Stora Enso tähtää puurakentamisen kasvattamiseen uusien rakennusjärjestelmien avulla

Ilustration of light wooden apartment house.

Case - Julkaistu 7.9.2016

Stora Enso on lanseerannut uuden Building Systems by Stora Enso -järjestelmän suurelementtipohjaisten puukerrostalojen rakentamisen tueksi. Uudella työkalulla halutaan kasvattaa puurakentamisen markkinoita ja kiriä betonielementtirakentamisen etumatkaa.

Stora Enso on julkaissut ensimmäisenä puuteollisuudessa kattavat ohjeet ja rakennusjärjestelmän kuvauksen siitä, kuinka puusta rakennetaan kerrostaloja. Stora Enson keväällä 2016 julkaisema asuinkerrostalojärjestelmä perustuu suuriin tehdasvalmisteisiin massiivipuupaneeleihin.

Järjestelmä julkistettiin ensin Ranskassa, Isossa-Britanniassa ja Saksassa. Syyskuussa se esiteltiin myös Suomessa yhdessä tilaelementtipohjaisen asuinrakennusten rakennusjärjestelmän kanssa. Molemmat rakennusjärjestelmät on kehitetty yhteistyössä arvostettujen alan toimijoiden kanssa, ja ne ovat vapaasti kaikkien käytettävissä

Stora Enso pyrkii puurakentamisen edelläkävijäksi

Stora Enson tavoitteena on olla puurakentamisen ratkaisujen johtava toimittaja ja edelläkävijä teknologioiden kehityksessä. Uuden järjestelmän kehittäminen yhteistyöverkoston kanssa on yhtiön strateginen valinta, jonka avulla pyritään saavuttamaan betonielementtituotannon etumatka teollisessa rakentamisessa. Stora Enso haluaa haastaa betoniteollisuuden moderneilla ja vastuullisilla kaupunkirakentamisen ratkaisuilla.

Rakennusvaiheet kuvattuina suunnittelusta ylläpitoon

Havainnekuva kerrostalon suunnittelusta.Järjestelmän suunnitteluoppaassa kuvaillaan yksityiskohtaisesti rakentamisen kaikki vaiheet suunnittelusta ylläpitoon ja sen avulla voidaan rakentaa jopa 12-kerroksisia asuinkerrostaloja. Opas sisältää myös eri maiden ja alueiden rakennusfysiikkatiedot, kuten lämpötilaa, akustiikkaa, termisiä oloja ja palonsuojausta koskevat määräykset.

Uusi työkalu vähentää suunnitteluun käytettävää aikaa, myös logistiikkaan ja työmaalla käytettävä aika lyhenee tehden rakentamisen kokonaisajan merkittävästi nykyistä nopeammaksi ja kilpailukykyisemmäksi.

Puurakentamisen toimijat yhteistyössä

Järjestelmän tavoitteena on antaa arkkitehdeille, rakennesuunnittelijoille, investoijille ja rakentajille valmiit ratkaisut ja työkalut siihen, miten saada puumateriaalin parhaat puolet esiin ja miten toteutetaan turvalliset optimiratkaisut rakentamisessa. Stora Enson hankekehittäjät tarjoavat lisäksi arkkitehdeille ja suunnittelijoille teknistä tukea sekä neuvontaa erilaisista markkinoilla olevista ratkaisuista.

Uuden järjestelmän ja tarjottavan neuvonnan myötä Stora Enso kokoaa ympärilleen asiakasrajapinnassa toimivaa kumppanuusverkostoa. Stora Enson kaltaiselle isolle toimijalle kumppanuusverkosto tarjoaa hyvän yhteyden rakennusliikkeisiin ja loppukäyttäjiin.

Puuosatoimitukset yhden luukun periaatteellaMustia puukerrostaloja.

Järjestelmän puitteissa Stora Enso toimittaa kaikki puutuoteosat kuten seinä-, välipohja-, lattia- ja kattoelementit, pilarit, palkit sekä asentamisen edellyttämät tarvikkeet ja kiinnikkeet. Kun suunnittelun oikeellisuudesta vastaavalta tilaajalta tulee tilauksen mitat ja määrät, Stora Enso toimittaa kumppaniverkoston kautta tarvittavat puuosat yhdeltä luukulta kaikilla markkina-alueilla.

Kiinnostus puurakentamiseen kasvussa

Rakentamisessa meneillään oleva rakennemuutos näkyy teollisen esivalmistuksen kasvuna ja rakentamisen eri vaiheiden hajautuksena. Uusiutumattomien materiaalien käytön väheneminen rakentamisessa sekä kasvava kiinnostus puun käyttöön ovat alan megatrendejä. Muun muassa Eurooppalaiset arkkitehdit ja rakennusliikkeet painottavat tällä hetkellä puurakentamista.

Uuden järjestelmän myötä Stora Enso hakee kasvua erityisesti kerrostalomarkkinoilta, jossa rakentajat pyrkivät hajauttamaan urakoita ja riskejä. Yhtiön roolina on aktiivinen markkinoiden luominen, puuosien valmistus ja tehokkaana toimituskanavana toiminen.

Building Systems by Stora Enso-sivusto.

 

Lisätietoja:
Sami Typpö, Business Development Manager Finland, Building Solutions, Stora Enso
sami.typpo@storaenso.com


Aihetunnisteet: case, puurakentaminen

Lue seuraava artikkeli: Jätteistä energiaksi – biokaasulla kohti kiertotaloutta »