Biotaloutta villiruoasta – raaka-aineen laatu edellä

Blogi - Julkaistu 1.12.2015

1.12.2015

Ruoantuotanto on biotalouden ytimessä, sillä kaikki ravintomme pääelementit ovat luonnon tuottamia. Joidenkin raaka-aineiden tuottamiseen panostetaan paljon, mutta villiruoka, kuten metsämarjat, kasvavat hyödynnettäväksemme metsien pohjalla miltei itsestään pitkän päivänvalon voimalla. Jokaisen luonnontuotteen tulevaisuus nojaa hyvin organisoituun talteenottoon, niin myös metsämarjojen tapauksessa.

Kauppakunnostaminen tuplaa arvon

Liian usein kuitenkin unohdamme sen, että saadaksemme edes pakastemarjoja kaupan hyllylle, välissä on lukuisia toimenpiteitä metsämarjojen kauppakuntoisuuteen saattamiseksi. Marjat on kuljetettava metsästä viileään, viileästä pakkaseen, pakkasesta puhdistettavaksi ja puhdistamosta edelleen pakkaamoon jne. Jo kauppakunnostaminen tuplaa metsämarjan arvon keruutoiminnan jälkeen.

Ravitsemuksen kannalta metsämarjat ovat mainio suojaravinteiden lähde jo sellaisenaan, mutta biotaloudellisesta näkökulmasta meillä olisi varaa kehittää marjajalosteitamme pidemmälle esimerkiksi rikastamalla arvokkaita bioaktiivisia yhdisteitä tekemällä marjauutteita, mutta riittääkö marjaraaka-ainetta monelle jalostajalle ympärivuotisen tuotantokapasiteetin pyörittämiseksi?

Laadunhallinta biotalouden kivijalka

Kelvatakseen edelleen jalostettavaksi marjan on oltava ensiluokkaisen puhdasta, vailla roskia ja oksia, joita tehokkaassa keruussa tarttuu haravaan väistämättä. Ilman tehokasta kauppakunnostustoimintaa, metsämarjojen hyödyntäminen on käytännössä mahdotonta. Tämä koskee kaikkea biotaloustoimintaa: raaka-aineen on oltava ensiluokkaista ennen kuin siitä voidaan tehdä laadukkaita korkean jalostusasteen tuotteita.

Biotalouden onnistuminen nojaa raaka-aineen menestyksekkääseen talteenottoon ja laadun hallintaan. Raaka-aineen tuotantoketjun laadusta on pidettävä huolta koko biotalouteen nojaavassa tuotannossa ja elintarviketeollisuus on siinä ehdoton edelläkävijä monella tavalla: niin metsämarjojen talteenotossa kuin hygienian ylläpitämisessä, kemikaalien tarveperusteisessa maltillisessa käytössä ja tehokkaassa raaka-ainelogistiikassa.

 

Kirjoittaja Mari Lukkariniemi on Elintarviketeollisuusliitto ry:n elintarvikeasiantuntija ja ETL:n alaisuudessa toimivan Luonnontuoteteollisuusyhdistyksen asiamies. Luonnontuoteteollisuus kehittää metsämarjojen talteenottokäytäntöjen vastuullisia toimintatapoja.

mari.lukkariniemi(at)etl.fi

www.etl.fi

 


Aihetunnisteet: blogi, elintarvikkeet, metsä

Lue seuraava artikkeli: Puutekniikan mahdollisuudet »