Yhteinen ruokapöytä –keskustelufoorumin tilaama elintarvikevientiselvitys julkistetaan 15. maaliskuuta

Uutinen - Julkaistu 15.2.2022

Ruoka-alan keskustelufoorumi kuuli vuoden 2022 ensimmäisessä kokouksessaan elintarvikevientiselvityksen välikatsauksen. Selvitys elintarvikeviennin kolminkertaistamiseksi julkaistaan 15. maaliskuuta. Julkistustilaisuudessa kuullaan kolmen ministerin puheenvuorot.

Yhteinen ruokapöytä keskustelufoorumi kuuli perjantaina 11. helmikuuta selvityshenkilö Anne Bernerin välikatsauksen joulukuussa 2021 käynnistetyn elintarvikeviennin kolminkertaistamiseen tähtäävästä selvitystyöstä. Selvitys perustuu hyvin laajaan haastattelukierrokseen, jolla on haastateltu alan johtavia toimijoita niin kotimaasta kuin ulkomailtakin.

– Elintarvikeviennin kasvattamiseen tähtäävät toimet ovat yhteisen ruokapöydän toiminnan ydintä. Jo saamamme perustoimeksianto nosti aikanaan viennin kasvattamisen omaksi erillistehtäväksemme. Myös keskustelufoorumimme perimmäinen tarkoitus eli yhteistyön lisääminen ruokajärjestelmän sisällä ja lisäeurojen saaminen järjestelmään puoltavat panostustamme juuri viennin kehittämiseen. Pienen maan on löydettävä vahvuutensa juuri keskinäisestä yhteistyöstä, painottaa keskustelufoorumin puheenjohtaja Reijo Karhinen.

-Anne Bernerin antama välikatsaus oli hyvin lupaava. Tarvitsemme tuoreita näkemyksiä ja toimintamalleja. Yhteisessä ruokapöydässä mukana olevat ruokajärjestelmän eri osapuolet halusivat hyvin yksimielisesti kannustaa Anne Berneriä jatkamaan työtään kuulemaltaan pohjalta, jatkaa Karhinen.

Valmistuva selvitys julkaistaan 15. maaliskuuta klo 12 alkavassa tilaisuudessa, jossa Anne Bernerin lisäksi puhuvat maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, elinkeinoministeri Mika Lintilä ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari. Tilaisuutta voi seurata suorana valtioneuvoston live-kanavalta: https://valtioneuvosto.fi/live

Lisätietoja:

Puheenjohtaja: Reijo Karhinen, rt.karhinen(at)gmail.com

Haastattelupyynnöt: viestintäasiantuntija Taina Saahko, maa- ja metsätalousministeriö, p. 050 535 6646, taina.saahko(at)gov.fi

Verkkosivu: mmm.fi/yhteinen-ruokapoyta

Yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumin työ perustuu hallitusohjelman kirjaukseen. Yhteisen ruokapöydän työskentelyn tavoitteena on nostaa suomalaisen ruuan ja ruokakulttuurin arvostusta ja kirkastaa suomalaisen ruuan brändiä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin sekä edistää koko ketjun yhteistä etua. Tavoitteena on myös tunnistaa nykyisen ruokajärjestelmän kipukohdat, ja linjata sen tasapainoisemmasta toiminnasta, jotta kaikilla sen osapuolilla on mahdollisuus pärjätä ja menestyä yhdessä. Keskustelufoorumi on asetettu hallituskaudeksi.

Maa- ja metsätalousministeriön uutinen 15.2.2022


Aihetunnisteet: maatalous, ruoka