GrainSense, laite ja pilvipalvelu viljan laadun analysoimiseen nopeasti ja langattomasti

GrainSense-analysaattori kädessä, peltokasvillisuutta.

Case - Julkaistu 28.11.2019

GrainSense-analysaattorilla mittaat viljasta ja muista viljelykasveista kosteuden, proteiinin, öljyn ja hiilihydraatit jopa pellolla ennen sadonkorjuuta. 

Proteiini on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista viljassa, mutta sen mittaamiseen ei ole ollut helppoa ja nopeaa keinoa. Perinteisesti jyvien analysointia on ollut tarjolla vain laboratorioissa ja näytteen kerääminen sekä tuloksen saaminen on vienyt useamman päivän. GrainSense on kehittänyt kannettavan laitteen jyvien laadun analysointiin. Nyt maanviljelijöillä ja kotieläinten kasvattajilla on mahdollisuus mitata ja analysoida viljojen jyvien laatuominaisuuksia milloin vain ja missä vain.

Esimerkiksi sikojen ja siipikarjan kasvun optimoiminen on tärkeää tuloksen, ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin kannalta. Viljelijälle on monesti edullisinta ja ympäristöystävällisintä käyttää itse kasvatettua tai läheltä ostettua viljaa. Kotieläintuotannossa eläinten kasvun kannalta on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, että rehuseoksen valkuaispitoisuus on oikea juuri sen eläinlajin ja kasvuvaiheen tarpeeseen, siksi rehuseosta tulee täydentää erillisellä valkuaisrehulla. GrainSensen avulla viljelijä pystyy sekoittamaan juuri oikean määrän viljaa rehuseokseen mittausdatan perusteella.

Maanviljelijä pystyy säästämään tuotantopanoksia myös mittaamalla viljojen ominaisuudet jo ennen puintia ja näin tekemään sadonkorjuusuunnitelman tuloksiin perustuen. Ruoka- ja rehulaatu voidaan erotella jo ennen kuivuria. Jopa lannoitusta voidaan tarkentaa seuraavaa vuotta varten, jos huomataan että valkuaispitoisuus eroaa suuresti sektoreiden välillä.

Patentoitu ratkaisu

GrainSense-palvelu sisältää lähi-infrapunaspektroskopiaan perustuvan analysaattorin sekä älypuhelinapplikaation ja pilvipalvelun. Pilvipalveluun on myös tietokonekäyttöliittymä. Tällä hetkellä tuettuja lajeja ovat: vehnä, ohra, ruis, kaura ja rypsi. Vuonna 2020 uusina lajeina ovat myös soijapapu sekä maissi.

Analysaattori on bluetooth-yhteydessä matkapuhelimen sovellukseen, joka on verkkoyhteydessä pilvipalveluun.

Mittaukseen tarvitaan vain 3 grammaa viljanjyviä. Mittauksen jälkeen tulokset siirtyvät laitteesta langattomasti bluetoothilla puhelimen applikaatioon, joka lisää tuloksen yhteyteen GPS-koordinaatit. Tuloksia pystyy tarkastelemaan pilvipalvelun kautta joko puhelinapplikaatiolla tai tietokoneella. Pilvipalvelussa mittausten GPS-koordinaatit näkyvät interaktiivisella kartalla ja tulosten keskiarvoja on helppo laskea sekä jakaa tai tulostaa.

 

Yhteydenotot ja lisätiedot:
Edvard Krogius, Head of Commercial. +358 50 322 9392, edvard.krogius@grainsense.com

Lue lisää: www.grainsense.com
Grainsense Facebookissa ja Twitterissä

Artikkelin on kirjoittanut Katarina Partti, Grainsense Oy

 

GrainSense on suomalainen VTT:stä alkunsa saanut startup-yritys. Tuote on ollut kuluttajamarkkinoilla keväästä 2018 ja vuonna 2019 toimimme jo 15 eri maassa. Suomessa jälleenmyyjämme on Berner.

 


Agenda 2030

GrainSense edistää YK:n kestävän kehityksen tavoitteita seuraavasti:

Tavoite 9: Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja – Olemme suomalainen yritys, joka tuottaa innovaatioita ja teollisuutta Suomeen. GrainSense on saanut alkunsa suomalaisesta innovaatiosta ja laitteet valmistetaan Suomessa. Meillä on kehitysyksikkö, jossa luomme uusia innovaatioita, kuten ensi vuonna markkinoille tulevan jauhatusmyllyn maissia ja soijapapua varten.

Tavoite 12: Vastuullista kulutusta  – Käyttämällä GrainSense-mittausdataa on mahdollista vähentää maatalouden ympäristökuormitusta vähentämällä polttoaineen, sähkön, lannoitteiden ja ylimääräisen valkuaisrehun käyttöä. Eläinten tarkka valkuaisruokinta vähentää ravinnehukkaa jätösten mukana.


Lue lisää artikkeleita samasta kestävän kehityksen tavoitteesta:

9. Kestävää teollisuutta, innovaatiota ja infrastruktuureja12. Vastuullista kuluttamista

Aihetunnisteet: case, digitalisaatio, maatalous, rehu, viljely

Lue seuraava artikkeli: Pohjanmaalla valmistuu koirille kuivaruokaa, jolla on pieni ... »