Progres® – tehopisara suomalaisesta metsästä

Avoin metsämaisema ja pihkaa etualalla.

Case - Julkaistu 14.6.2018

Progres® on mullistava rehukeksintö, jolla voidaan korvata rehuantibiootteja, edistää kotieläintuotannon kestävyyttä ja elintarvikkeiden puhtautta.

Antibiooteille vastustuskykyisten mikrobien esiintyvyys on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosikymmenen aikana. Laajaa antibioottien käyttöä elintarvikeketjussa on arvosteltu yhdeksi syyksi resistenttien bakteerikantojen kehittymiseen ja leviämiseen. EU:n ulkopuolella teollisessa tuotantoeläinkasvatuksessa rehuihin lisätään usein antibiootteja eläimen tuottavuuden ja nopean kasvun parantamiseksi.

Maailmanlaajuista tarpeetonta antibioottikäyttöä tulee vähentää. Monet elintarvikeyhtiöt jo nyt vaativat lihantuottajiltaan antibioottivapautta, mikä lisää tarvetta korvata rehuantibiootit luonnollisilla keinoilla.

Suomen johtava rehuvalmistaja Hankkija Oy ja mäntyöljyjalostamo Forchem ovat yhteistyössä tuoneet markkinoille Progresia sisältävät -rehut, joiden tehoaineena toimivat resiinihapot syntyvät selluloosateollisuuden sivuvirrasta.

Luonnollista tehokkuutta

Suomalaisesta mäntyöljystä jalostetulla biokemikaalilla, Progresilla ja sen sisältämillä pihkan resiinihapoilla voidaan muokata suolistomikrobistoa luonnonmukaisesti. Resiinihapoilla on myös myönteinen vaikutus eläinten suoliston kuntoon ja eheyteen ja sitä kautta pihkan tehoaine tukee eläimen hyvinvointia, terveyttä ja tuottavuutta.

Progresin kehitystyö alkoi vuonna 2008 Tekesin projektissa. Työ on jatkunut useissa eri yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa eri maissa ympäri maailmaa ja vaikutuksesta on saatu vakuuttavaa tieteellistä näyttöä, jota on julkaistu tieteellisissä julkaisuissa ja kansainvälisissä kongresseissa.

Progres muuntaa esimerkiksi lehmän pötsin mikrobistoa tuottavampaan muotoon. Pötsimikrobit tuottavat enemmän propionihappoa, joka on tärkein verensokerin lähtöaine maksalle. Se vähentää myös ketoosista johtuvaa maidon rasvapitoisuuden nousua, hillitsee energiavajeen syvyyttä ja lehmän laihtumista alkulypsykaudella yhtä tehokkaasti kuin propyleeniglykoli.

Progresia käytetään tällä hetkellä lisäksi myös porsas-, emakko-, kalkkuna- ja broilerirehuissa sekä vasikoiden juomarehuissa.

Progres rehuinnovaatio valloittaa maailmaa

Progres vastaa maailmanlaajuiseen tarpeeseen korvata rehuantibiootit kotieläintuotannossa ja vähentää mikrobiresistenssin haittoja ihmisille. Progres on ainoa luontaisia resiinihappoja sisältävä rehuaine markkinoilla ja sille on myönnetty useita kansainvälisiä patentteja. Rehuteollisuuden tarvitsema lopullisen resiinihapon määrä on pieni, vain yksi tuhannesosa rehun kokonaismassasta. Progresin käyttäminen kotieläinten rehuissa ei siis aiheuta suurien massojen rahtaamista. Progresin lisääminen rehuihin valmistuksen yhteydessä onnistuu eri rehutehtaissa ja valmistuspaikoissa ympäri maailmaa.

Progresin testimarkkinointi ja asiakaskokeet aloitettiin rajatulla alueella Euroopassa vuoden 2015 lopussa. Vuonna 2017 Progres-rehuilla ruokittiin jo 400 miljoonaa broileria ja tuotteen markkina-aluetta laajennettiin muualle Eurooppaan sekä Kaakkois-Aasiaan.

Progres voitti Kemianteollisuuden innovaatiopalkinnon 2018. Lue lisää tästä.

Linkkejä uutisiin ja artikkeleihin:

Hankkija on myynyt Progres®-rehuinnovaation liiketoiminnan AB Vistalle
Progres – luonnollista toimivaa voimaa
Huippuluokan innovaatiot käyttöön porsaiden ruokinnassa.
Progresin innovaatio valloittaa Hollannin vasikkakasvatusta.
Progres paransi kasvua ja rehun hyväksikäyttöä juottovasikoilla.
Progres rehuinnovaatio valloittaa Puolassa.
Progres® väläyttelee tehoa hapanpötsiä vastaan

Yhteydenotot:

Juhani Vuorenmaa, tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja, Hankkija Oy
Puhelin 010 402 7185 tai sähköposti juhani.vuorenmaa(a)hankkija.fi

Artikkeli on julkaistu 14.6.2018. 2023 lisätty uutinen, joka kertoo Progresin myynnistä AB Vistalle.

In English / På svenska


Lue seuraava artikkeli: Älyteknologia tehostaa kerrosviljelyä Robben pikku puutarh... »