Puusta kestävää ja kierrätettävää muotia

Blogi - Julkaistu 18.12.2015

Mitä puusta kannattaa tehdä nyt, kun siitä ei enää tehdä paperia niin kuin ennen? Pitäisikö siirtyä bioenergiaan vai aivan uusiin tuotteisiin? Energiaa me saamme joka tapauksessa, kun valmistamme selluloosaa, mutta sen vieminen ulkomaille voi olla hieman haastavaa. Eräs mahdollinen uusi tuote saattaa olla tekstiilikuidut, jotka valmistetaan selluloosasta korvaamaan ja täydentämään muuten ympäristöä rasittavaa puuvillan tuotantoa. Samalla, kun valmistamme tekstiilikuitua, voimme paitsi saada lisäarvoa selluloosalle, niin myös myydä bioenergiaa vientituotteen osana.

Puun villa on oikeastaan enemmänkin silkki, jos puhumme ominaisuuksista. Muuntokuidut, joita saadaan liuottamalla selluloosa ja vetämällä siitä kuituja, ovat helposti laskeutuvia ja niissä on kiiltoa. Syynä tähän on kuituihin muodostuva sileä pinta. Muita tunnistettavia ominaisuuksia ovat puuvillaa selkeästi alempi veden imukyky ja korkeampi tiheys sekä tietty viileyden tunne kuumina päivinä. Niinpä muuntokuidut eivät varsinaisesti korvaa puuvillaa vaan toimivat lähinnä sekoitteina. Sinällään muuntokuituja käytetään esimerkiksi juhla-asuissa, vuorikankaina ja alusvaatteissa.

Kuitua.

Kokonaisuudessaan maailmassa tuotetaan muuntokuituja nykyisin noin 4 miljoonaa tonnia ja tämän oletetaan kasvavan 20 miljoonaan tonniin vuoteen 2030 mennessä. Vaikuttavina tekijöinä ovat elintason nousu, väkiluvun kasvu ja samaan aikaan puuvillan saatavuuden juuttuminen paikalleen 2000-alun tasolle. Vaihtoehtona olisi käyttää öljypohjaisia kuituja, mutta niiden raaka-ainepohja ja erityisesti hajoaminen luonnossa herättää negatiivisia kysymyksiä.

Puhumme perustarpeen tyydyttämisestä ympäristöä säästävällä tavalla, kuten biotaloudessa pitääkin. Muuntokuituja on valmistettu aikaisemminkin, mutta varsin voimakkain kemikaalein. Uutta nyt kehitetyssä teknologiassa on, että käytämme edullista ja ympäristöystävällistä teknologiaa. Kuitu voidaan valmistaa käyttämällä urealla modifioitua selluloosaa sen asemesta, että tarvittaisiin esimerkiksi vaarallista rikkihiiltä. Tästä selluloosakarbamaatista tehty kuitu vastaa ominaisuuksiltaan nykyisin yleistä viskoosi muuntokuitua.

Uusi teknologia mahdollistaa myös käytettyjen selluloosakuitujen hyödyntämisen uusien tekstiilien valmistamiseksi. Aluksi teimme kokeita kierrätetyllä paperilla ja pahvilla, mutta pian osasimme tehdä tekstiilikuitua myös vanhasta puuvillasta. Tämä on läpimurto, sillä liuotus mahdollistaa paitsi käytettyjen puuvillavaatteiden niin myös sekoitekuitujen erottamisen. Näin paitsi farkkujen ja t-paitojen lisäksi useimpien yleisten vaatteiden hyödyntäminen tulee mahdolliseksi. Hyvälaatuista raaka-ainetta Suomessa on saatavilla jopa 10 miljoonaa kiloa.

Selluloosakuitua purkissa.

Selluloosakuidut valmistetaan uusiutuvasta raaka-aineesta. Ne voidaan myös kierrättää. Tämän lisäksi muuntokuidut ovat biohajoavia, koska selluloosahan on sokerin polymeeri ja maan mikroeliöt ja sienirihmat osaavat hajottaa sen. Jopa valmistuksen jätevedestä voidaan erottaa sellun keittoon suolaa ja ureapitoinen vesi osataan käsitellä biologisesti.

Voimme siis sanoa, että puusta tehdyissä muuntokuiduissa meillä on tulevaisuuden kestävän kehityksen mukainen tekstiiliraaka-aine, jolla voimme kattaa maailmalle kehittyvän kuitualijäämän. Tämä on mahdollisuus saavuttaa osa 40 miljardin biotaloustavoitteista.

ali-harlin_edit

Kirjoittaja Ali Harlin toimii biomassapohjaisten materiaalien tutkimusprofessorina VTT:lla.

Lisätietoja: ali.harlin(at)vtt.fi

Uutinen VTT:n sivuilla
YLE:n uutinen aiheesta


Lue seuraava artikkeli: Biotalouden innovaatioita jäljittämässä – tarkasteluss... »