Biokomposiitti sellukuidusta ja muovista

UPM:n Biofore-car presented in an exhibition..

Case - Julkaistu 19.8.2014

Hyvä esimerkki biokomposiiteista on UPM:n kehittämä UPM Formi, jonka raemaiset granulaatit on valmistettu puusta tehdystä sellukuidusta ja muovista. Materiaali soveltuu erinomaisesti monenlaisten teollisuus- ja kuluttajatuotteiden valmistukseen, esimerkiksi huonekaluihin ja autonosiin.

Kuvassa oleva UPM:n Biofore-konseptiauto esittelee biomateriaalien innovatiivista käyttöä autoteollisuudessa. Valtaosa perinteisesti muovista valmistetuista osista on korvattu konseptiautossa UPM:n turvallisilla ja kestävillä biomateriaaleilla, esimerkiksi UPM Formi-biokomposiitilla. UPM Formista autoon on valmistettu keulan maski, sivuhelmat, kojetaulu, ovipaneelit sekä sisustan paneelit.

UPM Formi on materiaali, jolla voidaan korvata uusiutumattomia, öljypohjaisia raaka-aineita biopohjaisilla. Uusiutuvan kuidun osuus tuotteessa on 20–50 prosenttia. Verrattuna perinteiseen öljypohjaiseen muoviin sen käyttö vähentää merkittävästi tuotteen hiilidioksidipäästöjä, ja hiilijalanjälkeä jopa 30–60 prosenttia. UPM Formin lujuus ja jäykkyys mahdollistavat ohuemmat ja kevyemmät rakenteet, mikä vähentää raaka-aineen kulutusta. Tämä on etu myös tuotteiden kuljetuksessa. UPM Formi on kierrätettävä ja se voidaan myös polttaa. Koska materiaalin sisältämät selluloosakuidut palavat hyvin, muodostuu polttoprosessissa erittäin vähän tuhkaa.

Kuitujen ansiosta UPM Formi tuntuu silkkisen pehmeältä ja lämpimältä ihoa vasten. Tämä ominaisuus on etu monissa käyttökohteissa, esimerkiksi keittiötarvikkeissa. Koska UPM Formi soveltuu käytettäväksi niin kutsutussa ruiskuvaluprosessissa, siitä voidaan suunnitella minkä tahansa muotoisia esineitä.

UPM Formilla on jo nyt korvattu perinteisiä raaka-aineita lastulevystä muoveihin. Tähän mennessä se on ollut raaka-aineena mitä moninaisimmille tuotteille, muun muassa kovaäänisille, ruokailu- ja keittiötarvikkeille, huonekaluille, pienelektroniikalle ja keittiörakenteille.

KaiutinPysty620

UPM Formi -biokomposiitti on kaiutinvalmistaja Genelecin valinta uusien M-sarjan kaiuttimien valmistusmateriaaliksi. Se on sekä ekologisesti, tuotantotaloudellisesti että akustisesti ylivoimainen materiaali. UPM Formi mahdollistaa perinteisiin muoveihin verrattuna erittäin suuret seinämien paksuusvaihtelut ja luonnonkuitukomposiitin jäykkyys ja värähtelyn vaimennusominaisuudet ovat muoveihin verrattuna ylivoimaiset. Musiikin harrastajalle tämä tarkoittaa puhdasta ja tarkkaa äänentoistoa.

Teksti ja kuvat ovat metsäalan esittelysalkun infokorteista ja ne on toteutettu yhteistyössä koko metsäalan yhteisen Metsä puhuu -tulevaisuushankkeen ja metsäalan yritysten kanssa. Salkku erilaisine näytteineen on nuorison itse ideoima tapa esitellä monipuolista toimialaa. Salkkua on jaettu yläkouluihin metsäalan kouluvierailuilla. Lisätietoja salkusta ja kouluvierailuista: vilma.issakainen(@)smy.fi ja paavo.lyytikainen(@)forestindustries.fi.


Lue seuraava artikkeli: Älypaperi ja -pakkaus »