Syntymäpäiväonnittelut 1-vuotiaalle Suomen biotalousstrategialle!

Blogi - Julkaistu 21.5.2015

Jussi_ManninenHyvä kansallinen biotalousstrategia,

Onnittelut 1-vuotispäiväsi johdosta! Nuoresta iästäsi huolimatta sinusta on tullut julkkis niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Julkisuus ei johdu pelkästään kaunopuheisuudestasi ja lupauksistasi, vaan olet myös teoillasi osoittanut olevasi saamasi huomion arvoinen.

Perusluonteeltasi olet perinteisiä raja-aitoja rikkova, ja siksi synnyttämisesi ja kaitsemisesi on vaatinut tavallista laaja-alaisempaa otetta. Vanhempinasi toimii kolmen ministeriön troikka Metsäalan strategisen ohjelman isällisessä otteessa ja ympärilläsi hyörii laaja joukko kasvuasi tukevia toimijoita elinkeinoelämästä kansalaisjärjestöihin.

Synnyit otolliseen ympäristöön. Kotimaassasi on runsaat luonnonvarat, paljon korkeatasoista osaamista sekä teollinen rakenne, johon pohjautuen voidaan rakentaa tulevaisuuden hyvinvointia, kasvua ja työllisyyttä. Juuri siksi sinun kasvullesi on ladattu paljon odotuksia ja sinusta odotetaan kansakunnan tulevaisuuden kivijalkaa.

Suomen biotalousstrategian kansilehti.Et ehtinyt kauaa nauttia lapsuudestasi, vaan laitoimme sinut heti töihin. Esittelimme sinua ahkerasti ympäri Eurooppaa ja sieltä tultiin varta vasten myös tänne Suomeen sinua ihailemaan. Selkeytesi ja konkreettisuutesi vetosivat vieraisiin, ja monessa maassa on lähdetty synnyttämään sinulle serkkuja.

Kummilahjana sait valtioneuvostolta rahaa käyttöösi, jotta voisit Tekesin ja Teollisuussijoituksen kautta auttaa erityisesti biotalouden kasvuyrityksiä. Leikkisää luonnettasi kuvaa hyvin se, että halusit kilpailun kautta löytää kohteita rahoitettavaksi. Kilpailu oli melkoinen menestys – ehdotuksia tuli täysi tusina ja niiden yhteinen arvo investointeina oli huimat 1,5 miljardia. Hiukan tosikkona tunnettu Euroopan komissiokin innostui kilpailuajatuksestasi ja kuka ties hyödyntää ideaa jatkossa omien rahojensa jaossa.

Muutkaan toimijat eivät ole seuranneet toimettomana touhujasi, vaan ovat hyvin aktiivisesti vieneet asioita eteenpäin tahoillaan, kenties hiukan sinun innoittamanasi. Teollisuus on tehnyt merkittäviä investointeja. Äänekoski ja Lappeenranta ovat olleet pääotsikoissa, samoin Kuopio ja Kemijärvikin.  Näiden hankkeiden lisäksi on tehty monia muitakin merkittäviä päätöksiä, eikä pelkästään metsäteollisuudessa vaan myös kemian alalla ja elintarvikesektorilla.

Team Finlandin lisärahoituksesta sait osasi, ja lähdit sen pohjalta rakentamaan Finpron kanssa kasvuohjelmia, joista yksi on jo käynnistynyt ja kolme muuta on pitkälle valmisteltu. Näistä ohjelmista tulisi saada merkittävää apua kotimaamme vientiponnisteluille ja ulkomaisten toimijoiden houkuttelemiseksi Suomeen.

Kasvuikään kuuluu totuttujen tapojen ja auktoriteetin kyseenalaistaminen. Sinua erityisesti mietitytti se, voitaisiinko sääntelyä sujuvoittaa ilman että lopputuloksesta tarvitsee tinkiä. Pohdinta on vielä kesken, mutta uskomme vahvasti saavamme ensi syksynä konkreettisia toimenpide-ehdotuksia, joita me ministeriöt voimme viedä eteenpäin.

Nykynuorten tapaan opettelit Netin ja Twitterin käytön hyvin varhaisessa vaiheessa ja sinulla on alati kasvava joukko seuraajia ympäri maailmaa. Vanhempiasikin olet opettanut sosiaalisen median ihmeelliseen maailmaan,  suurkiitokset sinulle siitä.

Maahamme ollaan muodostamassa uutta hallitusta, jonka vastuulle kaitsemisesi jää ensi syksystä eteenpäin.  Hiukan haikein mielin olemme luopumassa kasvatusvastuustasi. Mutta älä ole huolissasi, sillä me olemme edelleen mukana tukemassa sinua kasvumatkallasi, kun lunastat teko kerrallaan sinuun kohdistettuja suuria odotuksia.

Ylpeiden vanhempiesi puolesta,
Jussi Manninen

Manninen toimii työ- ja elinkeinoministeriössä Metsäalan strategisen ohjelman kehittämispäällikkönä.
Puh. 040 535 5947, jussi.manninen(ät)tem.fi

Julkaistu 21.5.2015.

Suomen biotalousstrategian 1-vuotissyntymäpäiviä vietettiin 8.5.2015.


Lue seuraava artikkeli: Biotalous, innovaatiot ja politiikka – havaintoja säänte... »