Kartonki

A woman holding a carton board box with chocolates.

Case - Julkaistu 19.6.2014

Tiesitkö, että kuutiometristä puuta saadaan joko 20 000 pokkarin kantta tai 10 000 suklaapakkausta?

Kun avaat keittiön kaapin, siellä on muroja, teetä ja keksejä – ehkä sieltä löytyy suklaatakin. Toisaalta löytyy lääkkeitä, meikkejä ja hajuvesiä. Kaikkia näitä tuotteita pakataan kartonkiin.

Jos ostat suklaata, et varmaankaan halua, että se maistuu jollekin muulle kuin suklaalle? Ensikuidusta (eli puusta saadusta kuidusta josta ei ole aikaisemmin valmistettu paperia, kartonkia tai pahvia) valmistetusta kartongista ei irtoa hajua tai makua itse suklaaseen – eikä mihinkään muuhunkaan ruokaan. Ensikuitukartongista ei myöskään irtoa ruokaan ihmisille haitallisia aineita. Puusta saatavat ensikuidut ovat myös uusiutuva luonnonvara. Niistä valmistettu kartonki on kierrätettävää ja samalla erinomaista raaka-ainetta kierrätystuotteille.

Ensikuitukartonki on myös vahvaa, ja siitä valmistettu pakkaus suojaa tuotetta valmistajalta kauppaan asti ja sieltä kotiisi. Harva haluaa rikkinäisiä suklaapakkauksia, ja ne jäävätkin helposti kaupan hyllyyn ja päätyvät sieltä jätteisiin. Siksi on tärkeää, että kartonki on riittävän vahvaa suojaamaan tuotetta. Näin syntyy vähemmän ruokajätettä, kun syötävä päätyy sinne minne kuuluukin eli vatsaan.

Kun kartonki on mahdollisimman kevyttä, sen valmistamiseen tarvitaan vain pienin tarvittava määrä raaka-aineita ja energiaa. Ne ovat myös kevyempiä kuljettaa valmistajalta kauppaan. Kevyestä kartongista valmistettu pakkaus tarkoittaa myös sitä, että tiensä päässä siitä tulee myös vastaavasti vähemmän jätettä kuin painavasta kartongista tehdystä pakkauksesta.

Tuotesalkussa *) mukana oleva Brunbergin tryffelikotelo on tehty Metsä Boardin Simcote-kartongista, jota valmistetaan Simpeleen tehtaalla Itä-Suomessa.

*) Teksti ja kuvat ovat metsäalan esittelysalkun infokorteista. Salkku erilaisine näytteineen on nuorison itse ideoima tapa esitellä monipuolista toimialaa. Salkkua on jaettu yläkouluihin metsäalan kouluvierailuilla. Lisätietoja salkusta ja kouluvierailuista: vilma.issakainen(@)smy.fi ja paavo.lyytikainen(@)forestindustries.fi.


Aihetunnisteet: case, esittelysalkku, kartonki, pakkaus, puu

Lue seuraava artikkeli: Puurakenteet »