Paistinrasvat polttoaineeksi – tehdään kinkkutemppu!

Kinkkutemppu- paistinrasvat polttoaineeksi logo.

Case - Julkaistu 21.12.2018

Tänäkin jouluna suomalaisten joulukinkkujen paistinrasvoista valmistetaan uusiutuvaa dieseliä. Kierrättämmällä paistinrasvat pidetään viemärit kunnossa ja pistetään muutenkin hyvä kiertämään.

Suomessa syödään joka joulu noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua, joiden paistamisesta jää jäljelle paljon rasvaa. Tiesitkö, että yhden keskikokoisen kinkun paistinrasvasta valmistetulla uusiutuvalla dieselillä voi ajaa autoa jopa kolmisen kilometriä?

Kinkkutempussa haastetaan kaikkia kierrättämään kinkunpaistosta yli jääneet rasvat Kinkkutemppu-keräyspisteille. Kierrätetyistä rasvoista valmistetaan uusiutuvaa polttoainetta Nesteen Porvoon jalostamolla, jossa tuotantoprosessit hyödyntävät paistinrasvan hyvin tehokkaasti. Litrasta paistinrasvaa voidaan valmistaa melkein litran verran uusiutuvaa dieseliä. Kun diesel valmistetaan jätteistä ja tähteistä, on se paitsi käytännöllistä myös ilmastolle ystävällisempää. Jätteistä ja tähteistä tuotetulla Neste MY uusiutuvalla dieselillä on jopa 90% pienempi CO2 – jalanjälki kuin fossiilisella dieselillä.

Osallistua voit ympäri Suomen

Toimi näin:

    1. Avaa ja huuhtele tyhjä maitotölkki. Ei lasipurkkeja tai peltipurkkeja!
    2. Kaada rasva varovasti tölkkiin (varo polttamasta itseäsi).
    3. Sulje tölkki esimerkiksi teipillä.
    4. Anna rasvan hyytyä viileässä ja kiikuta se lähimpään keräyspisteeseen 20.12.2018–7.1.2019.

Kierrätykseen kelpaavat kinkun paistinrasvan lisäksi myös esimerkiksi kalkkunan, kalan tai juuressipsien paistinrasvat. Kinkkutemppuun voi osallistua kaikkialla Suomessa. Keräyspisteitä on jopa 230 paikassa ja niitä löytyy muun muassa kaikista K-Citymarketeista, kymmenista muista K-ruokakaupoista, Neste-asemilta sekä paikallisten jätehuoltolaitosten keräyspisteistä. Keräyspisteet näet kampanjasivuilta.

Kinkkutemppu järjestetään nyt kolmatta kertaa ja suositun kampanjan tavoitteena on tuplata edellisen vuoden tulos ja saada mukaan 300 000 suomalaista kotitaloutta. Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt yhteisprojekti, joka tuo kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Kinkkurasvat kierrätetään hyvään tarkoitukseen, sillä Kinkkutemppu-kampanja lahjoittaa 20 000 euroa vähävaraisia lapsiperheitä tukevalle Hope ry:lle.

www.kinkkutemppu.com

Lisätiedot ja yhteydenotot: 

Petri Ahola-Luttila, Kemianteollisuus, valmiuspäällikkö
040-849 5920, petri.ahola-luttila@kemianteollisuus.fi

 Linkit päivitetty 21.11.2019.


Aihetunnisteet: biopolttoaineet, case, kiertotalous

Lue seuraava artikkeli: Majoituskonsepti ekologisuuteen ja elämyksiin panostavan lu... »