Tiilikainen: Pohjoismaiden otettava Euroopan ilmastojohtajuus

Uutinen - Julkaistu 1.11.2018

”Pohjoismaiden on yhteisesti otettava Euroopan ilmastojohtajuus. Nyt kun Saksa hakee suuntaa ja Iso-Britannia on Brexitin pyörteissä, Pohjoismaita tarvitaan enemmän kuin koskaan aiemmin. Olemme yhteenlaskettuna maailman 11. suurin talous: yhdessä meillä on merkitystä – ja myös halua ja kykyä puskea ilmastotyötä eteenpäin ja näyttää suuntaa”, totesi asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen Pohjoismaiden ympäristöministerien kokouksessa Oslossa tänään.

Tiilikaisen mukaan Pohjoismaiden kannattaa edetä ripeästi ja yhtenä rintamana myös omien ilmastotavoitteidensa kiristämisessä.

”Kansallisten ilmastositoumusten päivittämistä kannattaa valmistella yhdessä heti Katowicen jälkeen niin, että voimme ilmoittaa uusista panoksistamme jo vuonna 2020”, ministeri sanoi.

Ympäristöministerit tapasivat Oslossa 30.-31.10. Agendalla painottuivat ilmastoasiat ja valmistautuminen joulukuiseen Katowicen ilmastokokoukseen. Pohjoismaiden yhteisenä tavoitteena on saada Katowicen ilmastokokouksesta joulukuussa vahva sääntökirja Pariisin sopimukselle. Tähän tarvitaan yhtenäistä viestiä, kansainvälisen diplomatian keinoja ja konkreettisia näyttöjä siitä, että Pariisin sopimuksen mukainen elämä on mahdollista ja toivottavaa, ministeri totesi.

”Pohjoismailla on hyvä maine. Olemme luotettavia kumppaneita kehitysmaiden suuntaan, ja voimme toimia sillanrakentajina rikkaiden ja kehittyvien maiden välillä. Tarjoamme tukea ilmastonmuutokseen sopeutumiseen kaikkein haavoittuvimmille maille, ja meillä on myös sellaista teknologiaosaamista, joka hyödyttää nopeasti kehittyviä talouksia. Olemme myös itse pystyneet osoittamaan, että hyvinvointia voidaan lisätä ja päästöjä vähentää samaan aikaan.”

Lisätietoja:

Erityisavustaja Taru Savolainen, p. +358 40 535 8622, etunimi.sukunimi@ym.fi

Ympäristöministeriön tiedote 31.10.2018 


Aihetunnisteet: ilmastonmuutos