Suomen Embla-ehdokkaat valittu: vahvoja suomalaisia ruokatoimijoita ehdolla ensimmäisessä pohjoismaalaisessa ruokakisassa

Uutinen - Julkaistu 11.5.2017

Kuka on Pohjoismaiden paras ruoka-artesaani? Mikä on Pohjoismaiden paras ruokayritys? Nyt on valittu eri Pohjoismaiden ehdokkaat Emblan seitsemään kilpailuluokkaan, ja niistä valitaan lopulliset Embla-voittajat elokuussa. Embla-kilpailun seitsemään kilpailuluokkaan ilmoittautui Suomessa parisenkymmentä. Yhteensä kilpailuun ilmoittautuneita oli peräti 185.

Suomen ehdokkaat Embla- kilpailuun ovat:

  • Ruoka-artesaani 2017: Järki särki ja yrittäjä Marja Komppa, kalasäilykkeitä valmistava kalanjalostusyritys Korpilahdella.
  • Raaka-ainetuottaja 2017: Malmgård Egendom ja maanviljelijä Henrik Creutz, mm. luomuviljaa tuottava ja jalostava sekä ruokamatkailuun keskittynyt maatilayritys Loviisassa.
  • Joukkoruokailupalkinto 2017: Mikkelin kaupunki, ruoka- ja puhtauspalvelut, jotka tarjoavat päivittäin ruokapalveluita päiväkodeissa, kouluissa, palvelutaloissa ja henkilöstöravintoloissa Mikkelin alueella.
  • Ruokaviestijä 2017: Saa Syödä! ruokahävikkinettisivut sekä ruokahävikkitapahtumat, Motiva Oy.
  • Ruokamatkailukohde 2017: Majatalosta majataloon -retket, viiden majatalon yhteinen tuoteperhe Pohjois-Karjalassa.
  • Ruokayritys 2017: Thomas Snellman, REKO-lähiruokamallin kehittäjä ja primus motor REKO-mallin levittämisessä.
  • Lapset ja ruoka 2017: Ammattikeittiöosaajat ry:n kehittämät ja myöntämät Kouluruokadiplomi- ja Makuaakkoset-diplomi – käytännöt.

Tiedot kaikkien Pohjoismaiden, myös Suomen, seitsemästä ehdokkaasta ja koko Embla-kilpailusta löytyvät osoitteesta emblafoodaward.com.

Suomen ehdokkaat valitsi kilpailuraati, jossa jäseninä olivat Seija Ahonen-Siivola (ylitarkastaja, maa- ja metsätalousministeriön ruokaosasto), Katja Bäcksbacka (ruokatoimittaja, Helsingin Sanomat), Seija Kurunmäki (johtaja, Elo-säätiö) ja Heidi Siivonen (Maaseutunuorten asiamies, MTK) ja jonka sihteereinä toimivat Anni-Mari Syväniemi (ruokakulttuuriasiamies, MTK) sekä Mia Wikström (tiedottaja, SLC).

– Iloitsemme, että saimme Embla-ruokapalkintoon hienoja hakijoita eri puolilta Suomea. Suomalaista osaamista, ruokaa ja tuotteita on jatkossakin syytä nostaa näkyvästi esiin myös Pohjoismaissa ja muutenkin kansainvälisesti, toteavat MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi ja SLC:n tiedottaja Mia Wikström.

Suomen Embla-raati päätti myös antaa Finlands svenska Marthaförbund rf:lle erityisen kunniamaininnan aktiivisesta osallistumisesta Embla-kilpailuun ja erinomaisesta, innovatiivisesta ja kestävää kehitystä edistävästä toiminnasta ruokakasvatuksen parissa.

Mikä Embla on?

Embla on ensimmäinen pohjoismainen ruokakilpailu. Kilpailun toteuttaa Pohjolan Talonpoikaisneuvoston Keskusjärjestö NBC (Nordiska Bondeorganisationers Centralråd).

Embla-ruokapalkinto kunnioittaa pohjoismaisen keittiön parhaita puolia: upeita raaka-aineita, ruokakulttuuria, kestäviä tuotantotapoja ja kaikkia ruoan tekijöitä. Embla on Uusi pohjoismainen ruoka -ohjelman priorisoima ja Pohjoismaisen ministerineuvoston rahoittama kilpailu.

Embla-palkinnon avulla jaetaan pohjoismaista osaamista ja kokemusta. Emblan avulla halutaan vahvistaa yhteistä pohjoismaista ruokaidentiteettiä ja ruokakulttuuria sekä lisätä kiinnostusta pohjoismaiseen ruokaan myös Pohjolan ulkopuolella.

Yhteispohjoismainen raati kokoontuu 23.8.2017, jolloin nimetään jokaisen kilpailukategorian Embla-palkinnon pohjoismaiset voittajat. Seitsemän Embla-voittajaa palkitaan Kööpenhaminassa Tanskan ympäristö- ja ruokaministeriön Better food for more people -huippukokouksessa 24.8.2017 Copenhagen Cooking -tapahtuman yhteydessä.

Lisätietoja antavat:
– Anni-Mari Syväniemi, ruokakulttuuriasiamies, MTK, 050 511 8909, anni-mari.syvaniemi@mtk.fi
– Mia Wikström, tiedottaja, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, 050 355 3213, mia.wikstrom@slc.fi

Lisätietoja NBC:stä:
https://www.mtk.fi/mtk/kansainvalinen_toiminta/nbc/fi_FI/nbc/

 

MTK:n tiedote 11.5.2017


Aihetunnisteet: kilpailu