Laserkeilaus tuo metsänhoitoon älyä ja tehokkuutta

Blogi - Julkaistu 2.11.2016

2.11.2016

Laserkeilaus mullistaa metsäalaa. Viimeisen 15 vuoden aikana kehitetyt uudet kaukokartoitusmenetelmät mahdollistavat nopeamman ja tarkemman metsävarojen arvioinnin, ja metsäorganisaatiot vievät tutkimustuloksia parhaillaan käytäntöön. Kun ennen metsiä mittasivat jalan kulkevat mittamiehet, voidaan nyt suuria metsäaloja mitata kerralla ilmasta laserkeilaamalla.

Antero Kukko reppulaserkeilaimen kanssa metsässä.
Paikkatietokeskuksen tutkimuspäällikkö Antero Kukko laserkeilaa metsää Akhka-reppukeilaimella (kuva: Harri Kaartinen)

Uusi laserkeilausosaaminen tuo mielenkiintoisia mahdollisuuksia metsänhoitoon. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen tutkimushankkeissa kehitetään tulevaisuuden teknologioita yhteistyökumppanien kanssa.

Kehitämme pistepilviteknologioita täsmämetsätalouteen Pointcloud-hankkeessa. Metsäkoneisiin liitettävien laserkeilainten keräämien 3D-pistepilvien avulla saadaan tarkkaa metsätietoa ja voidaan ohjata hakkuuta ja koneen kulkureittejä optimaalisiksi. Puuntuotanto nopeutuu ja laatu paranee. Laserkeilauksen huippuyksikkö luo tutkimustietoa mm. liikkuvan laserkeilauksen käytöstä metsävarojen arvioinnissa, jolloin metsää voidaan mitata yksittäisen puun tarkkuudella. Seuraavaksi keilain voi olla älypuhelimessasi: skannaatko tulevaisuudessa metsäsi omalla kännykällä ja saat sähköiseltä kauppapaikalta ostajan hinta-arvion saman tien?

Pistepilvidataa metsästä.
Laserkeilaamalla saadaan mittatarkkaa pistepilvitietoa (kuva: Antero Kukko)

Tutkimuksen tehtävä on luoda tietoa uusien, kenties mullistavien ratkaisujen pohjaksi. Kehitämme teknologiaa sovelluksiin ja sovellusaloille, joita ei ole vielä olemassa. Metsäninventoinnin nykysuuntauksia, esimerkiksi laserkeilausta, olisi ollut mahdotonta ennustaa vuosikymmeniä sitten. Mitä onkaan luvassa tulevaisuudessa? Teemme tutkimus- ja kehitysyhteistyötä laajan toimijajoukon kanssa, yrityksistä viranomaisiin. Toivotamme tervetulleeksi ideasi uusista tutkimusaiheista ja tutkimustiedon hyödyntäjäjistä, esimerkiksi startupit. Missä sinä näkisit 4D-laserkeilausta hyödyntäviä mahdollisuuksia?

heli-honkanen

Kirjoittaja Heli Honkanen työskentelee projektikoordinaattorina Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksessa tutkimuksen vuorovaikutuksen parissa. Pointcloud-hanketta johtaa Paikkatietokeskuksessa Harri Kaartinen ja Laserkeilauksen huippuyksikköä Juha Hyyppä.

Yhteydenotot:

Tutkimusprofessori Harri Kaartinen: harri.kaartinen(at)nls.fi, 040 192 0836
Professori Juha Hyyppä, juha.hyyppa(at)nls.fi
Projektikoordinaattori Heli Honkanen, heli.honkanen(at)nls.fi, 040 661 6004

* * *
Miltä näyttää aasianrunkojäärä, pahamaineinen metsätuholainen? Entä miltä tuntuu villiturkis?Metsämessuilla selviää, mitä yhteistä on palkokasveilla ja syötäväksi kelpaavilla hyönteisillä ja miten omaan metsään voi tutustua kotoa käsin. Messuilla tapaat maa- ja metsätalousministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, Metsähallituksen, Suomen metsäkeskuksen, Maanmittauslaitoksen, Suomen riistakeskuksen, Luonnonvarakeskuksen ja Eviran asiantuntijat.

Aalto-yliopiston ja Iskun toteuttamalla osastolla näkyy pian 100-vuotiaan Suomen kunniaksi kotimainen muotoiluosaaminen ja uusiutuvat materiaalit. Tervetuloa Metsämessuille Helsingin Messukeskukseen 11.–13. marraskuuta! Tutustu ohjelmaan.

Metsämessuilla tapaat Maanmittauslaitoksen asiantuntijat ja näet, minkälaista pistepilvitietoa laserkeilaamalla saadaan ympäristöstä.

Kirjoitus on osa Tunne biotalous -blogisarjaa, jossa Metsämessujen biotalousosaston yhteistyökumppanit esittäytyvät. Blogisarjan kirjoitukset julkaistaan loka-marraskuussa biotalous.fi-sivustolla.

* * *


Lue seuraava artikkeli: Leipomo muuttaa maalle osaksi biotalouden symbioosia – suu... »