Tulevaisuuden kala kasvaa ekologisesti sisätiloissa

Fish in a tank.

Case - Julkaistu 14.2.2018

Moderni kiertovesikasvitekniikkaan perustuva ympäristöystävällinen kalankasvatus voi olla seuraava suomalainen menestystuote maailmalla. Varkaudessa toimiva Saimaan Tuore on kehitellyt täysin uudenlaisen tavan kasvattaa kalaa Saimaan puhtaassa vedessä, mutta sisätiloissa.

Yhä useampi kala kasvaa Suomessa siististi sisätiloissa katon alla. Sen mahdollistaa tällä vuosituhannella huimasti kehittynyt kiertovesitekniikka, jonka toimintaperiaate on yksinkertainen: kierrätetään vettä pumppaamalla sitä kasvatusaltaan ja puhdistuslaitteiston välillä samaan tapaan kuin akvaariossa. Tämä edistää kalaterveyttä ja vähentää merkittävästi kasvatuksen ympäristökuormitusta.

Kiertovesilaitoksessa käytetään suuria, pyöreitä muovisia tai betonisia altaita, joihin pumpataan puhdistettua vettä. Altaista vesi kiertää jälleen puhdistussysteemiin, missä vedestä poistetaan kiintoaineet sekä biofiltterin avulla kalojen veteen tuottama typpi. Sitten vesi desinfioidaan, otsonoidaan, hapetetaan ja säädetään oikean lämpöiseksi ennen kuin ohjataan takaisin altaaseen.

Kiertovesilaitoksessa kalojen olosuhteet ovat optimaaliset

Kiertovesilaitoksen työntekijä haavin kanssa altaan vieressä.

Hyvä esimerkki menetelmän ympäristöystävällisyydestä on Varkaudessa toimiva Saimaan Tuoreen kiertovesilaitos, joka aloitti toimintansa helmikuussa 2018. Se sai Suomessa poikkeuksellisen suuren eli miljoonan kilon tuotannon mahdollistavan ympäristöluvan.

Ympäristölupapolitiikka on Suomessa tiukkaa, koska Itämeren ravinnekuormitusta ei haluta lisätä. Samaan aikaan kotimaisen kalan kysyntä on suurempaa kuin sen tarjonta. Siksi ekologinen kiertovesitekniikka on keskeisessä roolissa kotimaisen kalantuotannon kasvattamisessa.

Kiertovesitekniikka on teknistä ja kallista rakentaa, mutta siihen liittyy merkittäviä hyötyjä. Kalojen elinolosuhteet voidaan säätää ruokinnan ja vedenlämmön suhteen kasvulle ihanteellisiksi, ja kasvatuksesta syntyvä ravinnekuormitus on altaiden veden kierrättämisen ja puhdistamisen takia olematonta. Saimaan Tuoreen laitoksella kaikki ulos lähtevä vesi ohjataan Stora Enson paperitehtaan vedenpuhdistuslaitokselle.

Varkaudessa toimiva kalankasvattamo on omavarainen, sillä kirjolohen mäti ja poikaset tulevat omilta laitoksilta Hollolasta ja Huutokoskelta. Se mahdollistaa tuotannon ja laadun kontrolloinnin tuotantoketjun jokaisessa vaiheessa. Kalan korkea ja tasainen laatu taataan sillä, että puhtaanapito, hygienia ja lämpötilojen hallinta ovat jatkuvasti optimoituja.

Saimaan Tuoreen periaatteisiin kuuluu se, että kalat toimitetaan mahdollisimman tuoreina markkinoille. Kirjolohet päätyvät ruodottomina fileinä pakkauksiin ja edelleen toimitettaviksi noin tunnissa. Saimaan Tuoreen tuotekehityksessä on mietitty myös kalan valmistamista ja helpotettu sitä kaikin tavoin. Kirjolohi myydään yhden ja kahden fileen paketeissa. Yhden 170 gramman fileen paketti on juuri sopivan kokoinen sinkulle tai pariskunnalle, kahden fileen paketista syö kaksi aikuista ja kaksi lasta.

