Riista on osa biotaloutta

Blogi - Julkaistu 10.11.2016

nurmi-jarkko11.11.2016

Riista on osa maan tuottoa ja riistarikkaus yhdistettynä kannattavaan maa- ja metsätalouteen luo hyvinvointia sekä kasvattaa alueen kokonaisarvoa.

Suomen riistakannoista pidetään hyvää huolta: metsästäjät tekevät talkoilla kattavia riistalaskentoja, joiden tulokset Luonnonvarakeskuksen tutkijat käsittelevät. Suomalaisen riistahallinnon päätökset syntyvät, kun talkoiden ja tutkimuksen tuottamaa tietoa hyödynnetään tietojärjestelmien avulla nopeasti ja joustavasti. Tämä turvaa metsästyksen kestävyyden.

Tärkeä osa riistataloutta on myös yhteistyö sidosryhmien kanssa. Suurpeto- ja hirvikantojen hoito perustuu monipuoliseen arvoketjuun, jossa otetaan huomioon useita näkökulmia.

Hyvinvointia ja elinkeinoa

Viime aikoina keskusteluun on noussut riistatalouden luoma hyvinvointi. Esimerkiksi villiruoka on rakentunut kuumaksi trendiksi – jopa siinä määrin, että riistanlihaa on vaikea saada käsiinsä  muuten kuin ryhtymällä itse metsästäjäksi! Riistan perässä liikkuukin 306 000 suomalaista riistanhoitomaksun maksajaa. Tällä ”liikuttumisella” on varmasti kansanterveydellistä merkitystä.

Riistatalous ja metsästys luovat kiihtyvällä tahdilla uutta yritystoimintaa, ja moni maaseudun yritys saa lisätuloja tarjoamalla metsästysmahdollisuuksia ja niihin liittyviä majoituspalveluita. Kosteikkojen hoito, riistaystävällinen metsänhoito ja maatalouden toimenpiteiden ohessa tehty peltoluonnonhoito ovat tulevaisuudessa entistä tärkeämpiä osia eettistä elinkeinoketjua. Tulevaisuudessa suomalaisen puun ja paperin myyntivaltti globaaleilla markkinoilla voi olla vaikka se, että puu tulee metsästä, jossa metsoilla menee hyvin!

Tule kuulemaan lisää Metsämessujen Biotalous-osastolle!

 

Jarkko Nurmi, riistatalouspäällikkö, Suomen riistakeskus

Yhteydenotot: jarkko.nurmi@riista.fi

 

* * *

Miltä näyttää aasianrunkojäärä, pahamaineinen metsätuholainen? Entä miltä tuntuu villiturkis?Metsämessuilla selviää, mitä yhteistä on palkokasveilla ja syötäväksi kelpaavilla hyönteisillä ja miten omaan metsään voi tutustua kotoa käsin. Messuilla tapaat maa- ja metsätalousministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, Metsähallituksen, Suomen metsäkeskuksen, Maanmittauslaitoksen, Suomen riistakeskuksen, Luonnonvarakeskuksen ja Eviran asiantuntijat.

Aalto-yliopiston ja Iskun toteuttamalla osastolla näkyy pian 100-vuotiaan Suomen kunniaksi kotimainen muotoiluosaaminen ja uusiutuvat materiaalit. Tervetuloa Metsämessuille Helsingin Messukeskukseen 11.–13. marraskuuta! Tutustu ohjelmaan.

Kirjoitus on osa Tunne biotalous -blogisarjaa, jossa Metsämessujen biotalousosaston yhteistyökumppanit esittäytyvät. Blogisarjan kirjoitukset julkaistaan loka-marraskuussa biotalous.fi-sivustolla.

* * *


Lue seuraava artikkeli: Kestävä biotalous luo Suomeen hyvinvointia »