Suomi ja Ruotsi yhdistävät voimansa elintarvikeviennin edistämiseksi

Uutinen - Julkaistu 18.4.2018

Suomi ja Ruotsi ovat ottaneet historiallisen askeleen elintarvikeviennin yhteistyön laajentamiseksi. Viranomaistoimijoiden ja vienninedistämisorganisaatioiden yhteistyö tukee molempien maiden tavoitetta lisätä merkittävästi elintarvikevientiä ja viennin avautumista uusille markkinoille sekä parantaa Suomen ja Ruotsin kilpailuasemia suhteessa eurooppalaisiin naapurimaihinsa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja Ruotsin maaseutuministeri Sven-Erik Bucht julkistivat elintarvikeviennin yhteistyösuunnitelman Hanasaaressa Espoossa keskiviikkona 18.4.2018.

– Tätä yhteistyösuunnitelmaa laadittaessa olemme pyrkineet tunnistamaan niitä yhteisiä vahvuuksiamme, joilla voimme erottautua eduksemme maailman elintarvike- ja juomamarkkinoilla. Maidemme elintarvike- ja kuluttajaturvallisuus on erinomaista tasoa. Me jaamme saman hyvän eläin- ja kasvitautilanteen, kuten myös arvot erityisesti eläinten hyvinvoinnin ja mikrobilääkkeiden vähäisen käytön osalta, korosti ministeri Leppä julkaisutilaisuudessa.

Maita yhdistävät myös puhtaasta luonnosta saatavat raaka-aineet, luonnontuotteiden hyödyntäminen sekä elintarvikkeiden korkea innovaatioaste. Yhteistyö mustikka- ja puolukkatuotteiden viennin helpottamiseksi Kiinaan on yksi ensimmäisistä avauksista.

– Maailman mittakaavassa molemmat maat ovat elintarvikemarkkinoilla pieniä tekijöitä ja menestymisemme mahdollisuudet kasvumarkkinoilla perustuvat elintarvikkeiden korkeaan laatuun, luotettavuuteen ja eettisyyteen. Yhteistyön kautta maat voivat hyödyntää toistensa osaamista ja verkostoja ja erottua paremmin joukosta, kertoo eläinlääkintöneuvos Hentriikka Kontio maa- ja metsätalousministeriöstä.

Julkiset toimijat ja yritykset työskentelevät rinnakkain

– Suomi on satsannut viime vuosina voimakkaasti vienninedistämiseen. Suunnitelma Suomen ja Ruotsin vienninedistämisyhteistyöstä avaa uusia mahdollisuuksia toimia yhdessä uusien vientimarkkinoiden avaamiseksi ja vientimäärien kasvattamiseksi, iloitsi ministeri Leppä puheessaan.

Suomessa elintarvikevientiä edistetään Business Finlandin Food from Finland -ohjelman, Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran vientitiimin ja maa- ja metsätalousministeriön yhteistyöllä. Jatkossa Suomen ja Ruotsin vienninedistämistahot kokoontuvat säännöllisesti vaihtamaan tietoja ja kokemuksia sekä päättämään yhteisistä toimenpiteistä.

Vuonna 2018 Suomen ja Ruotsin vienninedistämisorganisaatioiden on tarkoitus muun muassa lanseerata yhteinen, sisäänostajille suunnattu Nordic Food Business Days -tapahtuma Hongkongissa. Yhteistyömahdollisuuksia etsitään myös logistiikassa, esimerkiksi yhteisten konttikuljetusten muodossa. Uusien markkinoiden löytämiseksi kartoitetaan mahdollisuuksia yhteisen verkkokaupparatkaisun luomiseksi suomalaisten ja ruotsalaisten yritysten tarpeisiin. Luvassa on myös vientilupia valmistelevien viranomaisten välistä tiedonvaihtoa ja parhaiden käytäntöjen siirtämistä puolin ja toisin.

Suunnitelma yhteistyöstä (pdf). PDF 266kB 

Lisätietoja:
eläinlääkintöneuvos Hentriikka Kontio, maa- ja metsätalousministeriö, p. 040 731 2260, hentriikka.kontio(at)mmm.fi
erityisavustaja Risto Lahti, maa- ja metsätalousministeriö, p. 050 565 0424
elintarvikesektorin toimialajohtaja Esa Wrang, Food from Finland, Business Finland, p. 040 024 3076, esa.wrang(at)businessfinland.fi
yksikönjohtaja Thimjos Ninios, Elintarviketurvallisuusvirasto/ Evira Export, p. 040 194 2446, thimjos.ninios(at)evira.fi

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 18.4.2018. 

Aihetunnisteet: elintarvike, vienti