Hiihtovaellukselle vai saunapolulle? Äksyt Ämmät houkuttelee keskieurooppalaisia rentojen ja jännien luontoelämysten äärelle

Case - Julkaistu 3.7.2023

Pohjois-Karjalassa toimiva Äksyt Ämmät on onnistunut rakentamaan toimivia luontomatkailun konsepteja. Yritys tekee yhteistyötä lähialueen muiden yritysten ja maanomistajien kanssa ja houkuttelee keskieurooppalaisia täyden palvelun vaelluksille.

Miltä kuulostaisi loma, jolla vaelletaan päivisin kansallispuistossa? Alkuillasta saunotaan päivän hiet ja kolotukset pois ja sen jälkeen herkutellaan karjalaisissa à la carte -ruokapöydissä.

Taitaa kuulostaa aika hyvältä, jos matkailupalveluita järjestävän Äksyjen Ämmien asiakkailta kysytään. Herkkujen Saunapolku on tämän kesän suosituin tuote, yrittäjä Kirsi Partanen kertoo.

Äksyissä Ämmissä puhutaan Majatalosta majataloon -tuoteperheestä: yritys tarjoaa useita erilaisia, vuodenaikojen mukaisia vaelluksia, joilla asiakkaat siirtyvät päivän aikana lihasvoimin seuraavaan majataloon. Majatalo tarjoaa illallisen ja yöpymisen. Äksyt Ämmät kuljettaa matkatavarat paikasta toiseen, joten retkeilijän päivän aikana tarvitsemat varusteet mahtuvat tavalliseen reppuun.

Samaan tuoteperheeseen kuuluva hiihtovaellus on ollut monen ulkomaalaisen matkatoimiston klassikkotuote siitä lähtien, kun sitä vuonna 2001 alettiin järjestää, yrityksen perustaja Minna Murtonen kertoo. Koska 70 kilometrin mittaisen hiihtovaelluksen ladut kulkevat yksityismailla, Äksyt Ämmät on sopinut maiden käytöstä usean sadan maanomistajan kanssa.

Maanomistajien lisäksi Äksyt Ämmät tekee yhteistyötä alueella sijaitsevien majatalojen kanssa, ja onpa yrityksellä yksi omakin: Salmenkylän kyläkoulussa toimiva Majatalo Pihlajapuu on vastaanottanut vieraita jo lähes 25 vuotta.

Neljä henkilöä pyöräilee hiekkatiellä. Taustalla näkyy metsämaisemaa.

Pääkohderyhmää keskieurooppalaiset

Yli 90 prosenttia Äksyjen Ämmien asiakkaista saapuu Keski-Euroopasta. Talvisaikaan vieraita tulee myös Britanniasta.

”Korona-aikana myös kotimaiset asiakkaat löysivät meidät, mutta heti kun rajat avautuivat, ulkomaalaiset tulivat takaisin”, Murtonen kertoo.

Hänen mukaansa Keski-Euroopasta saapuneet matkailijat ovat yleensä ihastuneita lihasvoimin tapahtuviin ohjelmiin ja positiivisesti yllättyneitä suomalaisen ja karjalaisen ruuan maittavuudesta.

Äksyt Ämmät järjestää ulkomailta saapuville asiakkailleen lyhyen tutustumiskurssin suomen kieleen. Kurssilaisia eniten kiinnostava suomen kielen sana on kerrasta toiseen ”herkullista”. Ostetuin matkamuisto on majatalon oma keittokirja Kochbuch Pihlajapuu, jota on saatavilla myös englanniksi nimellä Pihlajapuu Cookbook.

”Suomenkielistä versiota ei ole, koska ruuat ovat niitä, mitä osaamme muutenkin tehdä: karjalanpiirakoita, sämpylöitä, lohikeittoa ja niin edelleen. Keittokirja kertoo myös elämästä Pihlajapuussa ja retkistä ja aktiviteeteistä, kuten makkaranpaistosta nuotiolla”, Murtonen kertoo.

