Puutekniikan mahdollisuudet

Blogi - Julkaistu 30.11.2015

Ainakin viimeisen vuoden aikana Suomen teollisuuden toivo ja polttavin puheenaihe on ollut Äänekoskelle nouseva biotuotetehdas, tai ylipäätään koko biotuoteteollisuus ja sen mukana tuomat henkilötyövuodet. Tästä yhdestä, valtavasta Sipilän hallituksen kärkihankkeesta, povataan Suomen tulevaisuutta, sillä onhan meillä täällä Pohjolassa metsät pullollaan raaka-ainetta, jota myös vihreäksi kullaksi kutsutaan. Eikä ole myöskään soveliasta jättää mainitsematta koulutettua ja osaavaa työvoimaamme tuolta sektorilta. Näistä seikoista huolimatta emmehän ole unohtamassa mekaanisen puuteollisuuden merkitystä koko klusterille?

”Suomen tulevaisuus nimenomaan piilee jossain tuolla metsän uumenissa, odottaen vain rohkeaa löytäjäänsä.”

Opiskelen toista vuotta puutekniikkaa Lahden ammattikorkeakoulussa ja nyt jos koskaan ei ole parempi aika opiskella – Suomen ja lähes koko Euroopan unionin talous on kyseenalaistettu. Valitsin kyseisen alan, sillä mielestäni Suomen tulevaisuus nimenomaan piilee jossain tuolla metsän uumenissa, odottaen vain rohkeaa löytäjäänsä. Silti en ymmärrä, miksi Opetus- ja kulttuuriministeriössä luuta osuu juuri puutekniikan kohdalle ja kyseisen alan opiskelijoiden aloituspaikat Suomessa karsitaan alle kipupisteen.

Huutava pula lähitulevaisuudessa

Tällä hetkellä Lahti on ainoa paikka valtakunnallisesti, josta puutekniikan insinöörejä lähtee eri tehtäviin ympäri Suomea. Nykyinen vuotuinen valmistuneiden määrä ei tule alkuunkaan riittämään Suomen tarpeisiin seuraavan viiden vuoden sisällä, sillä mekaanisen puuteollisuuden insinöörit ovat enimmäkseen suurta ikäluokkaa, joiden eläkeiät ovat jo alkaneet kolkuttelemaan Opetus- ja kulttuuriministeriön portteja. Tästä syystä monet yritykset ovat alkaneet kouluttamaan omia soveltuvia työntekijöitään tarvittaviin työtehtäviin.

Näin yksittäisen puutekniikan opiskelijan näkökulmasta tilanne on varsin hyvä, sillä olen optimisti sen suhteen, että töitä tulee olemaan alamme opiskelijoille. Olihan kesätyötilanne viime kesänä sellainen, että alan työpaikkoja oli enemmän kuin alan opiskelijoita. Pidemmässä juoksussa tällainen asetelma ei tule palvelemaan Suomen tulevaisuutta.

Mekaaninen puuteollisuus ja biotuoteteollisuus elävät symbioosissa keskenään

3D-viilua, opinnäytetyö.
3D-viilua, opinnäytetyö. Kuva: Kimmo Pitkänen / pivito.fi

Mekaanisen puuteollisuuden mahdollisuuksia ei pidä vähätellä – elämmehän tavalla tai toisella puusta ja siitä valmistettujen tuotteiden ympärillä. Ilman toimivaa mekaanista puuteollisuutta puuperäiselle biotuoteteollisuudelle ei löytyisi jalansijaa, sillä ne kulkevat hyvin pitkälle käsi kädessä. Toivonkin, että tulevaisuudessa perinteistä puutuoteteollisuutta tuotaisiin yhtä vahvasti esiin kuin biotuoteteollisuutta ja senkin pariin kanavoitaisiin resursseja. Tämä pistääkin ajattelemaan, että miltä mahtaisikaan näyttää Suomen biotalous tulevaisuudessa ilman tehokasta mekaanista puuteollisuutta?

Henkka 10x13

Kirjoittaja Henri Vauhkonen on Lahden ammattikorkeakoulun prosessi- ja materiaalitekniikan 2. vuoden puutekniikan opiskelija.

vauhkonen.henri(at)gmail.com

 

Lisätietoja puutekniikan koulutuksesta:
www.puutekniikka.info 
LAMK – Puutekniikka Suomessa ja maailmalla -video


Aihetunnisteet: blogi, koulutus, puu

Lue seuraava artikkeli: Biotalous on joukkuelaji »