Mäntyöljy on biopohjaisten tuotteiden aarreaitta

Tall oil based product: a car tire, lipstick, cleaning product, paint.

Case - Julkaistu 3.8.2015

Mäntyöljy on uusiutuva arvoaine, josta jalostetaan Suomessa monenlaisia kemiantuotteita. Uusi innovaatio on hyödyntää mäntyöljyjalosteita eläinrehussa, jossa ne toimivat luonnonmukaisina tulehdusta estävinä aineina. Myös muun muassa asfaltin kierrätystä edistävää ainetta sekä veren kolesterolitasoa alentavia steroleja valmistetaan tästä luonnonöljystä.

Raakamäntyöljyä saadaan havupuusta sellunkeiton sivutuotteena. Mäntyöljyjalosteiden kasvihuonekaasupäästöt ja hiilijalanjälki ovat pienemmät kuin vastaavien fossiilista raaka-aineista valmistettujen tuotteiden ja myös pienemmät kuin monien muista kasviöljyistä valmistettujen tuotteiden.

Moderni mäntyöljylaitos on biojalostamo, jonka tuotteiden kirjo on suuri ja kasvaa jatkuvasti. Jalostuksen tuloksena saadaan arvokkaita aineita hyödynnettäviksi eri kohteissa kuten funktionaalisissa elintarvikkeissa (sterolit) ja sideaineina maaleissa. Suomessa toimivat alan yritykset, Arizona Chemical Oulussa ja Forchem Raumalla, tuottavat korkean jalostusarvon koko jalostusketjun osalta. Suurin osa niiden tuotannosta menee vientiin. Uusia innovaatioita ja entistä korkeamman jalostusarvon tuotteita on kehitteillä koko ajan.

Toimii niin rehuissa kuin renkaissakin sekä edistää kiertotaloutta

Mäntyöljy on molekyylien seos, josta voidaan tislaamalla erottaa eri jakeita jatkokäyttöön. Kun näitä jakeita jalostetaan edelleen, saadaan erilaisiin käyttökohteisiin soveltuvia aineita. Mäntyöljyjalosteita hyödynnetään edellä jo mainittujen kohteiden lisäksi muun muassa autonrenkaissa parantamassa pito-ominaisuuksia, tartutinaineina liimoissa, tiemerkintämassoissa, purukumissa ja huulipunissa.

Suomen Rehu on ensimmäisenä maailmassa kehittänyt ja tuonut markkinoille eläinrehun, joka sisältää mäntyöljyn pihka-aineita. Nämä toimivat luonnonmukaisia tulehdusta estäviä aineina, minkä ansioista siipikarjalihan tuotannossa voidaan vähentää antibioottien käyttöä, joka Suomessa on vähäistä, mutta monissa Euroopankin maissa huomattavan yleistä.

Mielenkiintoinen keksintö on myös mäntyöljystä valmistettava asfaltin kierrätystä edistävä aine. Sen avulla jopa 75 % vanhasta asfaltista voidaan käyttää uudelleen teiden pinnoituksessa. Pinnoitteen laadusta tinkimättä säästetään sekä kustannuksia että luonnonvaroja, joita koituisi uuden bitumin käytöstä ja asfalttijätteen hävityksestä.

Vahva osaaminen ja kasvavat markkinat

Tislaukseen perustuvat mäntyöljyjalostamot ovat biojalostuksen pioneereja ja edelläkävijöitä. Suomessa on ollut mäntyöljyn jalostajia jo 1910-luvulta lähtien. Alalle on maassamme kehittynyt paljon akateemista ja käytännön osaamista, mukaan lukien patentteja. Pitkät perinteet boostaavat alan kehittymistä. Esimerkiksi Forchem on rakentamassa uutta esteröintilaitosta Raumalle. Sen valmistuttua Forchemin mäntyöljyhartsi lähtee vientiin entistä korkeamman lisäarvon tuotteina.

Artikkelin kirjoittaja, tekniikan tohtori Maija Pohjakallio toimii asiamiehenä Kemianteollisuus ry:ssa, jossa pääosa hänen tehtävistään liittyy biotalouteen ja cleantech-alaan.
Puhelin +358 50 595 6891
Sähköposti maija.pohjakallio@kemianteollisuus.fi

Kuva: Forchem Oy

Julkaistu 8.10.2014, päivitetty 3.8.2015


Aihetunnisteet: biojalostamo, case, mäntyöljy, rehu

Lue seuraava artikkeli: Lääketeollisuus on osa biotaloutta »