Cobiolube on öljytön ympäristöystävällinen voiteluaine

Cobiolube voiteluaine mainoskuva.

Case - Julkaistu 13.12.2018

Cobiolube® on sataprosenttisesti biohajoava laitteiden ja koneiden voiteluaine, joka on ihmisille, eläimille sekä ympäristölle täysin vaaratonta. Jarmat Oy hyödyntää öljyttömien voiteluaineiden valmistuksessa teollisuuden biopohjaisia sivuvirtatuotteita. Iisalmessa kehitetyillä voiteluaineilla on öljypohjaisiin aineisiin verrattuna erinomaiset voiteluominaisuudet.

Suomessa yksistään metsäteollisuudessa käytetään Jarmatin tietojen mukaan noin 4,2 miljoonaa litraa voiteluaineita vuodessa. Jos Cobioluben kaltainen luonnonmukainen voiteluaine saadaan teollisuuden käyttöön maailmanlaajuisesti, voiteluaineiden aiheuttama ympäristökuormitus vähenee oleellisesti. Arvion mukaan voiteluaineiden maailmanlaajuinen kulutus vuonna 2017 oli 36,1 miljoonaa tonnia.

Käyttökohteita voimalaitoksista maa- ja metsätalouteen

Jarmat on kehittänyt Cobiolube®-tuotesarjaa viiden vuoden ajan. Tuotteet pohjautuvat myrkyttömiin ja ympäristölle vaarattomiin raaka-aineisiin. 100 % biohajoavuus on todennettu Oulun yliopistossa. Lisäainekomponentteja ja -määriä säätämällä voiteluaineen ominaisuudet saadaan sopivaksi erilaisiin käyttötarkoituksiin aina moottorisahan teräketjujen voiteluaineista maatalouden raskaan kaluston ketjujen voiteluun. Cobiolube®-tuotteisiin kuuluu voiteluaineiden lisäksi lämmönsiirtoaineita sekä metsätaloudessa käytettäviä merkintävärejä. Jarmat on puunmerkintävärien markkinajohtaja.

Cobiolube®-tuotteita käytetään nykyisin varsin monenlaisissa ympäristöissä, kuten sahoilla, voima- ja lämpölaitoksilla sekä kivi- ja betoniteollisuudessa Suomessa ja Ruotsissa. Maa- ja metsätaloudessa voiteluainetta käytetään esimerkiksi paalaimissa, metsäkoneissa ja käsisahoissa.

Uusin kehitystulos on biohajoava metallintyöstöneste

Cobiolube®-sarjan uusin tuote on työntekijöille ja ympäristölle vaaraton biohajoava metallintyöstöneste. Maailmanlaajuiset metallintyöstönesteiden markkinat olivat vuonna 2017 yli 1,8 miljoonaa tonnia. Kehitteillä on myös biohajoava öljytön johdevoiteluaine.

EU:n Ecolabel -ympäristömerkki.
Cobiolube® voiteluaineille (Chain, Sawmill, AgriChain) on haettu ja saatu EU Ecolabel-ympäristömerkki.

Ympäristöystävällisten nesteiden kysyntä on yksi tärkeimmistä markkinoiden kasvua tukevista suuntauksista. Jarmatin asiakkaina on muun muassa globaalisti toimivia metsäkonevalmistajia, joille ympäristö ja käyttäjäturvallisuus ovat keskeisiä asioita. Jarmatin tahtotilana on tehdä Cobiolubesta maailmanlaajuinen tuotemerkki tekemällä yhteistyötä suurien konevalmistajien, huoltoliikeketjujen ja globaalien jakelijoiden kanssa.

 

Artikkelin kirjoittaja Jouni Vatanen toimii Jarmat Oy:n tuotepäällikkönä.

Yhteydenotot: jouni.vatanen(a)jarmat.fi, puh +358 44 540 7753

Jarmat Oy kehittää innovatiivisia tuotteita hyödyntämällä ihmisille ja luonnolle vaarattomia teollisuuden sivutuotteita. Ratkaisuissamme alan johtavat tuoteominaisuudet yhdistyvät mahdollisimman pieniin ympäristövaikutuksiin, avaten aivan uudenlaisia menestyksen lähtökohtia niin yrityksille kuin yhteiskunnallekin. Yrityksen visiona on tulla tunnetuksi globaalisti ympäristöystävällisten voiteluaineiden, merkintävärien ja lämmönsiirtonesteiden asiantuntijana.

The article in English.


Aihetunnisteet: case, kiertotalous, voiteluaineet

Lue seuraava artikkeli: Uusia palontorjunta-aineita maasto- ja metsäpalojen hallint... »