Papticin puupohjainen materiaali korvaa muovia

Paptic bag.

Case - Julkaistu 2.11.2015

Muovin kulutus on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisten vuosikymmenien aikana aiheuttaen merkittäviä ympäristöhaittoja. Esimerkiksi meriin kertyvän muovijätteen vähentäminen on hyvin ajankohtainen globaali haaste. Suomalainen Paptic Oy on kehittänyt uudenlaisen puupohjaisen materiaalin, joka on tulevaisuuden vaihtoehto muovipusseille. 

Paptic Oy:n missio on korvata muovi patentoimallaan PAPTIC puukuitumateriaalilla, jonka funktionaaliset ominaisuudet ovat pitkälti verrattavissa muoviin. PAPTIC materiaalilla voi korvata muovikalvoa esimerkiksi kasseissa ja joustopakkauksissa. Käyttöön otettava teknologia perustuu VTT:n pitkän linjan tutkimustyöhön kuitutuotteiden kehittämiseksi.

Kierrätettävä ja biohajoava materiaali

PAPTIC on puupohjainen ja kierrätettävä materiaali, joka pystyy haastamaan muovin useissa eri käyttötarkoituksissa. Sillä on muovimaisia ominaisuuksia kuten joustavuus, vedenkestävyys ja kuumasaumattavuus. Uusi teknologia mahdollistaa tuotteen ominaisuuksien räätälöinnin kuhunkin loppukäyttöön soveltuvaksi. PAPTIC koostuu 70 prosenttisesti puukuidusta ja yrityksen tavoitteena on kehittää 100% bio-pohjainen materiaali.

PAPTIC materiaalin valmistus aloitetaan pienessä mittakaavassa syksyllä 2015 KCL pilotointilaitoksessa Espoossa. Tavoite on saada PAPTIC teolliseen tuotantoon vuoden 2016 puolella. Yritys hakee kotimaisista paperitehtaista valmistaja-kumppania tuotteelleen.

Muovipussien kulutusta suitsitaan maailmalla

Muun muassa Euroopan Unioni on päättänyt rajoittaa muovipussien käyttöä uuden direktiivin turvin ja Kalifornia on kieltänyt ilmaiset kertakäyttöiset muovipussit kokonaan. Tämä kasvattaa entisestään vaihtoehtoisten materiaalien kysyntää maailmalla. Ensimmäisenä kohdemarkkinana on vastuullisuutta ja ympäristöarvoja korostavat erikoisliikkeet, kuten vaate-, kosmetiikka- ja elektroniikka-ketjut.

Paptic Oy on huhtikuussa 2015 perustettu startup-yritys, joka on syntynyt spinoffina Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimus- ja kehitystyön pohjalta. Paptic keräsi heti ensimmäisellä rahoituskierroksellaan sijoituksina 1,1 miljoonaa euroa.

Lisätietoja:

Esa Torniainen
puh. + 358 (0)50 598 7668
sähköposti: esa.torniainen(@)paptic.fi
www.paptic.fi

Julkaistu 2.11.2015


Lue seuraava artikkeli: Fazer panostaa huippuinnovaation myötä kauran jatkojalostu... »