Stora Enson Lineo™ korvaa uusiutumattomia materiaaleja

Ligniinijauhetta.

Case - Julkaistu 12.4.2018

Puun ligniiniä hyödyntävä Stora Enson Lineo™ voi korvata fossiilisia fenoleita esimerkiksi liimoissa ja maaleissa, ja sitä voidaan käyttää hiilikuidun valmistusaineena. Tulevaisuudessa siitä voidaan rakentaa jopa tuulimyllyjä tai aurinkopaneeleita, lentokoneita ja autoja.

Puu muodostuu kolmesta osasta; selluloosasta, hemiselluloosasta sekä ligniinistä. Ligniinin tehtävänä on sitoa yhteen puun kuidut ja solut. Perinteisesti selluteollisuudessa ligniini erotellaan kuiduista ja poltetaan sitten tehtaalla energiaksi, sillä sen lämpöarvo on sama kuin kivihiilellä. Stora Enson Sunilan tehtaalla Kotkassa ligniini otetaan talteen ja ensimmäistä kertaa maailmassa se kuivataan huippukuivaksi tuotteeksi nimeltään Lineo. Lineon käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Sillä korvataan esimerkiksi uusiutumattomia fenoleita liimoissa ja maaleissa sekä hiilikuidun korvikkeena se käy autoteollisuuteen, tuulimyllyihin, aurinkopaneeleihin, melkein mihin tahansa. Lineo on myrkytön raaka-aine, jonka alkuperä voidaan jäljittää metsään asti.

Stora Enso auttaa asiakkaitaan löytämään uusiutuvan vaihtoehdon

Stora Enson Lineo on hyvin monipuolinen tuote ja sillä on lukuisia erilaisia loppukäyttömahdollisuuksia. Sen kemiallisen koostumuksen ansiosta se sopii erityisen hyvin uusiutumattomien fenolien korvaamiseen esimerkiksi vaneriliimassa. Kuiva ligniini sekoittuu hyvin jatkojalostusprosessissa muihin ainesosiin ja sen säilyvyysaika on pitkä. Lineon etuna verrattuna uusiutumattomiin raaka-aineisiin on myös öljypohjaisia tuotteita huomattavasti vakaampi kustannusrakenne.

Stora Enson Biomaterials-divisioona luo uusia tuotteita biomassasta, joka ei kilpaile ruoantuotannon kanssa. Myrkyttömänä, uusiutuvana sekä jäljitettävänä tuotteena Lineo vastaa maailmanlaajuiseen uusiutuvien ja ympäristöystävällisten tuotteiden kysyntään. Ilmaston lämpeneminen, fossiilisten raaka-aineiden riittävyys ja kestämättömyys, sekä väestönkasvu luovat koko ajan kasvavan tarpeen uusiutuville vaihtoehdoille.

Lisätietoja Stora Enson sivuilta.

Yhteydenotot:

David Almqvist, Lignin Product Manager, Stora Enso
Puhelin +46 70 660 2112, sähköposti david.almqvist@storaenso.com

Kuva: Stora Enso

Artikkeli on julkaistu 12.4.2018.

In English / På svenska


Lue seuraava artikkeli: MÖ kauravallankumouksen puolesta »