Biohajoava lasikuitu teknisten biomuovien vahvikkeena

Vaaleaa ja tummaa lasikuitukomposiittia.

Case - Julkaistu 1.2.2019

Lasikuitua käytetään laajasti muovin vahvikkeena monissa vaativissa kohteissa, kuten elektroniikassa ja autoissa. Sen ongelmana on kuitenkin vaikea kierrätettävyys. Arctic Biomaterials Oy on kehittänyt ympäristöystävälliseksi vaihtoehdoksi biohajoavan lasikuitukomposiitin.

Yhteiskunnassamme on tarve vähentää vaikeasti kierrätettävän muovin käyttöä sekä uuden öljypohjaisen muovin tuotantoa. Biomuovit ovat tähän hyvä vastaus ja niitä onkin tutkittu jo pitkään. Haasteena on ollut tuottaa sellaista biomuovia, joka olisi tarpeeksi vahvaa vaativiin kohteisiin, kuten elektroniikkaan. Biohajoavien biomuovien vahvikkeena on käytetty muun muassa erilaisia luonnonkuituja.

Uudenlaista kestävyyttä materiaaleihin on luvassa, kun käyttöön otetaan Arctic Biomaterials Oy:n (ABM) kehittämä läpimurto – uudenlainen lasikuidun ja biomuovin komposiitti, joka hajoaa kontrolloidussa kompostointiympäristössä.

Palkittu vuoden 2018 parhaana biomateriaalina

”Innovation Award “Bio-based Material of the Year 2018” goes to Arctic Biomaterials from Finland for degradable glass fibre reinforced PLA”, julisti toukokuussa biomateriaalikilpailun järjestänyt saksalainen nova-Institute. Perusteluna Vuoden biomateriaali -palkinnolle olivat tuotteen tekniset ominaisuudet ja se, että materiaali ”vähentää rajusti hiilijalanjälkeä ja uusiutumattoman energian käyttöä verrattuna fossiilipohjaisiin vahvistettuihin muoveihin”.

ABM:n tuote, ArcBioxTM BGF30-B1, on biohajoava komposiitti, joka on yhdistelmä maitohappopohjaista polylaktidia (PLA-muovia) ja lasikuitua. Kun tuote kompostoidaan teollisesti EN13432 standardin mukaan, lasikuitu hajoaa takaisin luonnollisiksi mineraaleiksi. Tätä uutta lasikuitua voidaan yhdistää myös muihin polymeereihin. Tuotteelle on myönnetty biomateriaalien DIN CERTCO -sertifikaatti.

Käyttökohteita tuotteelle löytyy kuluttajaelektroniikasta, huonekaluteollisuudesta, jopa jossain määrin autoteollisuudesta. Ympäristöystävällisyys on siten mahdollista tuoda osaksi myös näitä teknisempiä tuotteita.

Lisätietoja www.abmcomposite.com 

Artikkelin kirjoittaja Tomi Kangas toimii Arctic Biomaterials Oy:n myyntijohtajana.

Yhteydenotot: puhelin 0469229900, sähköposti tomi.kangas(a)abmcomposite.com


Aihetunnisteet: biomateriaalit, case, komposiitti

Lue seuraava artikkeli: Paistinrasvat polttoaineeksi - tehdään kinkkutemppu! »