ValioHackathon innovaatiokilpailu on avautunut

Nainen seisoo kuvan etualalla kädet selän takana. Taustalla lehmiä laiduntamassa.

Uutinen - Julkaistu 29.9.2023

Jamkin yrityskiihdyttämö BioPaavo käynnistää Valio Oy:n toimeksiannosta hackathonin, jonka tavoitteena on löytää uusia keinoja maidontuotannon kausivaihtelun tasaamiseen. Hackathon toteutetaan osana kansainvälistä BioBoosters-projektia, jonka päävetäjänä on Jamk.

Meijeriin tuleva vastaanotettava maitomäärä vaihtelee eri vuodenaikojen välillä. Suurimmat kausivaihtelun huiput ovat kevättalvella ja määrä vähenee syksyä kohden, mutta tilojen välillä voi olla isojakin vaihtelueroja. Tuotantomääriin vaikuttavat esimerkiksi ruokinta, poikimisen ajoitus ja naudan terveydentila. Maidontuotannon kausivaihtelua tasaamalla meijerin tuotannonsuunnittelu helpottuisi koko tuotantoprosessissa, ja kustannukset jakautuisivat tasaisemmin maidontuottajalle.

Valio etsii konkreettisia tilatason ratkaisuja, joilla kausivaihtelua voisi tasata. Ratkaisijatiimeiksi toivotetaan tervetulleeksi esimerkiksi start-up-yritykset, laitetoimittajat, pk-yritykset neuvontaorganisaatiot, data-analytiikkaa ja teknologioita tarjoavat yritykset.

”Valio on pitkäjänteisesti pyrkinyt tasaamaan maidontuotannon kausivaihtelua. Innovaatiokilpailun kautta etsimme uusia ideoita ja tuoreita näkökulmia tarttua haasteeseen. Mukaan toivotetaan tervetulleeksi niin opiskelijatiimit kuin tutkimusryhmät, asiantuntijaorganisaatiot ja yritykset. Ratkaisuja voi löytyä myös maitotilayrittäjiltä. Odotamme mielenkiinnolla myös, millaisia avauksia kansainvälisestä verkostosta Itämeren alueelta nousee”, sanoo Ulf Jahnsson, Valion alkutuotannosta vastaava johtaja.

Mitä on tarjolla ValioHackathonin voittajalle?

Idean kypsyyden mukaan Valio tarjoaa mahdollisuutta suoraan liiketoimintayhteistyöhön tai yhteisen hankkeen tai pilotoinnin käynnistämiseen. Yhteiseen pilotointiin tai kaupalliseen yhteistyöhön voi liittyä suoraan Valio Oy tai Valio-ryhmän maidonhankintaosuuskunta/osuuskuntia riippuen ratkaisun luonteesta.

Hackathon on osa Valion hiilineutraali maito 2035 -ohjelmaa.

Hakuaikaa on 22.10.2023 asti. Valitut tiimit osallistuvat ValioHackathoniin, joka huipentuu 27.-28.11.2023 Valion pääkonttorilla Helsingissä järjestettävään kilpailuun, jonka päätteeksi voittaja tai voittajat valitaan.

Lisätietoa ValioHackathonista.

Lue lisää BioBoosters-projektista ja muista käynnissä olevista partnereiden hackathoneista Itämeren alueella.


Aihetunnisteet: hiilineutraali, kilpailu, maatalous