Älypaperi ja -pakkaus

Mevia intelligent medicine package.

Case - Julkaistu 13.8.2014

On vanha ja tuttu juttu, että paperille painetaan tekstiä ja kuvia. Mutta mitä tarkoittaa, kun sanotaan, että paperille voi painaa älyä?

Älyn painamisella tarkoitetaan sitä, että aivan vastaavalla tavalla kuin kuvia ja tekstiä, paperille voidaan painaa painokoneessa esimerkiksi sähköisiä virtapiirejä. Painetulla älyllä laajennetaan paperisen viestinnän keinoja. Painettu äly voidaan toteuttaa niin elektroniikan, kemian, optoelektroniikan, kuin bio- ja nanoteknologiankin keinoin. QR-koodit ovat jo arkipäivää, samoin kuin esimerkiksi pakkauksiin integroidut rfid-tunnisteet.

Koska keinot ovat monet, myös sovellusten mahdollisuudet ovat rajattomat. Paperialan messuilla on jo nähty paperille painettuja kaiuttimia ja mikrofoneja. Suomessa VTT on valmistanut paperin, joka ilmaisee, onko sille tipautetussa näytteessä hemoglobiinia. Paperiin on painettu vasta-aineita, jotka reagoivat paperille laitettavaan näytenesteeseen esimerkiksi osoittaen testin positiivisuuden viivana ja negatiivisuuden tyhjänä testipaperina. Testin ohessa paperiin on tietenkin mahdollista painaa testin tekemisessä auttavia ohjeita. Åbo Akademin suomalaistutkijat ovat kehittäneet menetelmän jolla voidaan painaa transistoreita paperille. Valmistusmenetelmä on patentoitu ja Turkuun on rakennettu painokone, jolla menetelmää testataan.

Erilaisten älypaperisovellusten markkinoille tulon tapahtuessa ehkä aivan lähitulevaisuudessa, markkinoilla on jo erilaisia älypakkauksia. Esimerkiksi Stora Enson kehittämä älypakkaus opastaa potilasta käyttämään lääkettä oikein, muistuttaa unohtuneesta lääkkeestä ja tallentaa lääkkeenottohetket. Pakkauksen avulla voidaan myös tallentaa tieto potilaan voinnista lääkettä otettaessa. Tiedot tallentuvat pakkauksen mikrosiruun, josta ne voi helposti välittää matkapuhelimen avulla hoitavan lääkärin tietoon. Elintarviketeollisuuteen on kehitetty esimerkiksi pakkauksia jotka kertovat kylmässä säilytettävän ruoan kuljetuksen kylmäketjun katkeamattomuudesta.

Paperilla ja kuitupohjaisilla pakkauksilla on puolensa mm. niiden ekologisuuden ja edullisuuden vuoksi. Miltä kuulostaisi vaikka painetuilla aurinkokennoilla toimiva paperista valmistettu kevyt ja taitettava kartta? Voit itse miettiä millaisia sovelluksia ja millaista lisäarvoa tavalliseen karttaan tai moneen muuhun karttaakin arkisempaan asiaan voitaisiin painetulla älyllä tuoda?

 

Teksti ja kuvat ovat metsäalan esittelysalkun infokorteista ja ne on toteutettu yhteistyössä koko metsäalan yhteisen Metsä puhuu -tulevaisuushankkeen ja metsäalan yritysten kanssa. Salkku erilaisine näytteineen on nuorison itse ideoima tapa esitellä monipuolista toimialaa. Salkkua on jaettu yläkouluihin metsäalan kouluvierailuilla. Lisätietoja salkusta ja kouluvierailuista: vilma.issakainen(@)smy.fi ja paavo.lyytikainen(@)forestindustries.fi.


Lue seuraava artikkeli: Kuivikekutteri »