Kuusesta saadaan suojaavia ja hoitavia ainesosia myös ihmisten hyvinvointiin

An axe on a tree trunk.

Case - Julkaistu 25.11.2015

Repolar Pharmaceuticals Oy valmistaa suomalaisen kuusen runkopihkaan perustuvia tuotteita. Kuusen pihkan on todettu in vitro* -tutkimuksissa oleva voimakkaasti antimikrobinen, anti-inflammatorinen ja siinä on ainesosia, jotka edistävät ihon kasvua. Vuonna 2008 markkinoille tullut Abilar® 10% Pihkasalva on kautta aikain ensimmäinen luonnosta peräisin oleva lääkinnällinen valmiste, jolle on Suomessa myönnetty yleiseurooppalainen CE-merkintä. Repolar on jatkanut tuotekehitystä ja tänään yhtiöllä on jo 7 tuotteen portfolio ja uusi, toisen sukupolven teknologia, joka mahdollistaa vesiliukoisten pihkatuotteiden valmistamisen.

Puiden ja kasvien evoluutio on jatkunut satoja miljoonia vuosia. Jatkuva luonnonmukainen ”tuotekehitys” on saanut aikaan tuhansia uusiutuvia kemiallisia yhdisteitä, joilla on arvattavasti merkittävä biologinen tehtävä ja vaikutus. Repolar Pharmaceuticals Oy on tutkimuksissaan pystynyt osoittamaan kuusen pihkan ainesosien toiminnallisuuden ja tehon myös ihmisten ja eläinten hyvinvoinnissa. Laajoihin laboratorio- ja kliinisiin tutkimuksiin pohjautuvia tuotteita käytetään mm. vaikeiden haavojen hoidossa. Yhtiö on pystynyt tieteellisesti osoittamaan jo kansanperinteen tuntemat hoitovaikutukset ja kehittämään valmistusteknologioita, joilla kuusen runkopihkan komponentit pystytään jalostamaan tuotteiksi, jotka täyttävät EU:n lääkelaite-direktiivin vaatimukset.

Abilar-voide.

Havupuun pihka on uusiutuva ja biologisesti aktiivinen luonnontuote

Puun evoluutio aggressiivisessa ympäristössä on edellyttänyt tehokkaiden, yksinkertaisten ja laajakirjoisten puolustusmekanismien kehittymistä. Pihka on tästä yksi hyvä esimerkki. Laajamittaisissa in vitro – tutkimuksissa Repolar on osoittanut pihkan olevan laajakirjoisesti antimikrobinen, anti-inflammatorinen ja solujen kasvua edistävä. Pihkan antimikrobisuus kohdistuu bakteereihin, sieniin, hiivoihin ja mahdollisesti myös homeisiin. Teho ei ole spesifinen, eli mikrobit eivät pysty muodostamaan resistenttejä kantoja ja toisaalta pihka tehoaa myös antibiooteille resistentteihin bakteereihin. Esimerkiksi yleiset ”sairaala-bakteerit” MRSA ja VRE tuhoutuvat pihkan vaikutuksesta. Yhtiö panostaa nykyisessä tutkimuksessaan erityisesti pihkan anti-inflammatoristen, eli tulehdusta alentavien vaikutusten ja mekanismien selvittämiseen.

Puun ”sivuvirrat” biotalouden merkittävä mahdollisuus

Puun syntetisoimien uusiutuvien yhdisteiden tuntemus ja hyötykäyttö lisäävät metsän taloudellista arvoa ja tuottoa metsän omistajalle. Uudelle biotaloudelle on tärkeää, ettei arvokkaita luonnon rikastamia yhdisteitä aliarvioida ja tuhlata hyödyttöminä sivuvirtoina. Tänään Repolar käyttää raaka-aineenaan elävistä puista kerättyä runkopihkaa, jonka se jalostaa omassa tuotantolaitoksessaan lopputuotteiden raaka-aineeksi. Tämä prosessi työllistää sivutoimisesti pihkan kerääjiä ja suoraan useita henkilöitä ja yrityksiä kehityksessä, valmistuksessa ja markkinoinnissa. Lopputuotteilla on jo vakaa asema Suomessa ja tuotteiden kysyntäpotentiaali on merkittävä maailmanlaajuisesti. Tulevaisuudessa maailmanlaajuisten markkinoiden palvelemiseksi vanhan ja uuden biotalouden tulee löytää toisensa arvoketjuja ja prosesseja kehittämällä. Perinteinen puunjalostus voi näin saada rinnalleen uusia korkean jalostusasteen lopputuotteita ja innovatiiviset lopputuotteita kehittävät yhtiöt kustannustehokkaan arvoketjun.

*In vitro (kirjaimellisesti ”lasissa”) on tutkimustekniikka, jossa koe suoritetaan koeputkessa, lasimaljassa tai yleisesti elävän organismin tai solun ulkopuolella.

www.repolar.com 

Artikkelin kirjoittaja:
Toimitusjohtaja Miika Jokinen, Repolar Pharmaceuticals Oy
Yhteystiedot: p. 040 0515618, miika.jokinen(at)repolar.com

 

Julkaistu 25.11.2015


Aihetunnisteet: case, lääkkeet, metsä, pihka, puu

Lue seuraava artikkeli: Puhtaat ja vahvat Lapin yrtit maukkaassa ja modernissa muodo... »