Neste Oil valmistaa uusiutuvaa polttoainetta innovatiivisella teknologialla

Case - Julkaistu 28.1.2015

Suomessa kehitetyn NEXBTL-teknologian avulla lähes mikä tahansa kasviöljy tai eläinrasva voidaan jalostaa uusiutuvaksi dieseliksi. Teknologiaa hyödynnetään Neste Oilin jalostamoilla Porvoossa, Rotterdamissa ja Singaporessa. Suurin osa tuotteesta menee liikennepolttoaineeksi, mutta erilaisia käyttökohteita tulee koko ajan lisää. Jätteiden ja tähteiden osuus uusiutuvista raaka-aineista on yli 60 %, ja tavoitteena on osuuden jatkuva kasvattaminen.

Uusiutuvaa NEXBTL-dieseliä voidaan valmistaa yli kymmenestä eri raaka-aineesta, esimerkiksi elintarviketeollisuuden rasvajätteistä ja vastuullisesti tuotetusta, sertifioidusta palmuöljystä. Jätteiden ja tähteiden merkitys NEXBTL:n raaka-aineena on noussut jatkuvasti. Vuonna 2013 pelkästään jätevirroista valmistettu NEXBTL-dieselin määrä vastasi noin miljoonan auton vuosittaista polttoaineen kulutusta. Täysin uusiakin raaka-aineita tutkitaan. Tällä hetkellä yksi lupaavimmista uusista vaihtoehdoista on leväöljy.

Monipuolinen biopolttoaine ja kemianteollisuuden raaka-aine

NEXBTL-logo.

NEXBTL-teknologia perustuu öljyjen ja rasvojen vetykäsittelyyn, jonka lopputuotteena saadaan puhdas hiilivetyseos. Sen kemiallinen koostumus on siis erilainen kuin perinteisen FAME-biodieselin.  Lisäksi prosessin sivuvirroista voidaan valmistaa muita uusiutuvia tuotteita, esimerkiksi biopropaania.

Yksi NEXBTL-dieselin eduista on, että se sopii käytössä oleviin moottoreihin ja jakelujärjestelmiin sellaisenaan, sillä koostumukseltaan se vastaa fossiilisia vaihtoehtoja.  Sitä voi myös sekoittaa rajoituksetta fossiilisen dieseliin joukkoon.

Tällä hetkellä NEXBTL-dieseliä käytetään esimerkiksi autoissa, generaattoreissa, lentokoneissa ja työkoneissa. Kyseessä on monipuolisin tarjolla oleva biopolttoaine. Suurin osa tuotteesta menee liikennepolttoaineeksi, mutta erilaisia käyttökohteita tulee koko ajan lisää. Esimerkiksi kesällä 2014 NEXBTL-dieseliä hyödynnettiin Helsingin Suvilahdessa järjestetyn Flow-festivaalin sähköntuotannossa.

Vuosina 2007–2010 NEXBTL:ää kokeiltiin Suomessa pääkaupunkiseudun linja-autoissa. Tutkimustulosten mukaan linja-autojen hiukkaspäästöt pienenivät 30 prosenttia.  Kyseessä on merkittävä mahdollisuus parantaa ihmisten elämänlaatua ja vähentää terveyshaittoja.

Koska NEXBTL-diesel koostuu hiilivedyistä, siitä on mahdollista saada raaka-aineita myös esimerkiksi uusiutuvien muovien valmistukseen.

Innovaation perustana pitkäjänteinen t&k-työ

NEXBTL-teknologia on Neste Oilin oman pitkäjänteisen tutkimus- ja kehitystyön tulos, jota on hyödynnetty teollisessa mittakaavassa jo vuosia. Uusiutuvan dieselin vuotuinen tuotantokapasiteetti on 2 miljoonaa tonnia vuodessa, mikä tekee Neste Oilista maailman suurimman uusiutuvan dieselin tuottajan.

Kehitys on ollut nopeaa, sillä Neste Oil on pystynyt kasvattamaan uusiutuvasta dieselistä miljardiluokan kannattavaa liiketoimintaa vain vajaassa vuosikymmenessä.

Ilmastonmuutoksen torjunnassa uusiutuva NEXBTL-diesel on erinomainen vaihtoehto, sillä sen käytöllä voidaan vähentää kasvihuonepäästöjä 40–90 % fossiiliseen dieseliin verrattuna. Tämän lisäksi NEXBTL-dieselin käytöllä voidaan vähentää lähipäästöjä, minkä ansiosta kaupunkien ilma on terveellisempää hengittää.

Miten NEXBTL-diesel vaikuttaa? Katso kuva!

Miten NEXBTL eroaa biodieselistä?

Uusiutuva NEXBTL-diesel

Lisätietoja:
Kaisa Hietala, Neste Oil, Uusiutuvat tuotteet -liiketoiminta-alueen johtaja
GSM 010 458 4128
Sähköposti CORPCOMViestinta(ät)nesteoil.com

Julkaistu 28.1.2015


Aihetunnisteet: biopolttoaineet, case

Lue seuraava artikkeli: Altian Koskenkorvan tehtaan biovoimalaitos tuottaa energiaa ... »