Luonnollista paranemista: UPM:n FibDex®-haavasidos pohjautuu puupohjaiseen nanoselluloosaan synteettisten materiaalien sijasta

Koivunlehti iholla.

Case - Julkaistu 8.7.2019

Uusi puupohjainen haavanhoitotuote tuo merkittäviä hyötyjä niin potilaille kuin sairaaloillekin. FibDexille on myönnetty CE-merkki, joka mahdollistaa tuotteen myynnin Euroopan markkinoilla.

Haavojen tehokas ja mahdollisimman miellyttävä hoito on erittäin tärkeää potilaiden toipumiselle. UPM, Helsingin yliopisto ja Helsingin yliopistollinen keskussairaala ovat yhdistäneet asiantuntemuksensa ja kehittäneet tähän tarkoitukseen uuden innovaation, FibDex®-haavasidoksen. Potilaiden ja sairaaloiden saamien hyötyjen lisäksi mielenkiintoista on, että tuote valmistetaan kestävästä ja luonnollisesta puupohjaisesta raaka-aineesta.

Miellyttävämpi tunne ja myönteisiä vaikutuksia arpeutumiseen

FibDex on loistava esimerkki kestävän kehityksen mukaisesta biolääketieteen innovaatiosta, sillä haavasidoksen valmistuksessa käytetään synteettisten materiaalien sijasta uusiutuvaa ja vastuullisesti hankituttua suomalaista koivua. FibDexissä UPM käyttää uudella tavalla ihmisen solujen ja kudosten kanssa yhteensopivaa koivupohjaista nanoselluloosaa, ja jalostaa sen edelleen lopputuotteeksi. Prosessissa käytettävän patentoidun teknologian ansiosta tuotteen ominaisuudet ja hyödyt ovat erinomaiset.

Potilaat ovat kertoneet FibDexin käytön olevan miellyttävää koko hoidon ajan. Vain yksi haavasidos on tarpeen koko paranemisen ajaksi ja sidos myös irtoaa itsestään haavan parannuttua. FibDex myös nopeuttaa paranemista, sillä se muodostaa haavoille ihanteellisen kostean paranemisympäristön ja imee haavan eritteitä. Edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi FibDexillä on todettu olevan myönteisiä vaikutuksia ihon arpeutumisen kannalta

Perusteelliset testit takaavat turvallisuuden

FibDex on kehitetty yhteistyössä Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan tutkijoiden sekä Helsingin yliopistollisen keskussairaalan palovammakeskuksen kirurgien ja hoitohenkilökunnan kanssa. Ennen CE-merkin saamista FibDex on käynyt läpi perusteelliset prekliiniset turvallisuus- ja tehokkuustestit. Kliinisessä tutkimuksessa FibDex-haavasidosta testattiin ihonsiirteiden ottokohtahaavojen hoidossa.

FibDex on suunniteltu ja testattu EU:n lääkinnällisille laitteille asetettujen standardien ja lainsäädännön vaatimusten mukaisesti. CE-merkin ansiosta FibDexiä voidaan nyt myydä terveydenhuollon ammattilaisille eurooppalaisiin sairaaloihin ja klinikoille.

FibDex on kolmas UPM:n kaupallistama uusiutuvaan ja vastuulliseen puuraaka-aineeseen pohjautuva biolääketieteen tuote.

UPM Biomedicals

Linkki tiedotteeseen: UPM:n innovatiiviselle puupohjaiselle FibDex®-haavanhoitotuotteelle on myönnetty CE-merkki

Yhteydenotot ja lisätiedot:

Jane Spencer-Fry, johtaja, UPM Biomedicals
Sähköposti: biomedicals@upm.com, Puhelinnumero: +44 7881 557511  

Artikkelin on kirjoittanut Aino Saarelainen, UPM

UPM tarjoaa uusiutuvia ja vastuullisia ratkaisuja ja innovoi tulevaisuuden vaihtoehtoja fossiilisen talouden ratkaisuihin kuudella liiketoiminta-alueella: UPM Biorefining, UPM Energy, UPM Raflatac, UPM Specialty Papers, UPM Communication Papers ja UPM Plywood. Yhtiössämme työskentelee noin 19 000 henkilöä ja vuosittainen liikevaihtomme on noin 10,5 miljardia euroa. UPM:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä. UPM Biofore – Beyond fossils. www.upm.fi


Agenda 2030

Toiminnalla edistetään seuraavia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita:

Tavoite 3 – Terveyttä ja hyvinvointia: FibDex-haavanhoitotuote on biolääketieteen innovaatio, joka tuo monia etuja potilaille ja tukee terveyttä sekä hyvinvointia.

Tavoite 9 – Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja: FibDex on loistava esimerkki kestävän kehityksen mukaisesta biolääketieteen innovaatiosta, joka pohjautuu vastuullisesti hankittuun uusiutuvaan puuraaka-aineeseen.


Lue lisää artikkeleita samasta kestävän kehityksen tavoitteesta:

3. Terveyttä ja hyvinvointia9. Kestävää teollisuutta, innovaatiota ja infrastruktuureja

Lue seuraava artikkeli: Kipsiä, kalkkia ja kuitua – tehostamisohjelma vauhdittaa ... »