Tyypillisesti asiakkaat viipyvät Äksyjen Ämmien asiakkaina viikon, joskus jopa kaksi. Suomen luonnon monimuotoisuus ja ainutlaatuisuus ihastuttavat keskieurooppalaisia matkailijoita aina, Murtonen kertoo. Ruuhkaisista kaupungeista tulevat matkailijat rauhoittuvat kuuntelemaan luonnon ääniä ja aistimaan metsien ja järvien voimaannuttavan vaikutuksen.

Äksyt Ämmät järjestää aktiviteettinsä itse. Kesällä melotaan, pyöräillään ja vaelletaan. Talvella voi kokeilla kaikkea mahdollista pilkkimisestä potkukelkkailuun ja koiravaljakkoajeluista tähtitaivaan katseluun lyhtyjen valossa. Avantouinti on kansainvälisten vieraiden mielestä yksi jännittävimmistä asioista.

Vastuullisen matkailun edelläkävijä

Äksyt Ämmät on ollut aikaansa edellä vastuullisessa matkailussa.

Yrityksen toinen perustaja, nyt jo eläkkeellä oleva Liisa Klippel, oli mukana aloittamassa saksalaisen ympäristömatkailujärjestön Forum Anders Reisenin (suomeksi ”Toisin matkustavien foorumi”) toimintaa. Ympäristömatkailujärjestön jäsenyyden seurauksena Äksyt Ämmät on kompensoinut lentävien asiakkaittensa matkat saksalaisen Atmosfair-yhtiön kautta useita vuosia.

Hiilikompensaatio on yksi Äksyjen Ämmien listaamista 10 vastuullisesta teosta (katso koko listaus täältä). Yritys tekee STF-sertifikaatin edellyttämän listan lisäksi muitakin pieniä vastuullisia tekoja: majatalon pihapuihin ripustetuissa linnunpöntöissä asustaa joka kevät siivekkäitä vieraita, ja lähitulevaisuudessa liikuntasalin urheilukentällä kasvaa kukkaketo.

Pitkäjänteisestä työstä palkittu yritys

Vuonna 1995 perustettu Äksyt Ämmät Oy on saanut useita vastuullisen matkailun sertifikaatteja, palkintoja ja nimityksiä.

Äksyjen Ämmien kotisivut sijoittuivat tänä vuonna kymmenen parhaan ruokamatkailijoille tarkoitettujen verkkosivujen joukkoon.

Perusteluissa mainitaan muun muassa, että Äksyt Ämmät tarjoaa autenttisia, innovatiivisia ja kestäviä ruokaelämyksiä. Kotisivut ovat helposti navigoitavissa. Tunnustuksen antoi International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT).

Saimaan alueelle on myönnetty kansainvälinen Saimaa European Region of Gastronomy -titteli vuodelle 2024. Myös Äksyt Ämmät Oy kuuluu Taste Saimaa -alueeseen. Palkinto vahvistaa osaltaan yhteistyön ja kumppanuuksien merkitystä pienelle yritykselle.

Lisätietoja Äksyt Ämmät -verkkosivulta.


Artikkelin ovat kirjoittaneet Äksyjen Ämmien myynnistä ja markkinoinnista vastaava Kirsi Partanen (puh. 0504772570, sales@aksytammat.fi) ja majatalon emäntä Minna Murtonen (puh. 0400 877085, aksyt(at)aksytammat.fi).


Agenda2030

Äksyjen Ämmien toiminnassa korostuvat seuraavat kestävän kehityksen tavoitteet: 3 Terveyttä ja hyvinvointia, 8 Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua, 12 Vastuullista kuluttamista, 17 Yhteistyö ja kumppanuus.

Lue lisää artikkeleita samasta kestävän kehityksen tavoitteesta:

3. Terveyttä ja hyvinvointia8. Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua12. Vastuullista kuluttamista17. Yhteistyö ja kumppanuus

Lue seuraava artikkeli: Maakunnat etsivät biotalouden arvonlisää muualta kuin per... »