Valiolta innovaatio suolan vähentämiseen

Valion Valsa-logo ja Oivariini - ja Polar-tuotteet.

Case - Julkaistu 15.6.2016

Elintarviketeollisuudelta on pitkään odotettu ratkaisuja suolan vähentämiseksi. Valion uudella Valio ValSa® maitosuolainnovaatiolla elintarvikkeiden suolapitoisuutta voidaan laskea merkittävästi mausta tinkimättä. Samalla maidon sisältämät luontaiset mineraalit saadaan hyötykäyttöön.

Suomessa ja maailmalla syödään liikaa suolaa. Suola on merkittävin kohonneen verenpaineen riskitekijä ja suurin terveitä elinvuosia vähentävä tekijä maailmassa. Samaan aikaan suomalaiset haluavat vähentää suolan käyttöä ja jo lähes 30 % suomalaista sanoo noudattavansa vähäsuolaista ruokavaliota*.

Innovatiivisuudestaan tunnetut Valio ja Fazer tarttuivat yhdessä haasteeseen ja toivat toukokuussa kauppojen hyllyille merkittävästi vähemmän suolaa sisältävät mutta silti hyvänmakuiset tuotteet: Valio Polar® 15 % vähemmän suolaa juuston, Valio Oivariini® vähemmän suolaa levitteen ja Fazerin Oululainen Reilu futissämpylät.

Mitä maitosuola on?

Maitosuola koostuu maidon luontaisista mineraaleista: kaliumista, jodista, magnesiumista, kalsiumista sekä natriumista, jota maitosuolassa on lähes 80 % vähemmän kuin tavallisessa ruokasuolassa. Maidon mineraalit ovat peräisin lehmien syömästä rehusta.

Kun maidosta valmistetaan juustoa, valmistuksen oheistuotteena syntyy heraa. Tämä heraosa koostuu heraproteiinista sekä maidon mineraaleista, siis maitosuolasta. Hyvälaatuinen maidon heraproteiini on osattu hyödyntää jo pitkään, mutta nyt myös maidon luontaisille mineraaleille on löytynyt tarkoitus – Valio ValSa® maitosuola.

Suolan vähentäminen kiinnostaa myös maailmalla

Uusien tuotteiden kansanterveydellinen vaikutus voi olla merkittävä. Jos suomalaiset valitsisivat normaalisuolaisen leivän, rasvan ja juuston sijaan tuotteet, joissa on vastaava suolataso kuin Valio ValSa® maitosuolalla valmistetuissa tuotteissa, suomalaisten päivittäinen suolansaanti vähenisi 11 %.**

Ennennäkemättömällä innovaatiolla on myös vientipotentiaalia, sillä liiallinen suolan saanti on maailmanlaajuinen haaste. Vähempisuolaisia tuotteita on toki ollut ennenkin, mutta niissä suolan vähentäminen on tarkoittanut mausta tinkimistä. Valio ValSa® maitosuola on kansainvälisesti ensimmäinen ratkaisu, jolla merkittävästi vähemmän suolaa sisältävien tuotteiden valmistus onnistuu ilman, että maku kärsii.

Lisätietoja:
Valio ValSa® maitosuola Valion sivuilla
Valio Polar® 15 % vähemmän suolaa juuston tuotekehitys

Kirjoittaja Teea Björklund on Valion juustojen kategoriapäällikkö, joka vastasi Valion maitosuolattujen tuotteiden lanseerauksesta ja työskentelee parhaillaan uusien vähempisuolaisten juustojen kehityksen parissa.

teea.bjorklund(ät)valio.fi, puh. 050 384 2653

*Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen, THL 2014

**Suolapitoisuuden vaikutus valtimotautitapahtumiin ja terveydenhuollon kustannuksiin Suomessa: tarkastelussa leipätuotteet, levitteet ja juustot, MedFiles, maaliskuu 2016

Julkaistu 15.6.2016


Aihetunnisteet: case, elintarvikkeet

Lue seuraava artikkeli: Suomalainen olut on ekologinen lähijuoma »