Seuraavan sukupolven innovaatioita asumiseen ja puurakentamiseen

Hoiskon työntekijä työskentelee puurakenteen parissa.

Case - Julkaistu 15.8.2017

HOISKO yhdistää ikiaikaisen materiaalin ja vuosisatojen tietotaidon tulevaisuuden teknologiaan. Se tarjoaa kumppaniverkostonsa kanssa korkean jalostusasteen CLT-ratkaisuja ja iskee puurakentamisen buumiin.

HOISKO CLT on uuden sukupolven massiivipuurakenne, joka tuo puurakentamiseen rajattomia mahdollisuuksia. Ristiin liimatusta massiivipuulevyistä eli CLT (Cross Laminated Timber) -levyistä voidaan rakentaa suur- ja tilaelementtejä, joita voidaan käyttää niin omakotitaloissa, kerrostaloissa, lisäkerrosrakentamisessa kuin vaikkapa liikuntahallienkin rakentamisessa.

Kestävää ja nopeaa rakentamista

CLT:n tekniset ominaisuudet mahdollistavat puun käyttämisen rakentamisessa hyvin monipuolisesti. Teknisiltä ominaisuuksiltaan CLT haastaa betonin ja teräksen, sillä kantavuudeltaan se yltää teräksen tasolle ja on painoltaan betonia kevyempää. Ristiinlaminoitu massiivipuu on vankka, jopa järistyksiä kestävä, materiaali.

HOISKO CLT valmistetaan kiinnittämällä yksittäiset laudat levyksi ja liimaamalla poikittaisia levykerroksia päällekkäin, kunnes saavutetaan levylle haluttu paksuus. Liimaukseen käytetään ympäristöystävällistä, tuoksutonta, vaaratonta ja formaldehyde-vapaata polyuretaaniliimaa. Liimauksen jälkeen kerrostetut levyt puristetaan tiiviiksi elementiksi. Tiivis yhteenpuristus takaa rakenteen stabiiliuden, sillä levykerrokset yhdessä tasapainoittavat puussa ajan oloon tapahtuvaa elämistä. Lisäksi CLT on palonkestävä ja kosteutta tasapainoittava rakennusmateriaali.

Hoiskon massiivipuurakenteita tehdashallissa.

 

HOISKO:n reunaliimattu CLT-levy mahdollistaa rakentamisen ilman eristeitä. Levyn visuaalisesti näyttävän pinnan voi halutessaan jättää täysin näkyviin. CLT:n valttina on myös sen helppo työstäminen, joka antaa vapauksia rakennusten suunnitteluun. Turvallisuuden takaa CLT-elementtien asentamisen nopeus, jolloin rakenteet eivät seiso työmaalla sään armoilla. Nopeutta rakentamiseen tuo myös se, että CLT-elementtien työstössä voidaan talotekniikan asentamisen tarpeet, kuten läpiviennit, ottaa huomioon jo elementtien valmistusvaiheessa.

Asiakas on vahvasti HOISKO:n arvoketjun ytimessä

HOISKO Brändin taustalla toimivan CLT Finland Oy:n omistajiin kuuluu toimijoita jokaiselta sen arvoketjun osa-alueelta. Tämä mahdollistaa ketterän toimintojen kehittämisen. Samalla koko arvoketju on sitoutunut maksimaalisen laadun tuottamiseen asiakkaalle. Toimintamalli mahdollistaa myös asumisen muuttovalmis-konseptin kustannustehokkaan kehittämisen.

CLT Finland Oy perustettiin vuonna 2015. Sen HOISKO CLT- levyä valmistava ja jalostava rakennuselementtitehdas käynnistyi alkuvuonna 2017 Etelä-Pohjanmaan Hoiskossa. Tuotantokapasiteetiltaan se on suurin kotimainen CLT-valmistaja, ja ainoa reunaliimatun CLT-levyn kotimainen toimittaja.

Hoiskon työntekijä avustaa kattorakenteen laskussa.

 

Uusia ratkaisuja asumiseen

Digitaalinen palvelullistaminen on tätä päivää myös rakennusteollisuudessa. Strategiansa mukaisesti HOISKO pyrkii kehittämään tuotteita, joihin kytketään palvelut saumattomasti erilaisissa muodoissaan (mm. huolto- ja tukipalvelut). Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi rakenteiden anturointia, jolla voidaan seurata talon kuntoa reaaliajassa ja havaita mahdolliset poikkeamat.

Asumisen kehittäminen ylipäätään on yritykselle tärkeää. Se on sitoutunut kehittämään CLT-rakentamisen innovaatioekosysteemiä, CLT-InnoLab –konseptia, jonka ytimessä on liiketoimintavetoinen tutkimus- ja kehitystoiminta. CLT-InnoLabin avulla HOISKO haluaa yhdistää alan toimijat (mm. yritykset, valtio, koulutus- ja tutkimuslaitokset sekä asiakkaat) kehittämään kestäviä, puhtaita sekä terveellisiä tulevaisuuden CLT-ratkaisuja.

HOISKO:ssa uskotaan, että yhteistyöllä ja uusilla raja-aitoja kaatavilla innovaatioilla voidaan saavuttaa rakennusteollisuuteen uusia mahdollisuuksia. Sitä varten tarvitaan visionääristä ja pitkäjänteistä toimintaa arvoketjujen kaikilta toimijoilta.

 

Lisätietoja HOISKO:staHOISKO CLT-tuotteistaomistuspohjasta ja arvoketjusta.

Yhteydenotot:

Jukka Peltokangas, HOISKO tuotekehitys ja myynti, CLT Finland Oy
puhelin 044 351 8641, sähköposti Jukka.Peltokangas@hoisko.fi.

Artikkelin ovat kirjoittaneet Ari Sivula ja Jukka Peltokangas.


Aihetunnisteet: case, CLT, puu, puurakentaminen

Lue seuraava artikkeli: Lähde aikamatkalle suomalaiseen biotalouteen »