Annoskokoisena myytävä kala vähentää ruokahävikkiä, mutta se on myös kasvun ja ruokinnan hyötysuhteen kannalta paras koko. Ne ovat todellista pikaruokaa, sillä valmistusaika lasketaan minuuteissa.

Maailmalla riittää kysyntää

Suomessa on tutkittu ja kehitetty vesiviljelyä yli 40 vuotta. Suomalaiset ovat huippua niin kiertovesitekniikassa, ruokintajärjestelmissä kuin kalojen geneettisessä valintajalostuksessa.
Ja tätä osaamista on helppo viedä maailmalle.

Muun muassa Vietnamissa on suomalaisella osaamisella ja kalojen poikasmateriaalilla aloitettu kehitysprojekti uuden elinkeinon käynnistämiseksi Vietnamin köyhille vuoristoseuduille. Suomalainen osaaminen ja poikasmateriaali on ollut kysyttyä myös itänaapurissa, kun vesiviljelyä on edistetty Venäjän Karjalassa. Venäläisten yhtiökumppaneiden kanssa Saimaan Tuore onkin jo katsonut tonttipaikkaa Moskovan ja Pietarin väliltä, mistä löytyy yli 60 miljoonaa kuluttajaa alle 200 kilometrin säteellä.

Saimaan Tuoreen taustayhtiön Finnforel Oy:n omistavat Arvokala Oy (Kaj Arvonen), Tukku Heino Oy (Petri Heino) ja Aii Corporation Oy (Pekka Viljakainen). Saimaan Tuoreen toimitusjohtaja Jarkko Alho ja Aii Corporationin Pekka Viljakainen näkevät konseptissa suuren vientipotentiaalin. Laitosmalli on mahdollista monistaa ja viedä sinne, missä se hyötyy synergiaeduista teollisuuslaitosten kanssa. Kiertovesilaitos ei ole sidottu luonnon olosuhteisiin ja voi siten toimia kuluttajamarkkinoiden lähellä. 

Saimaan Tuore kirjolohifile pakkauksessa.

Faktat Saimaan Tuore

  • Saimaan Tuore haluaa palauttaa kotimaisen, tuoreen, terveellisen ja ympäristöystävällisen kalan suomalaisten ruokapöytään. Sen tavoitteena on olla Suomen tunnetuin kalabrändi 2020 mennessä ja rakentaa uusia vesiviljelylaitoksia ulkomaille.
  • Saimaan Tuoreen kirjolohet myydään annoskokoisina 170 gramman fileen ja kahden fileen pakkauksissa. Ensimmäisenä markkinoille tulevat yhden fileen pakkaukset.
  • Kirjolohet kasvavat Varkaudessa sijaitsevassa kiertovesilaitoksessa, jossa jo valmiiksi puhdasta Saimaan vettä puhdistetaan koko ajan. Tämä edistää kalaterveyttä ja vähentää merkittävästi kasvatuksen ympäristökuormitusta. Kalojen ruokinta on tarkkaan optimoitu, jotta ne kasvavat tasaisesti ja niiden lihan omega 3 -rasvahappokoostumuksesta tulee mahdollisimman hyvä.
  • Kasvatusprosessi on kolmiosainen ja jakaantuu Hollolaan, Huutokoskelle ja Varkauteen. Tuotantokapasiteetti on miljoona kiloa vuodessa.
  • Saimaan Tuoreen taustayhtiön Finnforel Oy:n omistavat Arvokala Oy (Kaj Arvonen), Tukku Heino Oy (Petri Heino) ja Aii Corporation Oy (Pekka Viljakainen). Yhtiön toimitusjohtaja on Jarkko Alho.

Lue lisää kiertovesikasvatuksesta

Yhteydenotot:
Saimaan Tuoreen toimitusjohtaja Jarkko Alho
sähköposti jarkko.alho@finnforel.com, 020 731 0141

Artikkelin on kirjoittanut Mika Remes

 

Artikkeli on julkaistu 14.2.2018. 

In English / På svenska


Lue seuraava artikkeli: Suomessa on maailman suurin luomukeruuala »