Selluloosapohjaiset muovittomat vaahdot

Blogi - Julkaistu 8.1.2024

Uusi Aalto-yliopiston ja FinnCERES lippulaivan spin-off Woamy tähtää pakkausteollisuuden mullistamiseen uraauurtavalla innovaatiollaan – selluloosapohjaisilla muovittomilla vaahdoilla.

Woamyn biopohjainen vaahto on suunniteltu korvaamaan esimerkiksi styroksia ja edistämään osaltaan globaalin muovijäteongelman ratkaisemista. Poikkitieteellisen tiimin kehittämä teknologia yhdistää puun luontaisen lujuuden kevyeen ja huokoiseen rakenteeseen, mikä tarjoaa biopohjaisen ja muovittoman vaihtoehdon pakkausmateriaaleille ja moniin muihin sovelluksiin.

Woamyn vaahdon erottaa muista vastaavista biomateriaaleista sen ainutlaatuinen tuotantoprosessi, jossa puun kemian huippuosaamista hyödynnetään huokoisen umpisolurakenteen aikaansaamiseksi. Tuloksena on puupohjainen vaahto, joka on paitsi vahvaa ja kevyttä myös täysinbiopohjaista, biohajoavaa ja kierrätettävää. Woamyn tutkijat ovat myös kehittäneet käsittelyn, joka parantaa materiaalin vedenpitävyyttä.

Woamyn panostus kestävään kehitykseen on herättänyt merkittävää kiinnostusta markkinoilla ja erityisesti yrityksissä, jotka etsivät ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja pakkauksilleen. Kestävien materiaalien kysynnän kasvaessa Woamy pyrkii nyt laajentamaan tuotantoaan vastaamaan markkinoiden tarpeisiin. Sen taival laboratoriosta markkinoille on mainio esimerkki suomalaisen yrittäjyyden ja poikkitieteellisen yhteistyön mahdollisuuksista.

Lisätietoja Woamyn verkkosivuilta.


Kirjoittaja Nina Pulkkis on suomalainen tiedetoimittaja ja dokumenttiohjaaja. Tiedetoimittajana hän on erikoistunut insinööritieteisiin, synteettiseen biologiaan ja kemiaan, erityisesti liittyen biotalouteen ja biomateriaaleihin. Hän on muun muassa ohjannut ja käsikirjoittanut yhteistyössä Howard Jacobsin kanssa kansainvälisesti palkitun tiededokumenttisarjan Suomen tulevaisuus, joka esitettiin MTV3-kanavalla vuosina 2014-2017. Tiedesarjan lisäksi Nina Pulkkis on ohjannut ja käsikirjoittanut kymmeniä yritys- ja historiadokumentteja.
Yhteystiedot: nina.pulkkis(at)synbio.fi, +358 50 4416714, twitter @NPulkkis.


Lue lisää artikkeleita samasta kestävän kehityksen tavoitteesta:

9. Kestävää teollisuutta, innovaatiota ja infrastruktuureja

Aihetunnisteet: biopohjaisuus, blogi, selluloosa

Lue seuraava artikkeli: Itsesteriloituva kasvomaski - SolarSafe »