Ryhmä komissiosta tutustuu Suomen biotalouden yrityksiin ja tutkimukseen 27.-28.4.

Uutinen - Julkaistu 26.4.2017

Suomi esittelee 27.–28.4.2017 Joensuussa ja Kolilla biotalouden käytännön ratkaisuja ja kestävää metsätaloutta sekä alan parhaita teknologisia innovaatioita ja yritystoimintaa. Suomeen saapuu Brysselistä toistakymmentä virkamiestä, muun muassa eri komissaarien kabineteista ja komission keskeisiltä pääosastoilta.

Matkan järjestelyistä vastaa Suomen pysyvä edustusto Brysselissä yhdessä TEM:n, MMM:n ja YM:n kanssa.

Bioeconomy – a Finnish reality show -vierailulla esitellään alan innovaatioita ja energiantuotannon uusia teknologioita, sekä sitä, miten biotalous tukee uusia investointeja pk-sektorille ja myös suuriin yrityksiin. Biotalous luo uusia markkinoita ja työpaikkoja, myös aluetalouksiin. Se auttaa osaltaan Suomea vastaamaan Pariisin ilmastosopimuksen velvoitteisiin.

Torstaina 27.4. aamun ensimmäinen vierailukohde on ympäristöinnovaatioihin panostava Joensuun Tiedepuisto, jossa Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Jaakko Puhakka kertoo yliopiston avoimesta innovaatioympäristöstä sekä professori Jyrki Saarinen fotoniikan mahdollisuuksista biotaloudessa ja metsäalan tutkimus- ja yritystoiminnassa. Aamupäivän teemoja ovat myös kemian hyödyntäminen tuotettaessa metsäbiomassoista korkean arvonlisän biotuotteita sekä maankäytön, maankäytön muutosten ja metsien toiminta hiilinieluina ja hiilivarastoina sekä näiden mittaustavat suomalaisen tutkimuksen valossa. Aiheesta alustaa professori Antti Asikainen luonnonvarakeskus LUKE:sta.

Iltapäivällä vuorossa on vierailut metsäkoneita ja hakkuusimulaattoreita valmistava John Deere Foresty Oy:n tehtaalle Joensuussa ja StoraEnson Enocellin Uimaharjun tehtaalle, jossa esittelyssä on liukoselluun perustuva viskoosikuitu, jota voidaan käyttää tekstiiliteollisuudessa.

Tämän jälkeen vieraat pääsevät metsään, jossa Metsä Groupin isännöimällä maastokohteella esitellään suomalaista kestävää metsätaloutta ja puunkorjuuta.

Illan ohjelma jatkuu Kolilla, jossa kerrotaan valtion metsien hoidosta ja hyödyntämisestä sekä luonnonsuojelusta. Päivän kruunaa kävelyretki Kolin kansallispuiston huipuille.

Perjantaina vieraat tutustuvat vielä Euroopan metsäinstituutin (EFI) päämajaan. EFI on kansainvälinen metsäntutkimuksen yhteistyöelin, jonka pääpaikka sijaitsee Joensuussa. Paluumatkalla vieraillaan vielä Espoossa Bioruukissa, joka on Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n biotalouden kokeilu- ja tutkimusympäristö, suurin laatuaan Pohjoismaissa.

 

Lisätiedot:
Hankepäällikkö Sari Tasa, TEM, puh. 050 439 4819
Coreper I -suurlähettiläs Minna Kivimäki, UM/EUE, puh. +32 2 287 8624

 

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote 25.4.2017.

Twitterissä: #bioexcuKoli