Altian Koskenkorvan tehtaan biovoimalaitos tuottaa energiaa ohrankuoresta

Altian tehdas.

Case - Julkaistu 7.1.2015

Altian Koskenkorvan etanolitehdas saa energiaa 100 % peltobiomassaa hyödyntävästä höyryvoimalaitoksesta. Voimalaitos otettiin käyttöön syksyllä 2014.

Etanoli- ja tärkkelysintegraatti puolitti ulkoisen energiantarpeensa ja hiilidioksidipäästönsä, kun se otti syksyllä 2014 käyttöön uuden 100 % peltobiomassaa hyödyntävän höyryvoimalaitoksen. Voimalaitos käyttää tehtaan tuotannossa erotettavaa ohrankuorta. 10 MW voimalaitos tuottaa noin puolet tehtaan energiatarpeesta ja täten korvaa aiemmin höyryntuotantoon käytettyä turvetta.

Uuden voimalaitoksen avulla tehdas tavoittelee 65 % energiaomavaraisuutta, koska myös vanhassa käyttöön jäävässä voimalaitoksessa pystytään polttamaan ohrankuorta pieniä määriä turpeen seassa.

Tehtaan tuotannossa käytettävä ohra kuoritaan ja nyt tämä sivuvirta voidaan hyödyntää täysin tehtaan omaan energiatuotantoon. Voimalaitos on tekniikaltaan Suomen ensimmäinen 100 % peltobiomassaa hyödyntävä laitos. Höyryntuotannossa Altia tekee tämän yksikön myötä yhteistyötä Suomen Teollisuuden Energiapalvelut STEP Oy:n kanssa. Voimalaitoksen kokonaisbudjetti oli noin 15 miljoonaa euroa.

Koskenkorvan etanolitehdas käyttää tuotannossaan lähes 200 miljoonaa kiloa kotimaista ohraa joka on noin 15 % koko Suomessa viljeltävästä ohrasta ja jopa 30 % markkinoille tulevasta ohrasta. Näin Altia on Suomen suurin yksittäinen ohrankäyttäjä ja maailman mittakaavassakin ainoa ohraa raaka-aineena käyttävä ohratärkkelystä ja etanolia tuottava yksikkö.

Yhteystiedot: Antti Snellmann, Operations director Altia Plc, antti.snellmann(ät)altiacorporation.com 

Julkaistu 7.1.2015


Aihetunnisteet: bioenergia, biopolttoaineet, case, ohra

Lue seuraava artikkeli: Sääntelystä biotalouden edistäjä -hanke »