Oivallusvaaran seinättömät palvelut tarjoavat terveyttä ja hyvinvointia luonnosta

Mäntyinen karukkokangas.

Case - Julkaistu 26.6.2018

Luonnossa hengityksesi alkaa tasaantua ja alat rentoutua kahden minuutin oleskelun jälkeen. Vartin oleskelun jälkeen leposykkeesi rauhoittuu ja verenpaineesi laskee. Oltuasi paikassa kolme varttia sinun luovuutesi, ongelmaratkaisukykysi, tarkkaavaisuutesi ja muistisi paranevat. Kahden tunnin oleskelun jälkeen elimistösi puolustuskyky paranee – puhumattakaan sen tuomista vaikutuksista pidemmällä aikavälillä.

Miksi siis enää haluisit viettää aikaa sisätiloissa, varsinkaan jos kyse on ihmisille suunnatuista terveyspalveluista? Näin kysyy nuori ja edistyksellinen Oivallusvaara Oy, joka on uusien tutkimustulosten tavoin todennut luontoympäristöissä oleskelun tuovan ihmisille hyvinvointia monissa eri muodoissa.

Perusta moniammatillisuudessa ja luonnon terveysvaikutuksissa

Oivallusvaaran tiimiin kuuluvat yleislääketieteen erikoislääkäri, toimintaterapeutti, psykoterapeutti, fysioterapeutti, lähihoitaja, eläintenkouluttaja ja lauma eläimiä, jotka nekin toimivat tarvittaessa mukana asiakastyössä.

Vuonna 2016 perustetun yrityksen palveluihin kuuluvat muun muassa lääkärin sekä toimintaterapeutin metsävastaanotot, eläinavusteinen toimintaterapia sekä toimintaterapeutin vastaanotto maatilaympäristössä. Lääkäripelkoisten on mahdollista tilata lääkärikotikäynnille koiran kanssa.

Oivallusvaaran lääkäri Janne Tuovila tekee myös tavallisia kotikäyntejä, mutta asiakkaan niin toivoessa voi lääkäri lähteä mukaan myös metsäkävelylle, sillä usein vaikeista omaan terveyteen liittyvistä asioista voi olla vaikea puhua kasvotusten. Tuovila kokeekin työskentelyn mielekkäämpänä, kun vastaanotolle tulevaa ihmistä ei tarvitse kohdata alituisessa kiireessä. Oivallusvaaran tarjoaman lääkärin vastaanoton aikana sairauden syitä on mahdollista tarkastella laajemmin kuin perinteisellä lääkärin vastaanotolla.

Myös toimintaterapia tai psykoterapia on mahdollista toteuttaa ulkoilmassa, metsässä, puistossa tai maatilalla. Kuntoutus suunnitellaan aina asiakkaan omista lähtökohdista. Luonnossa ihmisiin saa aivan erilaisen kontaktin ja tarvittava luottamus syntyy helpommin. Ajan mittaan sopivassa ympäristössä solmitut asiakassuhteet ovat etu sekä asiakkaalle että palveluntuottajalle, koko yhteiskunnalle.

Lapsi reppu selässä kuusimetsässä.

Luonnon terveyshyödyt osaksi uudistuvia sote-palveluita?

Asiakkaiden kiinnotus uusia palvelumuotoja kohtaan on herännyt samaan tahtiin kun tutkimustietoa on tullut lisää. Oivallusvaaran lääkäripalvelut ovat tavalliseen tapaan KELA-korvausten piirissa, mutta luonto- ja eläinavusteisen terapiamuotojen matka osaksi julkisia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita on vielä puolitiessä. Ensimmäisiä askelia on kuitenkin jo otettu, kun Oivallusvaaran solmi toimintaterapiasopimukset HUS:in ja Carean kanssa luonto-ja eläinavusteista terapian tarjoamisesta. Oivallusvaarassa luotetaan täysillä siihen, että luonnon terveysvaikutukset ja moniammatillisuus tuovat etuja tulevassa sosiaali- ja terveysuudistuksessa.

Oivallusvaaran palveluihin kuuluvat myös retki- ja virkistystoiminta. Myös niissä yhdistellään luonnon terveysvaikutuksia, luontoliikkumista sekä paikkoihin liittyviä menneitä tarinoita.

Oivallusvaarassa tavoitteena on tarjota vain sellaisia palveluita, joita he myös itse haluaisivat käyttää. Työnteon näkökulmasta katsottuna parhaita tuloksia syntyykin silloin kun myös työntekijät saavat työskennellä sellaisessa työympäristössä, jossa viihtyy parhaiten.

Artikkelin kirjoittaja Eerika Korhonen toimii toimintaterapeuttina perustamassaan Oivallusvaara Oy:ssä.

Lisätietoja: puh. 040-0933508

www.oivallusvaara.com

Oivallusvaara Oy on perustettu vuonna 2016 ja se tarjoaa erilaisia terveys- ja virkistyspalveluita. Yritys toimii pääosin Uudenmaan alueella, mutta ammentaa vapaa-ajallaan ideoita Pohjois-Savon vaaroilta ja Pohjois-Pohjanmaan soilta. Oivallusvaara kuuluu Luo hyvää! Itä-Uudenmaan luonto- ja eläinavusteiset hyvinvointiyrittäjät -yritysryhmähankkeeseen. Hanke saa rahoitusta Euroopan unionin maaseuturahastosta. Hankkeen avulla Oivallusvaara on vieraillut mm. Pohjois-Norjassa tutustumassa paikallisiin luontoalan yrittäjiin.

Artikkeli on julkaistu 26.6.2018.

På svenska


Lue seuraava artikkeli: Progres® – tehopisara suomalaisesta metsästä »