Suomalaisille kananmunille ja munatuotteille vientilupa Etelä-Koreaan

Uutinen - Julkaistu 15.6.2022

Etelä-Korea on hyväksynyt suomalaiset kananmunat ja munatuotteet markkinoilleen. Etelä-Korea ilmoitti eilen, että vienti heidän hyväksymistään vientilaitoksista voi alkaa välittömästi. Suomi ja Etelä-Korea ovat sopineet viennin ehdoista ja viennissä käytettävästä eläinterveystodistuksesta.

Kananmunien ja munatuotteiden markkinoillepääsyhanke käynnistyi vuonna 2017. Vuosien aikana Etelä-Koreaan on toimitettu laajoja selvityksiä Suomen viranomaisvalvonnasta, eläintautitilanteesta ja elintarviketurvallisuudesta. Eteläkorealaiset viranomaiset suorittivat markkinoillepääsyyn liittyvän järjestelmäauditoinnin vuonna 2017 sekä vientilaitosten auditoinnin toukokuussa 2022.

–    Ruokavienti on Suomelle ja suomalaisille ruuantuottajille iso mahdollisuus, johon tartumme voimakkaasti. Kananmunien vientiluvan saaminen Etelä-Koreaan osoittaa, että olemme oikealla tiellä. Vientiluvan saaminen innostaa meitä jatkamaan vientiponnisteluja entistä lujemmin, maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen sanoo.
–    Kiitos onnistumisesta kuuluu ennen kaikkea suomalaisille tuottajille, joiden työn tulosta laadukas ja turvallinen ruokamme on, jatkaa Kurvinen.

Etelä-Korea on Suomelle tärkeä kauppakumppani elintarvikeviennissä. Viime vuonna vienti kasvoi lähes 29%. Kuluvan vuoden ensimmäisen neljänneksen kasvu on ollut vieläkin voimakkaampaa, kun Etelä-Korea hyväksyi siipikarjanlihan tuonnin Suomesta. Myös suomalaisille kananmunille ja munatuotteille uskotaan markkinoilla olevan kysyntää.

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio vieraili Etelä-Koreassa vienninedistämismatkalla 6.-9. kesäkuuta. Matkan yhteydessä kansliapäällikkö tapasi mm. Etelä-Korean elintarvike- ja lääketurvallisuusministeriön (MFDS) edustajia, edisti suomalaisten elintarvikkeiden markkinoillepääsyhankkeita ja osallistui markkinointitapahtumaan, jonka Atria, HKScan, Business Finland, MTK ja ulkoministeriö järjestivät siipikarjatuotteiden lanseeraamiseksi Etelä-Korean markkinoille.

–    Suomalaisen kananmunan myyntivaltti on ehdottomasti salmonellavapaus. Se herättää suurta ihmetystä Etelä-Koreassa. Suomalainen kananmuna on mielestäni yksi maailman turvallisimmista elintarvikkeista ja sitä kelpaa viedä maailmalle, sanoo Husu-Kallio.

Lisätietoja:

Maa- ja metsätalousministeriö:
Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio p. 0295 162 184, sähköposti jaana.husu-kallio(at) gov.fi

Ruokavirasto:
Jaostopäällikkö Tuula Lundén, p. 050 440 8976, sähköposti: tuula.lunden(at)ruokavirasto.fi

Ulkoministeriö:
Maatalousattasea Juhani Vuento, p. +82 10 32312236, sähköposti juhani.vuento(at)formin.fi

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 15.6.2022


Aihetunnisteet: ruoka, vienti