Suomalaiset nimisuojatuotteet: Kestävyyttä, kulttuuria ja kaupallista potentiaalia

Uutinen - Julkaistu 5.6.2024

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah korostaa EU:n maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden nimisuojajärjestelmän merkitystä ja suomalaisia nimisuojatuotteita. Nimisuoja on yksi keino tuottaa lisäarvoa tuottajille ja saada alkutuotantoa kannattavammaksi.

Suomessa on tällä hetkellä 14 EU:n nimisuojattua tuotetta:

 1. Aito saunapalvikinkku
 2. Kalakukko
 3. Kainuun rönttönen
 4. Karjalanpiirakka
 5. Kitkan viisas
 6. Lapin Poron kylmäsavuliha
 7. Lapin Poron kuivaliha
 8. Lapin Poron liha
 9. Lapin Puikula
 10. Puruveden muikku
 11. Sahti
 12. Suomalainen Marja- /Hedelmälikööri
 13. Suomalainen vodka
 14. Suonenjoen mansikka

Nimisuoja suojaa tuotenimiä väärinkäytöksiltä ja jäljittelyltä, ja antaa kuluttajille tietoa tuotteen erikoisluonteesta.

– Nimisuoja on yksi keino tuottaa lisäarvoa tuottajille ja saada alkutuotantoa kannattavammaksi, mikä on koko kestävän ja kannattavan ruokajärjestelmän tavoite, ministeri Sari Essayah totesi.

Nimisuojatuotteiden hyödyntäminen ei rajoitu vain kotimaahan. Monissa EU-maissa nimisuojajärjestelmä logoineen tunnetaan hyvin. Järjestelmän etua kannattaa hyödyntää, kun otamme vastaan matkailijoita muista maista. Nimisuojatuotteissa on myös vientipotentiaalia.

Suomessa nimisuojajärjestelmää koskeva tieto on vielä kuitenkin vähäistä, jopa ammattilaisten keskuudessa.

– Nimisuojatuotteet ovat yksi tapa olla ylpeitä omasta ruokakulttuuristamme ja omista tuotteistamme. Media ja ravintoloiden ruokalistat voisivat nostaa kotimaisia nimisuojatuotteitamme entistä enemmän esille, ministeri Essayah huomautti.

EU:n nimisuojajärjestelmää on uudistettu tänä vuonna. Uutena elementtinä nimisuojajärjestelmässä on tästä vuodesta lähtien korostettu tuotteiden ekologista, taloudellista ja sosiaalista kestävyyttä. Tämä on alue, jolla Suomen ei tarvitse kainostella muiden EU-maiden rinnalla.

Ministeri Essayahin mukaan on tärkeää, että tuottajat ja yritykset ovat itse vakuuttuneita tuotteistaan ja nimisuojan niille tuomasta lisäarvosta ja myös viestivät siitä.

– Me muut tuemme tuottajia ja yrityksiä tässä tehtävässä, hän sanoi.

Maa- ja metsätalousministeriö järjesti 4.6. nimisuojatapahtuman yhteistyössä Ruokaviraston, Helsingin yliopiston Ruralia-Instituutin Erityiseksi todettu -hankkeen ja Haaga-Helian Hungry for Finland LAB:in kanssa. Tapahtuma tarjosi ruoka-alan ammattilaisille mahdollisuuden tutustua suomalaisiin nimisuojatuotteisiin.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Jertta de Mazieres, p. 0295 162 113

Linkkejä:

Maa- ja metsätalousministeriön uutinen 5.6.2024


Aihetunnisteet: maatalous, ruoka