Leipomo muuttaa maalle osaksi biotalouden symbioosia – suunnitelmissa parempi kannattavuus, yhteisöllisyys ja malli kestävälle ruoantuotannolle

Blogi - Julkaistu 27.10.2016

Samsaran luomuleipomossa on valmistettu luomuleipää Helsingissä ja Vantaalla jo vuodesta 1977, silloin kun luomu vielä oli heikosti tunnettua. Koimme jo tuolloin, että luomutuotanto on nimenomaan järkevä tapa tuottaa ruokaa.

Pientä leipomoa on usein vaikea saada taloudellisesti kannattavaksi, ja hyvät ja huonot ajat ovatkin lähes 40 vuodessa vaihdelleet. Nyt haluamme parantaa kannattavuuttamme muuttamalla omiin tiloihin, luomuviljatilan pihapiiriin. Aiomme rakentaa leipomon Knehtilän tilalle Hyvinkäälle, osaksi Palopuron symbioosia.

Palopuron agroekologinen symbioosi on luomuyrittäjien yhteistyöverkosto, joka pyrkii ravinne- ja energiaomavaraisuuteen. Symbioosin osana luomuvilja saadaan tulevassa leipomossa Knehtilän tilalta ja muilta lähistön luomutiloilta. Vilja kuivataan, varastoidaan ja jauhetaan paikan päällä. Leipomoon tulee kaasulla lämpenevät uunit ja kaasu tulee suunnitelmien mukaan paikallisesta biokaasulaitoksesta. Biokaasua saadaan viljelykierrossa viljeltävien viherlannoitusnurmien biomassasta yhdessä hevosen- ja kananlannan kanssa. Ylimääräinen kaasu jalostetaan liikennepolttoaineeksi autoille ja maatilan työkoneille. Biokaasutuksen mädätysjäännös hyödynnetään maanparannusaineena ja lannoitteena alueen tilojen pelloilla.

Samsaran leipälaatikoita.
Samsaran leipää saa jatkossakin koko Uudenmaan alueelta.

Myös leivän laatu ja tuoreus paranevat, kun leipuri ja viljelijä voivat yhdessä päättää esimerkiksi viljeltävistä lajikkeista ja puintiajankohdasta. Leipuri saa jauhot halvemmalla kuin suuresta myllystä ostamalla. Toisaalta viljelijä saa kuitenkin viljastaan paremman hinnan.

Kun viljelijä ja leipuri ovat lähellä toisiaan, on myös palaute nopeaa ja laatua voidaan kehittää tekemällä kokeiluja yhdessä.

Palopuroon muutto tarkoittaa meille myös yhteisön jäseneksi tulemista. Uutta yhteisöä keräämme myös joukkorahoituskampanjalla, jossa on mahdollista ostaa osakkeita, antaa mikrolaina tai tehdä tukiosto uudelle leipomollemme.

sieppaa

Kirjoittaja Peter Zukale on Samsaran toimitusjohtaja, leipuri ja osakas. Zukale haluaa tehdä Samsaran leipomosta kiertotalouden ja ekologisen ruoantuotannon edelläkävijän.

Yhteystiedot:
Puhelin 040 5587 708, sähköposti peter.zukale(at)gmail.com

Joukkorahoituskampanjasta lisää täällä.
Palopuron agroekologisen symbioosin esittely biotalous.fi:ssä.

Katso videolta, kun viljelijä Markus Eerola ja leipuri Peter Zukale keskustelevat yhteisestä tulevaisuudesta.


Lue seuraava artikkeli: Isku investoi Suomeen ja suomalaiseen puuhun »