Metsäyhtiön askel life science -alalle: GrowDex® tarjoaa kotoisat olot kasvaville soluille

A birch leaf in petri dish.

Case - Julkaistu 30.9.2016

Perinteinen metsäteollisuus on suurten raaka-ainemassojen, pääoman, infrastruktuurin ja mittavien logististen järjestelyiden yhteispeliä. Oikein katseensa kohdistamalla löytää metsäteollisuudesta kuitenkin myös pieniä ja ketteriä biotalousinnovaatioita, joilla on erinomaiset jatkojalostusmahdollisuudet ja globaalit markkinat. Tällainen tuote on UPM:n kehittämä life science -innovaatio, Growdex®-nanoselluloosageeli.

Ihmisen soluväliainetta muistuttava nanoselluloosageeli Growdex® valmistetaan jatkojalostukseen huolella valitusta sellusta GrowDexin® omissa tuotantotiloissa Lappeenrannassa.

GrowDex® sisältää periaatteessa ainoastaan ohutta selluloosakuitua, joka on jalostettu selluloosafibrilleiksi, ja vettä. Näennäisessä yksinkertaisuudessaan geeli tarjoaa arvokkaita mahdollisuuksia muun muassa solukasvatukseen ja haavanhoitoon. UPM palkittiin vuonna 2016 Kemianteollisuuden innovaatiopalkinnolla Growdex®-nanoselluloosageelin kehitystyöstä yhdessä Helsingin yliopiston kanssa.

Solukasvatusalustana Growdex®-nanoselluloosageeli tarjoaa ihmissoluille kolmiulotteisen tilan, jossa ne voivat vapaasti valita kasvusuuntansa, toisin kuin tähän asti käytetyissä litteissä kasvatusastioissa. Geelin rakenne on ihanteellinen ihmissoluille, sillä sen fibrillien koot vastaavat ihmisen soluväliaineen rakennetta. Merkittävä etu on myös se, että geeli ei sisällä lainkaan ihmis- tai eläinperäistä materiaalia.

GrowDexin® avulla on jo menestyksekkäästi kasvatettu minimaksan aihio Helsingin yliopiston biofarmasian laitoksella. GrowDex®-näytteitä lähetetään kiihtyvään tahtiin testikäyttöön laboratorioihin ympäri maailman.

UPM Biokemikaalit innovoi monella rintamalla

GrowDex® on yksi UPM Biokemikaalien kolmesta kehityssuunnasta, joissa perinteinen metsäteollisuus muuntautuu joksikin aivan muuksi. Muita esimerkkejä ovat ligniinipohjaiset kemian innovaatiot ja biofibrillit. Myös mäntyöljypohjainen UPM BioVerno -biopolttoaine on hyvä esimerkki metsäteollisuuden kyvystä uudistua. Vaikka Growdex® on vasta taipaleensa alussa, on sillä paljon taloudellista potentiaalia pitkällä tähtäimellä sillä life science -alan ennustetaan kasvavan lähivuosina niin volyymiltään kuin merkitykseltään kaikkialla maailmassa.

Nainen tutkii laboratoriossa.UPM:lle GrowDex® on merkityksellinen hanke myös sen myötä kehittyvien aktiivisten yhteistyökuvioiden vuoksi. Tuote on kehitetty ja sitä testataan ja kehitetään edelleen yhdessä lukuisten pienempien start up -yritysten sekä tutkimustahojen kanssa. Ketterät yhteistyömallit parantavat UPM:n kykyä ja taitoja kehittää omista innovaatioista kaupallisia menestystuotteita.

Yksi esimerkki yhdessä tekemisen voimasta on UPM Biokemikaalien osallistuminen Kertomalla paranee -hankkeeseen. Hankkeessa kerättiin joukkoistamisen avulla syövän hoidon kehityskohteita, minkä jälkeen suuret yritykset, kuten UPM, tekevät yhteistyötä julkistahojen ja pienten yritysten kanssa ratkaisujen kehittämisessä. Tuloksena syntyy uutta liiketoimintaa, vahvempia suomalaisia yrityksiä ja merkittävää hyötyä kaikille syövän kohtaaville suomalaisille.

 

Yhteydenotot Pia Nilsson, Senior Manager, Head of UPM GrowDex.
Email; GrowDex@upm.com, puhelin +358 20 4150 706.

Artikkelin on kirjoittanut Saara Töyssy, Tulus Oy

Tutustu aiheeseen tarkemmin:

UPM Biokemikaalit
Lisää GrowDexista® osoitteessa upmbiofore.fi 
Kemianteollisuuden innovaatiopalkinto Growdex®-nanoselluloosageelille 

 

Artikkeli julkaistu 30.9.2016

 


Lue seuraava artikkeli: Kansallispuistojen suosio kasvaa – puistoihin investoidut ... »