Valtioneuvosto hyväksyi muutoksia maatilan investointitukeen ja tukitasoihin

Uutinen - Julkaistu 29.2.2024

Hyväksytyn asetuksen muutoksen myötä maatalouden investointitukea voidaan myöntää nautakarjataloudessa tarvittaviin rakentamisinvestointeihin ja väliaikaisesti myös turkistuotannon harjoittamisen osalta bioturvallisuutta edistäviin investointeihin.

Valtioneuvosto on päättänyt avata uudelleen investoinnit nautakarjataloudelle. Tukea on jälleen mahdollista hakea peruskorjaushankkeiden lisäksi myös uudisrakennus- ja laajennusinvestointeihin. Lisäksi asetusmuutoksella mahdollistetaan investointituen myöntäminen väliaikaisesti myös turkistuotannon harjoittamisen osalta bioturvallisuutta edistäviin investointeihin, millä ennaltaehkäistään lintuinfluenssan leviämistä. Lisäksi bioturvallisuutta edistävillä investoinneilla voidaan tukea suoja-aitoja sikaloiden suojaamiseen afrikkalaiselta sikarutolta.

Maatalouden energiainvestoinneissa tukitaso on jatkossa 40 % hyväksyttävistä kustannuksista muissa kuin maatilojen biokaasuinvestoinneissa, joiden tukitaso jatkossakin on 50 %.

Asetusmuutos tulee voimaan 16.3.2024 alkaen. Turkistuottajille myönnettävä väliaikainen bioturvallisuutta edistävä investointituki on voimassa 15.4.2026 saakka. Kaikkia tuenhakijoita muistutetaan siitä, että hankkeen voi aloittaa omalla riskillä asetusmuutoksen voimassaoloaikana tukihakemuksen jättämisen jälkeen. Ennen tukihakemuksen jättämistä aloitetut hankkeet eivät ole tukikelpoisia. Nautakarjatalouden investointihankkeissa hakijan on syytä huomioida EU:n metsäkatoasetuksen vaatimukset, joiden mukaan naudanlihantuottajan tulee huolehtia siitä, että lihan tuottaminen (tuote) ei ole aiheuttanut metsäkatoa.

Lisätiedot:

Maija Kaukonen, lainsäädäntöneuvos
Puh. 0295 162 153

Sanna Koivumäki, neuvotteleva virkamies
Puh. 0295 162 437

Kaisa Pethman, erityisasiantuntija
Puh. 0295 162 211

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@gov.fi

Lisätietoa metsäkadosta MMM:n verkkosivuilla

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 29.2.2024


Aihetunnisteet: maatalous, tuet