Tarramateriaalit

Blood test tubes in a row.

Case - Julkaistu 19.6.2014

Tarrat istuvat hyvin kaiken muotoisiin ja eri materiaaleista valmistettuihin pakkauksiin. Jokapäiväisessä arjessa käyttämämme tarrat sisältävät valtavan määrä erilaista tietoa. Oletko koskaan laskenut kuinka monta erilaista etikettiä näet joka aamu kotonasi?

UPM valmistaa tarrapaperia ja tarralaminaatteja jalostusteollisuudelle, joka toimittaa etikettejä muun muassa elintarvike-, juoma-, logistiikka-, lääke- ja kosmetiikka-aloille.

Lumenen tuotteet ovat tuttuja kaikille tavaratalon kosmetiikkaosaston asiakkaille. Harva sen sijaan tietää, että monen tyylikkään pakkauksen etiketti on painettu UPM Rafalatacin tarralle.

Kosmetiikkatuotteet ovat korkealaatuisten tarramateriaalien tyypillinen käyttökohde. Etiketin pitää istua niin saumattomasti pullon kylkeen, että sitä tuskin huomaa. Erityisen tärkeää laatu on lääketeollisuudessa, jossa kaikkien yksityiskohtien on oltava tarkasti kohdallaan. Pienikin virhe etiketissä voi johtaa tuotteen vetämiseen markkinoilta.

Etikettien on toimittava myös vaativissa sairaalaolosuhteissa. Koeputket, ruiskut ja ampullit ovat halkaisijaltaan pieniä, mutta niissäkin tarrojen on pysyttävä tiukasti kiinni. Sama pätee laboratorio-oloihin, joissa etikettien on kestettävä muun muassa erittäin korkeita ja matalia lämpötiloja.

Tarraetikettejä käytetään yhä enemmän suojaamaan merkkituoteita väärennöksiltä. Tuotesuojaukseen käytettävän tarran on pysyttävä tiukasti tuotteessa kiinni tai suljettava pakkaus niin, että sen avaaminen ei ole mahdollista jälkiä jättämättä. Hologrammitarroja on lähes mahdoton väärentää hologrammin sisältämien moniväriefektien, kolmiulotteisuuden ja mikroskooppisten pienten turvaelementtien ansiosta.

Elintarvikkeissa ja juomapulloissa näemme tarroja joka päivä. Etikettien pitää säilyä hyvänä pitkään ja kestää erilaisia kuljetus- ja käyttöolosuhteita, kuten kosteutta, aurinkoa ja hankausta. Tarroja valmistetaan erilaisista tausta-ja pintamateriaaleista ja niissä voidaan hyödyntää monenlaisia painoteknisiä mahdollisuuksia.

Loppukäytössä tarran pintamateriaali on keskeisessä roolissa, mutta itseliimautuvan tarran valmistuksessa taustamateriaalilla on avainrooli. Taustapaperin tarjoamalle perustalle laitetaan silikonia ja liimaa. Viimeisenä vaiheena tähän liitetään pintamateriaali. Näin tarra syntyy.

Salkussa *) oleva tarravihko on tehty UPM:n paperista. Tällaisen vihkon valmistuksessa on monta välivaihetta esimerkiksi suunnittelu ja painaminen sekä monta alihankkijaa mukana esimerkiksi mainostalo, painotalo ja tarranvalmistaja.

Mieti, minkälaista tietoa tarrat voivat sisältää?

*) Teksti ja kuvat ovat metsäalan esittelysalkun infokorteista ja ne on toteutettu yhteistyössä koko metsäalan yhteisen Metsä puhuu -tulevaisuushankkeen ja metsäalan yritysten kanssa. Salkku erilaisine näytteineen on nuorison itse ideoima tapa esitellä monipuolista toimialaa. Salkkua on jaettu yläkouluihin metsäalan kouluvierailuilla. Lisätietoja salkusta ja kouluvierailuista: vilma.issakainen(@)smy.fi ja paavo.lyytikainen(@)forestindustries.fi.


Aihetunnisteet: case, esittelysalkku, paperi, puu

Lue seuraava artikkeli: Kuluttajatuotepakkaus »