Innovaatiot edellä – UPM valmistaa mäntyöljystä vähäpäästöistä uusiutuvaa dieseliä

UPM Lappeenranta biorefinery.

Case - Julkaistu 18.5.2015

UPM rakensi Kaukaan tehdasalueelle Lappeenrantaan maailman ensimmäisen puupohjaista biopolttoainetta kaupallisessa mittakaavassa valmistavan biojalostamon. 175 miljoonaa euroa maksanut biojalostamo tuottaa vuosittain liikenteen polttoaineeksi 120 miljoonaa litraa uusiutuvaa dieseliä, joka vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 80% verrattuna fossiiliseen dieseliin. Suomessa kehitetty UPM BioVerno-diesel valmistetaan UPM:n oman sellunvalmistuksen tähteenä syntyvästä mäntyöljystä joka ei kilpaile ruoantuotannon kanssa.

Pihkaa puun rungolla.

UPM BioVerno on suomalainen innovaatio ja sen prosessikehitys mäntyöljystä uusiutuvaksi dieseliksi on tehty UPM:n Lappeenrannan tutkimuskeskuksessa. Korkean kotimaisuusasteensa vuoksi se on myös Avainlippu-tuote. UPM BioVerno palaa laatuominaisuuksiensa ansiosta tehokkaasti auton moottorissa ja laskee autoilun kasvihuonekaasupäästöjä merkittävästi, jopa 80%. Se on fossiilisen dieselin kaltainen puhdas hiilivety ja eroaa merkittävästi perinteisistä FAME-biodieseleistä. Puupohjainen UPM BioVerno sopii nykyisiin jakelujärjestelmiin ja tutkitusti kaikkiin dieselmoottoreihin – autoihin, busseihin, rekkoihin, työkoneisiin – muutoksitta. Tuotetta voi käyttää sellaisenaan tai sekoitettuna tavallisen dieselin joukkoon. UPM:n uusiutuva diesel on jakelussa suomalaisilla huoltoasemilla St1:llä ja ABC:llä.

Kaukaan tehtaan työntekijöitä.

Puhtaampaan ajoon – vastuullisesti ja resurssitehokkaasti

Mies tankkaa dieseliä autoon.UPM:n tavoitteena on hyödyntää puun kaikki aineosat mahdollisimman tehokkaasti ja tuottaa perinteisten sahatavaran, sellun ja paperin lisäksi uusia biotuotteita. Lappeenrannan biojalostamo on erinomainen esimerkki raaka-aineiden tehokkaasta hyödyntämisestä. Puun pihkasta lähtöisin oleva mäntyöljy syntyy oman selluntuotannon tähteenä ja jalostuu biojalostamon ainutlaatuisessa prosessissa uusiutuvaksi dieseliksi. Koko tuotantoketju metsästä lopputuotteeksi on varmistettu.

UPM BioVerno-diesel korvaa liikenteen fossiilisia polttoaineita ja pienentää hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Kotimaisesta raaka-aineesta valmistettu polttoaine luo uusia työpaikkoa Suomeen ja samalla fossiilisten polttoaineiden tuonti ulkomailta vähenee. Jokainen tankattu litra UPM BioVernoa auttaa pienentämään paitsi fossiilisia CO2-päästöjä myös tuontienergian kustannuksia. Ainutlaatuisuudessaan se on voittanut muun muassa EU-komission myöntämän EU:n kestävän energian palkinnon jo ennen kuin sitä oli kaupallisesti saatavilla.

Suomalaista biotaloutta metsästä tankkiin

Metsäalan tulevaisuus perustuu kestävään biotalouteen, jossa edistykselliset biopolttoaineet ovat avainasemassa. Liikenteen biopolttoaineet ovat ajoneuvojen energiatehokkuuden parantamisen lisäksi ainoa merkittävä ja konkreettinen keino vähentää liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä.

Metsäteollisuus on murroksessa – puu pysyy. UPM:n Kaukaan tehtaat ovat olleet toiminnassa jo vuodesta 1892, kun koivusellun tähteestä sorvattiin puisia lankarullia. Nyt Kaukaalla tehdään teollista historiaa kun kotimainen puu jalostuu metsästä selluprosessin ja biojalostamon kautta vähäpäästöisenä dieselinä kuluttajan tankkiin – UPM:n omia prosessitähteitä uudella tavalla hyödyntäen.

Lisää UPM BioVerno-dieselistä voit lukea:

Kotisivut: www.upmbiopolttoaineet.fi
Twitter: @upm_biofuels
Facebook: www.facebook.com/UPM-Biopolttoaineet

Artikkelin kirjoittaja:
Sari Mannonen, myynti- ja markkinointijohtaja, UPM Biopolttoaineet
Puh. 045 265 1345, sari.mannonen(ät)upm.com

Julkaistu 18.5.2015


Aihetunnisteet: biojalostamo, biopolttoaineet, case, UPM

Lue seuraava artikkeli: Green Care – luontolähtöiset hyvinvointipalvelut »