Suomeen avataan uusi hotelliketju – Hyönteishotellit2020-kampanja surahtaa käyntiin

Uutinen - Julkaistu 3.4.2020

1.4.2020 käynnistyvä Hyönteishotellit2020-kampanja kannustaa suomalaisia pystyttämään hyönteishotelleja omistamilleen pihoille, parvekkeille ja poluille. Kampanja on osa YK:n kansainvälistä kasvinterveysvuotta, ja sen taustalla on huoli maailmanlaajuisesta hyönteiskadosta: ilman sopivia majapaikkoja koloissa pesivät pölyttäjät eivät selviydy eivätkä lisäänny, jolloin ruokakasvit katoavat.

Uhkaavan hyönteiskadon takia hotelleille riittää kysyntää hyönteisten maailmassa enemmän kuin koskaan. Ilmastonmuutos ja kaupungistuminen ovat kaventaneet pölyttäjähyönteisten luontaista elintilaa, joten hyönteiset kaipaavat ihmisten apua majapaikan löytämiseksi. Jos sopivia pesäkoloja ei löydy, hyönteiskato voi johtaa ruokakriisiin.

”Ihmisten rakentamia keinopesiä eli hyönteishotelleja tarvitaan, koska pölyttäjähyönteisten luontaiset elinpaikat käyvät vuosi vuodelta harvinaisemmiksi. Jos nämä pörriäiset eivät löydä pesimiskoloja, pölyttäjäkanta vähenee uhkaavasti. Jos meillä ei ole pölyttäjiä, lautasiltamme katoavat pian tutut marjat ja muut ruokakasvit”, kertoo maa- ja metsätalousministerin kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Osana YK:n kansainvälistä kasvinterveysvuotta maa- ja metsätalousministeriö kumppaneineen käynnistää Hyönteishotellit2020-kampanjan. Kampanjan tarkoituksena on kannustaa suomalaisia nikkaroimaan hyönteishotelleja omaan lähiympäristöönsä.

Yleisradio toteuttaa samaan aikaan Pelasta pörriäinen -hankkeen. Kukin hyönteisten ystävä voi ilmoittaa hyönteishotellinsa Yle Luonnon verkkosivuille osoitteessa yle.fi/luonto. Sivustolla voi seurata kampanjoissa rakennettujen hyönteishotellien määrää.

Sinustako hotellinpitäjä?

Hyönteishotellinpitäjäksi ryhtyminen on helppoa ja edullista. Hyönteishotellin perustaminen on yksi toimiva tapa muiden joukossa kantaa kortensa kekoon pölyttäjien elinympäristön kohentamisessa. Hotellien nikkaroiminen sujuu hyvin omassa pihaympäristössä.

”Hotelli syntyy vaikkapa korsilla täytetystä maitopurkista tai rei’itetystä puupökkelöstä. Pölyttäjien elinolosuhteita voi auttaa myös jättämällä osan pihanurmikon ajamatta”, vinkkaa Husu-Kallio.

Vinkkejä oman hotellin pystyttämiseen löytyy verkosta Hyönteishotellit2020-kampanjan verkkosivuilta www.hyönteishotellit.fi. Oman hotellin voi jakaa sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #hyönteishotellit2020, #pelastapörriäinen ja @hyonteishotellit2020, jolloin koko Suomi pääsee seuraamaan uuden ”hotelliketjun” levittäytymistä kevään ja kesän mittaan.

”Hotellinpitäjäksi ryhtyminen on käytännön ympäristöteko. Lisäksi sitä voi ajatella oman navan kautta: hotellin avaamalla voin edesauttaa, että lautaseltani löytyy jatkossakin marjapuuroa ja mansikkaista hilloa. Hyönteishotelleita kaivataan niin maaseudulle kuin kaupunkeihinkin”, Husu-Kallio kannustaa.

On tärkeää muistaa, että hyönteishotelleja voi sijoittaa vain omistamalleen maalle, ei naapurin tontille eikä yleisille viheralueille tai kaupungin puistoihin.

Verkkosivut ja sosiaalisen median tunnisteet

Kampanjan www.hyönteishotellit.fi -verkkosivuille on koottu yleistietoa kampanjasta sekä käytännön ohjeita hotellien rakentamiseen. Sivuilla julkaistaan myös asiantuntijoiden ja hyönteishotellien ystävien haastatteluita.

Sosiaalisessa mediassa hyönteishotellien Suomen valloitusta voi seurata Twitterissä tunnisteilla #hyönteishotellit2020 ja #pelastapörriäinen. Instagramissa tunnisteena on @hyonteishotellit2020.

Vuosi 2020 on YK:n kasvinterveysvuosi

Maa- ja metsätalousministeriön lanseeraama ja yhdessä laajan kumppaniverkoston kanssa toteuttama Hyönteishotellit2020-tempaus on osa Suomen aloitteesta vietettävää YK:n kansainvälistä kasvinterveysvuotta ja siinä ovat mukana maa- ja metsätalousministeriön lisäksi Ely-keskus Kajaani, Helsingin kaupunki, Korkeasaaren eläintarha, Luonnonvarakeskus, Maa- ja kotitalousnaiset, Metsähallitus, Metsäteollisuus, Ruokavirasto, Steinerkasvatuksen liitto, Suomen 4H-liitto, Suomen Kauppapuutarhaliitto, Suomen Omakotiliitto, Suomen Partiolaiset, Yhteismaa ry, Yle Luonto ja ympäristöministeriö.

Lisätietoa:

Hyönteishotellit-kampanjasta

Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, maa- ja metsätalousministeriö, 029 516 2184, sähköposti: etunimi.sukunimi@mmm.fi
Apulaisosastopäällikkö Taina Aaltonen, 0295 162 439, etunimi.sukunimi@mmm.fi
Kasvinterveyspäällikkö Marja Savonmäki, 0295 162 280, etunimi.sukunimi@mmm.fi
Viestintäjohtaja Janne Impiö, maa- ja metsätalousministeriö, 029 516 2064, sähköposti: etunimi.sukunimi@mmm.fi
Viestintäasiantuntija Mervi Laitinen, maa- ja metsätalousministeriö, 029 516 2098, sähköposti: etunimi.sukunimi@mmm.fi

Hyönteishotelleista
Ympäristöasiantuntija Reima Leinonen, Ely-keskus, 029 502 3799, sähköposti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Pölyttäjistä
Tutkija Sakari Raiskio, Luonnonvarakeskus, 0295 326 454, sähköposti: etunimi.sukunimi@luke.fi
Vieraileva asiantuntija Ari Järvinen, Luonnonvarakeskus, 0295 322 178, sähköposti. ext.etunimi.sukunimi@luke.fi

Pelasta pörriäinen -kampanjasta
Vastaava tuottaja Ville Alijoki, Yleisradio – Yle Luonto, 040 163 8553, sähköposti: etunimi.sukunimi@yle.fi

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 1.4.2020