Frantsila – hyvinvointia luonnosta

Case - Julkaistu 3.12.2015

Frantsilan Luomuyrttitila on luomuyrttiviljelyn ja innovatiivisten yrttituotteiden uranuurtaja niin Suomessa kuin Pohjoismaissa. Cormierin pariskunnan kehittämät korkealaatuiset luomutuotteet sekä luontaishoidolliset wellness-kokonaisuudet ja -koulutukset tunnetaan aina Japania myöden.

Hämeenkyrön Kyröspohjan kylän kansallismaisemissa sijaitsevasta kolmesataa vuotta vanhasta sukutilasta on kehkeytynyt monipuolinen, hyvää terveyttä ja luonnonmukaisia arvoja edistävä Frantsilan Hyvän Olon –brändi, joka koostuu Frantsilan yrttien viljelyyn ja jalostukseen keskittyneestä Frantsilan Luomuyrttilasta, koulutus- ja lomailupaikka Franstilan Hyvän Olon Keskuksesta sekä kasvisravintola-myymälä Frantsilan Kehäkukasta.

Yrttiviljelyä kosmetiikkaan ja lääkinnällisiin tuotteisiin

Suomalaisen kansanlääkinnän ja nykytutkimuksen kautta Frantsilassa on kehitetty vuosien varrella parisataa itsehoidollista yrttituotetta kuten yrttiteitä ja -uutteita sekä ihonhoito-, luonnonkosmetiikka-, kylpy- ja saunatuotteita.

Frantsila on ollut ensimmäisiä suomalaisia luonnonkosmetiikka-alan yrityksiä ja on ollut mukana edistämässä vastuullista ja tulevaisuuden sukupolvia huomioivia, lähellä tuotettuja ihonhoitotuotteita, jotka täyttävät myös eurooppalaiset luonnonkosmetiikkastandardit.

Frantsilan auringonhattu -tuote kädessä ja auringonhattuja kasvamassa.Sadonkorjuu tapahtuu kukista aina käsin ja muut kerätään joko käsin tai yrttipuimurilla. Keruun jälkeen kasvit joko kuivataan tai uutetaan jo tuoreena. Oman viljelyn ja keräilyn lisäksi tehdään luomusopimuksia parinkymmenen tilan ja keräilijän kanssa. Frantsilassa käytetään noin 100 kasvilajia, joista merkittävimpiä ovat mm. nokkonen, siankärsämö, auringonhattu eli kaunopunahattu, heinäratamo, kehäkukka, ukontulikukka ja niittyhumala sekä erilaiset mintut.

Yrityksen päävientimaa on Japani, jossa toimii myös Frantsila School of Natural Health and Beauty. Heidän päätuotteinaan ovat Frantsilan Juhannusruususarjan eli Midsummer Rose Natural Cosmetics –sarjan kymmenet eri tuotteet. Niissä omien yrttien ja kukkaterapeuttisten tuotteiden lisäksi käytetään aromaterapeuttisten eteeristen öljyjen parhaimmistoa. Heille valmistetaan tuotteita myös private label –konseptilla.

Luomu ja vastuullisuus johtotähtinä

Kestävä kehitys ja vastuullinen ajattelu sekä ihmisen kokonaisvaltainen hoitaminen ovat olleet alusta alkaen Frantsilan toiminnan pääajatuksena. Ympäristöystävällisyys on otettu huomioon koko tuotantoprosessissa, aina  alkutuotannosta pakkauksiin ja kierrätykseen.

Frantsilan Luomuyrttitilan viljely ja keräily on täysin luomua. Sukutilan pellot ovat olleet luomuviljellyt jo vuodesta 1977. Yritys pyrkii ekologisiin ratkaisuihin myös pakkausmateriaaleissa ja muussa toiminnassaan.

Tiedonjyviä, valistusta ja hyvää oloaLampi ja keltainen rakennus.

Frantsila luotiin myös jakamaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin perustuvaa tietoa niin tavalliselle ihmiselle kuin hoitoalan ammattilaisille. Frantsilan Hyvän Olon Keskuksessa jatkuvat edelleen 1980-luvulla alkaneet laajat luontaishoidolliset koulutukset ja yrttikurssit ja työtä tukevat Virpi Raipala-Cormier’n aiheesta kirjoittamat kirjat. Yrttitilan idyllisissä tarjotaan myös kokous- ja majoituspalveluita.

Frantsilan sisäisen rauhan tyyssijana toimii talomuseoalue, jonka rinnalle on luotu yksityinen luonnonsuojelumetsä. Alue mahdollistaa hiljaisuuden ja rentoutumisen kokemukset erilaisten luontoon ja ekologiseen elämäntapaan perehdyttävillä kursseilla. Tampere-Vaasa-tien varressa toimii lisäksi kasvisravintoja ja yrttituotemyymälä Frantsilan kehäkukka sekä kolmensadan kasvilajin näytetarha.

Hyvän eteen on kannattanut tehdä töitä

Agronomit Virpi Raipala-Cormier ja hänen kanadalaissyntyinen puolisonsa James Cormier perustivat Frantsilan Luomuyrttitilan tavoitteenaan edistää yrttitietoutta, luonnonmukaista viljelyä ja terveitä elämäntapoja. Frantsila on ollut yli kolme vuosikymmentä ihmistä ja luonnon tasapainoa auttamaan pyrkivä, eettinen yritys, joka on saanut runsaasti niin kotimaista kuin ulkomaista kiitosta tunnustuksineen.

Frantsilan yrttituotannossa työskentelee 12 vakituista henkilöä. Kesällä pelloilla on lisäksi useita harjoittelijoita. Frantsilan Hyvän Olon Keskus ja Frantsilan Kehäkukka työllistää lisäksi toistakymmentä henkilöä.

 

Kirjoittaja ja lisätiedot:

Perustaja ja yrittäjä Virpi Raipala-Cormier
Sähköposti: frantsila.luomu@frantsila.com

www.frantsila.com
www.facebook.com/frantsilanluomuyrttitila

Julkaistu 3.12.2015


Lue seuraava artikkeli: Hyvinvointipolku helpottaa stressiä ja herkistää aistimaa... »