Suomi ja Ruotsi yhdistävät voimansa metsäbiotalouden tutkimuksessa – Ministerit Jari Leppä ja Sven-Erik Bucht tapasivat Tukholmassa

Uutinen - Julkaistu 27.10.2017

Tukholmassa järjestetyssä seminaarissa keskusteltiin tänään ruotsalais-suomalaisesta metsäntutkimuksesta. Suomen aloitteesta Suomi ja Ruotsi käynnistävät yhteisen tutkijakoulun ja biojalostamoihin syventyvän tutkimusohjelman.

Tutkijakoulun aiheita ovat puurakentaminen ja metsien kasvu. Lisäksi Suomi ja Ruotsi järjestävät laajan metsäkonferenssin Espoon Hanasaaressa huhtikuussa 2018.

Kuva: Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, Erik Cronberg

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja Ruotsin maaseutuministeri Sven-Erik Bucht keskustelivat tutkimusyhteistyön tiivistämisestä, biotaloudesta ja kansallisen metsäpolitiikan painopisteistä Ruotsin kuninkaallisen metsä- ja maatalousakatemian järjestämässä seminaarissa Tukholmassa torstaina. Tilaisuuden avasi Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa.

Ruotsi lahjoitti Suomelle Tandem Forest Values -tutkimusrahaston satavuotislahjaksi kesäkuussa. Ruotsalais-suomalainen metsäntutkimushanke koostuu kahdestatoista kaksivuotisesta tutkijanvirasta.

– Olemme hyvin iloisia Ruotsin satavuotislahjasta Suomelle. Lahja on kuin peruskivi Suomen ja Ruotsin syvenevälle biotalousyhteistyölle, sanoo ministeri Jari Leppä.

Seminaarissa keskusteltiin tutkimushaun teemoista ja miten Ruotsi ja Suomi voivat edistää kestävää metsänhoitoa samalla kun kehitetään uusia tuotteita. Ensimmäinen hakukierros on suunniteltu joulukuulle 2017. Metsäntutkimushanke toteutetaan yhteistyössä Ruotsin hallituksen sekä yksityisten rahoittajien kanssa. Rahoittajia ovat Marianne ja Marcus Wallenbergin säätiö, Kempe-Skogsindustrins forskningsstiftelse sekä Kungliga skogs- och lantbruksakademin.

Suomi ja Ruotsi ovat EU:n metsäisimmät maat, ja niillä on paljon yhteisiä etuja ajettavana. Pääministeri Juha Sipilä ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven tekivät elokuussa aloitteen biotalousyhteistyön tiivistämisestä, mikä tähtää alan toiminnan tehostamiseen molemmissa maissa.

Lisätietoja Tandem Forest Values -seminaarista Ruotsin kuninkaallisen metsä- ja maatalousakatemian sivuilta:
http://www.ksla.se/aktivitet/sverige-och-finland-tillsammans-kring-skogens-framtida-varde/

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Satu-Marja Tenhiälä, ministerin erityisavustaja, p. +358 50 432 2215, etunimi.sukunimi@mmm.fi
Liisa Saarenmaa, apulaisosastopäällikkö, p. +358 29 516 2429, etunimi.sukunimi@mmm.fi

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 26.10.2017