Kartongista pakkaukseksi

Paperboard briefcase.

Case - Julkaistu 26.6.2014

Pakkauksia on kaikkialla, teollisuudessa, kaupassa, kotona ja näiden välillä. Maailman pakkausmarkkinat kasvavat nopeasti. Muun muassa verkkokaupan lisääntyminen lisää myös kaikenlaisen pakkaamisen tarvetta, kun tuotteita lähetetään ympäri maailmaa.

Kierrätettävyys ja raaka-aineen uusiutuvuus puhuvat paperi- ja kartonkipohjaisten pakkausten puolesta. Suomessa pahvipakkausten kierrätys toimii niin tehokkaasti, että jopa yli 80 prosenttia kaikista pahvipakkauksista kierrätetään.

Tuotepakkauksilla on kaksi luonnollista tehtävää: myydä tuotetta ja suojata pakkauksen sisältöä. Hyvä pakkaus kuvastaa sisältöään eikä ole esimerkiksi ulkonäöltään liian pramea tai hinnaltaan liian kallis suhteessa sisällä olevaan tuotteeseen. Kokonaisuus syntyy materiaalista, muodosta, väreistä, typografiasta, käytetystä painotekniikasta ja suunnittelijan mielikuvituksesta. Pakkauksien muodon ja ulkoasun suunnittelevat pakkaussuunnitteluun erikoistuneet muotoilijat ja graafikot.

Pakkauksen materiaalia valittaessa ja muotoa suunniteltaessa on otettava huomioon monenlaisia asioita. Sen lisäksi, että pakkauksen pitää houkutella kuluttaja avaamaan pakkaus, sen pitää avautua helposti ja sulkeutua tarvittaessa. Materiaalin kulutus on minimoitava. Pakkauksen on toimittava ja kestettävä tuotteen läpikäymän kuljetus- ja varastointiketjun eri vaiheissa. Lisäksi pakkauksen on oltava kustannustehokkaasti varastoitavissa, ilmaa kun ei kannata kuljettaa eikä varastoida.

DS Smithin esimerkki

Kuvassa näet metsäteollisuuden tulevaisuuden tuotteista kertovan salkun. Tämä pakkaus on valmistettu DS Smithin tehtaalla Suomessa ja pakkauksen materiaalina on käytetty ympäristöystävällistä ja kierrätettävää aaltopahvia. Aaltopahvi on saanut nimensä kahden pintakartongin välissä olevasta aallotetusta pahvikerroksesta eli flutingista. Fluting antaa valmiille materiaalille lujuutta. Aaltojen koko vaihtelee pahvityypin mukaan. Salkussa on käytetty E-flutea jossa aallon korkeus on 1,6 mm ja aaltoja mahtuu metrille noin 300. Poimutetun kerroksen kummallakin puolella on pintakartonki eli liner. Salkun liner on Metsä Boardin tuottamaa Kemiart Lineria. Koska salkun pinnassa on grafiikkaa, pitää linerilla olla hyvät paino-ominaisuudet.

Teksti ja kuvat ovat metsäalan esittelysalkun infokorteista ja ne on toteutettu yhteistyössä koko metsäalan yhteisen Metsä puhuu -tulevaisuushankkeen ja metsäalan yritysten kanssa. Salkku erilaisine näytteineen on nuorison itse ideoima tapa esitellä monipuolista toimialaa. Salkkua on jaettu yläkouluihin metsäalan kouluvierailuilla. Lisätietoja salkusta ja kouluvierailuista: vilma.issakainen(@)smy.fi ja paavo.lyytikainen(@)forestindustries.fi.


Aihetunnisteet: case, esittelysalkku, kartonki, pakkaus, puu

Lue seuraava artikkeli: Pehmopaperit »