Luonnonkuitukomposiittia havusellusta ja elintarvikemuovista

Puuta vuollaan puukolla.

Case - Julkaistu 7.3.2016

Kareline-luonnonkuitukomposiitti on suomalainen innovaatio, jonka kehitys alkoi Pohjois-Karjalassa yli 10 vuotta sitten. Siitä on mahdollista luoda tuotteita, joita ei ole voitu valmistaa perinteisistä muoveista. Luonnonkuitukomposiitin ominaisuuksiin kuuluvat erittäin pieni kutistuma, ainutlaatuinen pintakuviointi, hyvä lämmöneristävyys sekä haluttaessa biohajoavuus. Luonnokuitukomposiitin ominaisuudet tuovat uusia mahdollisuuksia teollisuudelle ja tuotemuotoilulle.

Muovituotteet ovat osa jokapäiväistä elämäämme. Vaihtamalla muovisen käyttötavaran Kareline-materiaalista valmistettuun tuotteeseen vähenee hiilijalanjälki noin puolella. Tämä on yksi helppo askel kohti ekologisempaa yhteiskuntaa.

Monikäyttöinen materiaali

Kareline-luonnonkuitukomposiitin raaka-aineesta puolet on mäntykuitua ja puolet elintarvikemuovia. Muovituotteeseen verrattuna luonnonkuitukomposiitin etuja ovat jäykkä ja luja rakenne, hyvä lämmönkesto ja eristävyys. Se on myös ympäristöystävällisempi vaihtoehto, koska puolet materiaalista on uusiutuvaa materiaalia. Puuhun verrattuna sen etuja ovat tasalaatuisuus, halkeamattomuus, kosteudenkesto ja puhdistettavuus.

Kareline-materiaalista valmistetusta tuotteesta voidaan tehdä äärimmäisen tarkka ja sen seinämävahvuudet voivat vaihdella laajasti ilman tuotteen heikkenemistä. Luonnonkuitukomposiittia on myös helppo yhdistää metalliin. Tuotteen laaja käyttölämpötila ja materiaalin kestävyys takaavat pitkäkestoisen tuotteen, ja näin myös pienemmän hiilijalanjäljen.

Elinkaaren lopuksi tuotteet voidaan palauttaa Marjoja puisessa astiassa.muovinkierrätyskeskuksiin, polttaa lämpöenergiaksi uunissa tai jauhaa uudelleen käyttöön.

Kareline-luonnonkuitukomposiitista valmistetaan muun muassa Kupilka-astioita. Sekä tuotteet että materiaali on valmistettu EKOenergialla. Kupilka-pakkaukset on valmistettu uusiopahvista, joka voidaan kierrättää tai polttaa.

Tulevaisuuden yhteiskunta

Yhteiskuntamme on siirtymässä yhä enemmän kohti kestävää kehitystä ja kiertotaloutta. Niin yritykset kuin kuluttajatkin etsivät vaihtoehtoisia ratkaisuja korvaamaan fossiilista alkuperää olevia tuotteita. Loppuasiakkaan vaatimukset tuotteiden elinkaaresta ja yrityksen omat arvot yhdessä lakimuutosten kanssa ohjaavat kohti vihreämpää biotaloutta. Luonnonkuitukomposiitti on yksi hyvä esimerkki suomalaisen puun jatkojalostuksen sovelluksista.

 

Lisää materiaalista Plasthillin verkkosivuilla.
Kirjoittaja Laura Kaasinen toimii vientipäällikönä Plasthill Oy:ssä.

Yhteystiedot: puh. 050 351 4348, sähköposti: laura.kaasinen@plasthill.fi

 

Plasthill lyhyesti:

Plasthill Oy on vuonna 1996 toimintansa Kontiolahdella aloittanut perheyritys. Plasthill Oy työllistää keskimäärin 10 henkilöä. www.plasthill.fi

 

Julkaistu 7.3.2016


Aihetunnisteet: case, komposiitti, sellu

Lue seuraava artikkeli: Suomalaiset bio- ja kiertotalouden prosessitekniikan pilotoi... »