Kuivikekutteri

A woman and a horse in a stall.

Case - Julkaistu 26.7.2014

Puusta tehty, vaalea kuivikekutteri suojaa esim. hevosta tallin kylmältä lattialta ja saa tallin näyttämään valoisammalta ja viihtyisämmältä. Pehmeän kutterin päällä hevosen ja lehmän sorkat myös kestävät paremmin. Jos Mansikin sorkissa olisi käyttöohje, siinä lukisi ”käytetään vain pehmeällä alustalla”!

Kuivikekutteri on loistava esimerkki siitä, kuinka metsästä kaadettu puu voidaan hyödyntää kokonaan niin, ettei mitään siitä heitetä hukkaan. Esim. rakentamiseen tarvittavan puutavaran höyläyksen yhteydessä syntyy höylälastua, josta huolellisesti seulomalla saadaan kotimainen, ekologinen kuivikevaihtoehto eläimille. Kuivikekutteri on 100 % luonnon oma tuote!

Hyvä kuivikekutteri on pehmeä ja miellyttävän lämmin kuivike eläinsuojiin. Se on turvallinen ja tasalaatuinen kuivikevaihtoehto, sillä se seulotaan huolellisesti. Näin kutterin joukkoon ei jää esim. teräviä puupiikkejä, jotka voisivat vahingoittaa eläintä. Kuivikekutterin valmistuksessa käytetään esim. keinokuivatun männyn ja kuusen höylälastua, joka on lähes pölyämätöntä ja pystyy imemään yli kaksi kertaa oman painonsa verran nestettä. Siksi se soveltuu hyvin myös lemmikkieläinten alustaksi. Kutteri myös tarjoaa pienille karvaisille ystävillemme tarpeellista ja mukavaa puuhasteltavaa omassa kotihäkissään. Koska kanien, marsujen ja matelijoiden hengitystiet ovat erittäin herkkiä pölylle ja ilman epäpuhtauksille, poistetaan Pölkky Oy:n tuotantolaitoksella hienojakoinen pöly valmistettavasta kutterista kolmitasoseulan avulla.

Esim. hevoset, lehmät ja monet pienemmätkin eläimet viettävät paljon aikaa sisätiloissa. Siksi onkin tärkeää, että kuivikkeena käytettävä kutteri on puhdasta ja tasalaatuista. Itä-Suomen yliopiston yhteydessä toimiva Suomen Hevostietokeskus ry tutkii kuivikekutterivalmisteiden hygieenistä laatua. Korkealaatuinen kutteri ei saa sisältää lainkaan ihmisen tai eläimen hengityselinten hyvinvoinnin kannalta vahingollisia mikrobeja. Lisäksi sen itiöpitoisuuden on oltava alhainen. Tällainen sisäilma on terveellinen niin eläimille kuin meille ihmisillekin. Käytön jälkeen kutteri voidaan hävittää kuivajätteenä tai kompostoimalla. Pakkausmuovin voi valmistajan antaman ohjeen mukaan joko kierrättää tai hävittää polttamalla.

Vaaleaa kuivikekutteria.

Pölkky Oy:n tuoteperheestä rakentaja ja remontoija löytää laajan valikoiman puurakentamisen tuotteita ”katosta lattiaan”. Puutavaran höyläyksen sivutuotteena syntyy kutteria monta rekkalastillista päivässä. Seulonnan ja pölynpoiston jälkeen kuivikekutteri pakataan vesitiiviiseen kutistekalvoon. Kaupan hyllyltä lemmikin omistaja löytää POLKKYpets-pesäpurunsa kätevissä yhden tai neljän kilon kuluttajapakkauksissa, jotka sopivat vaivatta kauppakassiin muropaketin viereen. Maatilanisäntä tai -emäntä arvostaa puolestaan enemmän isompia, n. 20 kilon painoisia POLKKYfarm-paaleja, joista purua riittää useammalle eläimelle.

Teksti ja kuvat ovat metsäalan esittelysalkun infokorteista ja ne on toteutettu yhteistyössä koko metsäalan yhteisen Metsä puhuu -tulevaisuushankkeen ja metsäalan yritysten kanssa. Salkku erilaisine näytteineen on nuorison itse ideoima tapa esitellä monipuolista toimialaa. Salkkua on jaettu yläkouluihin metsäalan kouluvierailuilla. Lisätietoja salkusta ja kouluvierailuista: vilma.issakainen(@)smy.fi ja paavo.lyytikainen(@)forestindustries.fi.


Aihetunnisteet: case, esittelysalkku

Lue seuraava artikkeli: Biokomposiitti kierrätetystä tarramateriaalista »