Uusia palontorjunta-aineita maasto- ja metsäpalojen hallintaan

Case - Julkaistu 11.12.2018

Maasto- ja metsäpalot ovat maailmanlaajuisia ongelmia, jotka aiheuttavat mittavia päästöjä sekä omaisuus- ja henkilövahinkoja. Ilmastonmuutoksen myötä palojen riski kasvaa myös Suomessa. Xpyro on kehittänyt uudenlaisia palontorjunta-aineita, joita voidaan hyödyntää myös hallituissa kulotuksissa.

Oululainen paloturvallisuuteen erikoistunut Xpyro Oy on kehittänyt ympäristöystävällisiä palontorjunta-aineita, jotka tuovat uudenlaisia palontorjunta- ja sammutusmahdollisuuksia maasto- ja metsäpalojen tehokkaaseen torjuntaan. Palontorjunta-aineiden käytöllä voidaan pienentää sammutustyön kustannuksia, metsäpalojen aiheuttamien metsätuhojen laajuutta ja ilmastopäästöjä sekä estää muita aineellisia tuhoja, kuten asutusten tuhoutumista metsäpaloissa.

Palontorjunta-aineita erityyppisiin tarkoituksiin

Xpyron palontorjunta-aineita on saatavilla tuoteversioita erityyppisiin paloihin ja käyttötarkoituksiin. Niitä voidaan käyttää maasto- ja metsäpalojen torjuntaan perinteisillä menetelmillä, kuten lentosammutuksessa. Palontorjunta-ainetta voidaan käyttää myös ennaltaehkäisevästi levittämällä ainetta kemialliseksi palokatkoksi maastoon. Tällöin maaston kohta, johon ainetta on levitetty, ei syty lainkaan palamaan. Palontorjunta-aineen vaikutus säilyy luonnossa jopa useita viikkoja tai kunnes sade huuhtoo sen pois. Ainetta voidaan hyödyntää myös mahdollisten riskikohteiden tai asuinrakennusten suojaksi. Tuoteversiosta, josta on poistettu pintajännite, voidaan käyttää syvällä maan sisällä kytevissä paloissa, kuten turvepaloissa tai kytevien kantojen sammuttamisessa.

Xpyron kivennäisainepohjaiset palontorjunta-aineet ovat käyttövalmiita, nestemäisiä ja myrkyttömiä. Aineista ei jää luontoa haittaavia aineita eikä niistä ei aiheudu haitallisia päästöjä ilmaan. Ainejäämät toimivat kasvuston lannoitteena.

Asiakaspilotoinnin kautta maailmalle

Palontorjunta-aineiden käyttö on tällä hetkellä pilotointivaiheessa asiakkaiden kanssa. Muun muassa Metsähallitus teki viime kesänä kulotustensa yhteydessä kokeiluja Xpyron palonestoaineilla. Yrityksen tarkoituksena on saada tuotteet markkinoille keväällä 2019.

Maasto- ja metsäpalot aiheuttavat vaaratilanteita ja vahinkoa joka puolella maailmaa. Maastopalot ja niiden leviäminen asutuskeskuksiin ja teollisuusalueille on suuri paloturvallisuusalan haaste. Ilmastonmuutos vaikuttaa metsä- ja maastopalojen määrän kasvuun ja niiden voimakkuuteen. Odotettavissa onkin, että tulevina vuosina luvassa on nykyistä ankarampia metsäpaloja. Metsäpalojen tehokas torjunta on merkittävää myös niiden aiheuttamien ilmastopäästöjen hillitsemiseksi sekä hiilinielun säilyttämiseksi.

Maailmalta on löytynyt paljon mielenkiintoa Xpyron tuotteita kohtaan, sillä vastaavanlaisia palontorjunta-aineita ei ole tarjolla. Xpyron palontorjunta-aineet mahdollistavat täysin uudenlaisen, tehokkaamman ja nopeamman sammutustaktiikan maasto- ja metsäpalojen torjunnassa.

Xpyron palontorjunta-aineille myönnettiin vuonna 2018 turvallisuusalan Finnish Security Awards -palkinto vuoden turvallisuusoivalluksesta.

Yhteydenotot:
Kimmo Saari, tuotekehitysjohtaja, Xpyro Oy
sähköposti kimmo.saari@xpyro.fi, puhelin +358 20 781 1421

Timo Heikkilä, metsäpaloasiantuntija, Xpyro Oy
sähköposti timo.heikkila@xpyro.fi, puhelin +358 20 781 1425

Xpyro Oy on vuonna 2017 perustettu Oululainen paloturvallisuusalan yritys, joka on erikoistunut paloturvallisuuteen liittyvien laitteiden ja järjestelmien sekä niissä käytettävien erilaisten aineiden kehittämiseen ja kansainväliseen kauppaan. Yrityksen asiantuntijatiimissä on paloturvallisuusalan kokemusta 60-luvulta saakka. Lisäksi tiimistä löytyy pitkä ja laaja kokemus metsäpalojen torjunnasta myös kansainvälisesti. Xpyron tavoitteena on tarjota aivan uudenlaiset, myrkyttömät ja kustannustehokkaat palontorjunta-aineet maasto- ja metsäpalojen torjuntaan globaalisti. Tavoitteena on myös tarjota metsä- ja maastopalojen sammutukseen uuden keksinnön tuomia, erilaisia käyttö- ja sovellusratkaisuja – esimerkiksi innovaation mahdollistamaa täysin uudenlaista sammutustaktiikkaa – sekä asiantuntijapalveluja.


Aihetunnisteet: case, ilmastonmuutos, metsäpalo, metsät

Lue seuraava artikkeli: Uusi pinnoitettu koivuvaneri on kestävä vaihtoehto rekkoje... »