Hevosenlanta hyötykäyttöön uusilla toimintatavoilla

Blogi - Julkaistu 3.2.2016

Hevosenlannan energiahyötykäyttö on puhuttanut jo vuosia niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa.

Lannan energiakäyttöä on perinteisesti suunniteltu pienpolton ja tallikohtaisten ratkaisujen kautta. Tällöin vastaan on tullut EU-lainsäädäntö, joka vaatii soveltamaan hevosenlannan energiahyötykäyttöön jätteenpolton vaatimuksia.

Lähdimme Fortumilla selvittämään hevosenlannan mahdollisuuksia pari vuotta sitten. Alkusysäys tuli kotoa vaimoni ratsastusharrastuksen kautta. Lanta ja kuivike aiheuttavat päänvaivaa useimmille tallinpitäjille, joten uusille ratkaisuille näytti olevan kysyntää. Tästä syntyi Fortum HorsePower -hanke.

HorsePower-hanke saatiin osaksi Fortumin sisäistä startup-ohjelmaa, jossa konseptia on voitu kehittää eteenpäin joustavasti ja tehokkaasti. Startup-ohjelman hankkeilla on mahdollisuus ottaa enemmän liiketoiminnallisia riskejä, joten kehitystyötä on voitu viedä vauhdilla eteenpäin.

Palvelua on kehitetty tiiviisti talliyrittäjien kanssa. Aivan palvelun alkuvaiheesta saakka olemme keskustelleet, mikä olisi talliyrittäjien kannalta tärkeätä. Moni asia palvelussa on syntynyt näiden keskusteluiden pohjalta. On ollut myös hienoa huomata, että suuri osa talliyrittäjistä, joiden kanssa olemme käyneet keskusteluja ovat halunneet Fortum HorsePower palvelun itselleen.

Ennen kuin aloimme myydä palvelua kokeilimme lannan keräystä eri menetelmillä, tutkimme lannan poltto-ominaisuuksia ja teimme pienen koejakson voimalaitoksella. Startup-tyyppisen toimintamallin avulla olemme voineet kokeilla monia asioita pienimuotoisesti ja hioa konseptia talleille ja voimalaitokselle sopivaksi.

Ryhmäkuva.
Jouni Heikkinen (vas.), Heli Antila, tyytyväinen asiakas ja Anssi Paalanen.

Monia erilaisia vaihtoehtoja arvioimalla syntyi nykyisenmallinen Fortum HorsePower-konsepti, joka kattaa palvelun hevostalleille ja polttoainetoimituksen voimalaitokselle. Talleille suunnattu palvelu kattaa kuivikkeen toimituksen  tallille ja kuivikelannan noudon tallilta pois. Tallit voivat valita kolmesta eri kuivikevaihtoehdosta ja palvelun hinta määräytyy kulutuksen mukaan.

Nyt Fortum HorsePower on edennyt kaupalliseen pilottivaiheeseen:  palvelu on käytössä talleilla ja lantaa hyödynnetään energiatuotannossa. Palvelun on valinnut jo 85 tallia, joilla on yhteensä noin 1500 hevosta.

Lanta hyödynnetään Fortumin Järvenpään sähkön- ja lämmön yhteistuotantolaitoksella yli 90 % hyötysuhteella. Hevosen kuivikelanta toimii hyvänä lisänä Järvenpään voimalaitoksella, jossa muutenkin käytetään puu- ja metsähaketta polttoaineena. Tuotettavan energian määrä on jo merkittävä, sillä 1500 hevosen kuivikelanta kattaa 750 omakotitalon vuoden energiatarpeen.

Asiat ovat edenneet vauhdilla ja matkan varrella on tapahtunut kaikennäköistä pientä. Välillä on ongittu hevosenkenkiäkin kuivikelannan seasta.  Kovat pakkasetkin ovat tuoneet oman mausteensa, mutta suuremmilta ongelmista ollaan vältytty. Pienet epätasaisuudet kuuluvat kaiken uuden kehittämiseen ja olemme saaneet valtavasti positiivista palautetta.

Nyt käynnissä oleva koetoimintajakso on vähitellen kaartamassa loppusuoralle samaan aikaan kun vakituinen ympäristölupa Järvenpään laitokselle on käsittelyssä. Uskomme, että toiminta jatkuu Järvenpäässä koetoimintajakson jälkeenkin. Suunnitelmissa on konseptin laajentaminen myös muualle Suomeen ja Eurooppaan. Euroopassa on kuusi miljoonaa hevosta, joten materiaalia riittää sekä laajaan energiahyötykäyttöön että pelloille maanparannusaineeksi.

Anssi_Paalanen_JPG

Kirjoittaja Anssi Paalanen vastaa Fortumilla HorsePower-palvelukonseptin kehittämisestä.

Yhteystiedot: anssi.paalanen@fortum.com

 

HorsePowerista lisää Fortumin sivuilla.


Aihetunnisteet: bioenergia, blog, blogi

Lue seuraava artikkeli: Selluloosa – tulevaisuuden supermateriaali »