Ympäristöministeriö käynnistää tiekartan valmistelun muoviongelman taklaamiseksi

Uutinen - Julkaistu 9.3.2018

Ympäristöministeriö käynnistää kansallisen tiekartan valmistelun muovin aiheuttamien ympäristöongelmien torjumiseksi. Ympäristöministeriö asettaa maaliskuussa yhteistyöryhmän, jossa ovat mukana keskeiset ministeriöt, järjestöt ja tutkimuslaitokset. Yhteistyöryhmää johtaa kansanedustaja Hanna Kosonen. Hän on toiminut muun muassa puheenjohtajana Pohjoismaiden neuvoston ympäristövaliokunnassa.

”Muovien käyttöä tulee vähentää, sen kierrätystä tehostaa ja muoveja tulee korvata uusiutuvilla raaka-aineilla”, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.

”Muovien korvaaminen uusilla ympäristöystävällisillä biopohjaisilla tuotteilla tarjoaa positiivisen haasteen suomalaisille tutkimuslaitoksille ja yrityksille. Meillä on muovin korvaamiseksi puupuolella erittäin iso potentiaali ja sitä kautta merkittäviä kaupallisia mahdollisuuksia”, elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoo.

Tiekartta tulee sisältämään sekä lyhyen että pitkän aikavälin toimia. Suomi haluaa edetä omia kansallisten toimien kanssa, mutta se on aktiivinen ja kirittää ratkaisuja muoviongelmaan myös laajemmin Euroopan unionissa. Euroopan komissio julkaisi tammikuussa EU:n muovistrategian, jonka käsittely ja toimeenpano – esimerkiksi lakialoitteet – etenevät Suomen oman tiekarttatyön rinnalla.

Tiekartta valmistuu syksyn kuluessa.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Taru Savolainen, p. 040 535 8622

Ympäristöministeriön tiedote 8.3.2018


Aihetunnisteet: biotalous, tuotekehitys, tutkimus